O avocată câștigă alegerile prezidenţiale din Slovacia

1 apr. 2019
Vizualizari: 544

Instanța supremă va judeca, miercuri, contestația depusă de fostul procuror șef DNA Laura Codruța Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispusă împotriva sa de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

„Kovesi are mai multe interdicții, ea neavând voie să părăsească țara și să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General. Laura Codruța Kovesi a fost audiată joi peste șase ore la SIIJ, iar la ieșire a declarat că i s-a interzis să vorbească cu presa, considerând că aceasta este o măsură de a-i «închide gura»”, notează Agerpres.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, se declară foarte îngrijorat ca urmare a informațiilor referitoare la acuzațiile aduse fostului procuror-șef DNA Laurei Codruța Kovesi.

„El cere intervenția Consiliului UE, iar Comisiei Europene, garanții că procedura de selecție a procurorului-șef european este corectă și independentă, De asemenea, solicită oprirea anchetei, precum și intervenția PES și ALDE împotriva partidelor surori din Guvernul de la București”, scrie News.ro.

„Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a afirmat pe Twitter că este îngrijorat de situația Laurei Codruța Kovesi, care a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, și a precizat că PE o susține în continuare pentru postul de procuror-șef European”, mai arată News.ro.

Presa mai scrie despre situația cererii de chemare în judecată a Comisiei Europene de către liderul PSD, Liviu Dragnea, formulată în decembrie 2018.

„Cererea prin care Liviu Dragnea cheamă în judecată Comisia Europeană pentru refuzul de a deschide o anchetă referitoare la desfășurarea investigației OLAF, care l-a vizat, a fost publicată de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE). Liderul PSD susține că i-a fost încălcat dreptul la apărare și dreptul de a fi ascultat, apreciind că nu a fost respectată prezumția de nevinovăție. Potrivit Jurnalului Oficial al UE, acțiunea în instanță a fost depusă în luna decembrie 2018”, scrie News.ro.

Pagina externă este deschisă de alegerile prezidențiale din Ucraina și Slovacia.

„Actorul Vladimir Zelenskiy, pentru prima dată aflat pe scena politică, s-a clasat pe primul loc, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale în Ucraina și îl va înfrunta pe 21 aprilie pe Petro Poroșenko, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din secțiile de votare”, scrie AFP, citată de News.ro.

Zelenskiy a obținut peste 30% din sufragii față de 18% pentru președintele Porochenko (53 de ani), urmat de fostul prim-ministru Iulia Timoșenko, în vârstă de 58 de ani, (14%), conform acestui sondaj realizat de consorțiul «Exit poll național» care reunește trei institute de sondare a opiniei publice. (…) La 41 de ani, Vladimir Zelenskiy, a cărui experiență politică se limitează la interpretarea rolului unui profesor de istorie devenit subit președinte într-un serial de televiziune, a obținut 30,4% din voturi, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de consorțiul «Exit poll național», arată News.ro

O altă surpriză s-a înregistrat în Slovacia. Doamna avocat liberal Zuzana Caputova a devenit prima femeie președinte din această țară.

„Zuzana Caputova a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia, arată rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin publicate sâmbătă seară”, relatează AFP, citată de Cotidianul.

 „Potrivit rezultatelor din 99,84% din secțiile de votare,  Zuzana Caputova a obținut 58,38% din voturi, iar comisarul european Maros Sefcovic 41,61% din voturi. (…) Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de an, va deveni prima femeie președinte al Slovaciei. Tânăra candidată a fost în mod repetat criticată de grupuri conservatoare și religioase pentru poziția sa în legătură cu avorturile și căsătoriile între persoane de același sex”, notează Cotidianul.

În încheierea Revistei, scriem despre programul „Rabla 2019”.

«Aproximativ 35.000 de români vor putea să își achiziționeze o mașină nouă. Și nu e vorba numai de persoanele fizice, inclusiv persoanele juridice vor putea să acceseze programul Rabla», a arătat Gavrilescu, adăugând că inspecția tehnică periodică (ITP) solicitată în programul Rabla va fi eliminată”, scrie Adevărul.

Cu privire la programul Rabla Plus, Gavrilescu a subliniat că va fi finanțată și în 2019 achiziția de mașini electrice și hibrid.

Continuăm și anul acesta reînnoirea parcului auto cu mașini nepoluante, mașini 100% electrice sau hibrid plug in sau hibrid, pentru care Guvernul a adoptat suma de 93 milioane de lei”, a punctat Grațiela Gavrilescu, mai arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
O avocată câștigă alegerile prezidențiale din Slovacia was last modified: aprilie 1st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: