Onorariile avocaţilor din oficiu se majorează cu 141%

14 feb. 2019
Vizualizari: 636

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis azi delegarea lui Călin Nistor la șefia Direcției Naționale Anticorupție.

„Secția pentru procurori a luat în discuție joi «propunerea de delegare în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a lui Călin Nistor, procuror-șef adjunct în cadrul DNA». […] Călin Nistor este cel care asigură în acest moment conducerea DNA, după ce Anca Jurma a anunțat, la începutul lunii ianuarie, că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că ministrul Toader a pus capăt grevei avocaților. Uniunea Națională a Barourilor din România, Ministerul Justiției și Ministerul Public au semnat azi un protocol care prevede că onorariile avocaților din oficiu se majorează cu 141%.

„«Protocolul a fost semnat și este înregistrat la UNBR sub numărul 27/AUT/14.02.2019!! Bravo întregii profesiii! Toată această luptă a fost un model de solidaritate de breaslă, de determinare și de acțiune concertată! Așa trebuie să arate avocatura românească!», a anunțat pe Facebook decanul Baroului Iași, Marius Striblea”, scrie News.ro.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a scris joi dimineață, pe Facebook, că Protocolul semnat între Ministerul Justiției, Ministerul Public și UNBR nu reprezintă „un compromis”.

„Prezentul protocol reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor Protocolului din iunie 2015, deoarece: – nu era opozabil Ministerului Public; – nu prevedea unele servicii furnizate de către avocați, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela); – nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor”, a mai scris ministrul Toader, arată News.ro.

Un alt subiect mult comentat în presa de azi este citarea de către Secția de anchetare a magistraților a fostului procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Șefa Secției de anchetare a magistraților, Adina Florea, a declarat joi dimineață că dosarul în care este citată Laura Codruța Kovesi a fost deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiță, din decembrie 2018. Florea a precizat că se vor respecta drepturile tuturor și, în primul rând, legea. Adina Florea a mai declarat, la plecarea de la CSM, că, dacă Laura Codruța Kovesi nu se va prezenta la audierea de vineri, există măsuri procesuale referitoare la modalitățile de citare și la aducerea persoanei cercetate”, scrie News.ro.

Presa notează care sunt pozițiile politicienilor legate de citarea fostei șefe DNA.

„Fostul premier Dacian Cioloș a declarat miercuri seară că punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție este o dovadă că PSD-ALDE au construit mecanismele necesare pentru a supune justiția intereselor acestei rețele clientelare de putere. La rândul ei, prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, afirmă că «ceea ce se întâmplă în seara aceasta cu Laura Codruța Kovesi este emblematic pentru ce se va întâmpla în fiecare zi în România, dacă îngenuncherea justiției le va reuși celor din PSD». Pe de altă parte, fostul ministru Olguța Vasilescu i-a transmis Laurei Codruța Kovesi să se plângă că e abuzată de «statul de drept» celor care au fost acuzați fix în campanie electorală”, scrie News.ro.

Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că Secția specială de anchetare a magistraților este un instrument politic de presiune și de intimidare.

 „Partidul Național Liberal își ia angajamentul de a desființa secția specială de anchetare a magistraților, de a implementa toate recomandările formulate în privința sistemului de justiție, astfel încât România să obțină ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. În ceea ce privește cazul fostului procuror general și fost șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, considerăm că acțiunea declanșată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenței, ci, mai degrabă, sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul justiției, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a președintelui PSD, Liviu Dragnea”, afirmă liderul PNL, Ludovic Orban, scrie Cotidianul.

Comisia Europeană a anunțat azi că urmărește îndeaproape cele mai recente evenimente din România, în contextul procedurii de selecție pentru șefia Parchetului European, funcție pentru care candidează și procurorul Laura Codruța Kovesi.

„«Comisia urmărește îndeaproape cele mai noi evenimente în contextul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații propuși de o comisie de selecție independentă sunt tratați corect pe parcursul procesului. În ceea ce privește sistemul de justiție din România, am reiterat foarte clar, de multe ori, că un sistem judiciar independent, profesional este de o importanță foarte mare. Comisia știe faptul că toți candidații pentru funcția de procuror-șef european au fost evaluați de comisia de selecție independentă, iar lista scurtă a fost transmisă Parlamentului European și Consiliului», a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Schinas Margaritis”, scrie Mediafax.

În finalul Revistei, scriem despre o propunere care ar putea oferi un nou viitor politic cancelarului Angela Merkel.

„Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi cel mai bun candidat pentru funcția de președinte al Consiliului European, consideră fostul premier italian, Matteo Renzi, citat de cotidianul Financial Times. «Ar fi dezirabil ca un lider precum Angela Merkel să poată continua să își ofere serviciile Europei într-o altă funcție. Merkel ar fi cu siguranță o persoană potrivită pentru a coordona politica externă, dar și pentru funcția de președinte al Consiliului European», afirmă Matteo Renzi”, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Onorariile avocaților din oficiu se majorează cu 141% was last modified: februarie 14th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: