„Notre Drame”

16 apr. 2019
Vizualizari: 899

După atentatele teroriste și acțiunile vestelor galbene, Franța este lovită, acum, în pragul Sărbătorilor Pascale, de o nouă tragedie: un incendiu a distrus catedrala Notre Dame din Paris.

„Cei  aproximativ  600 de pompieri care au acționat pentru a stinge incendiul au reușit să salveze structura construcției gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala și acoperișul s-au prăbușit arse. Echipele de urgență au salvat și valoroase lucrări de artă și obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 și 13. O mantie, pe care Ludovic al IX-al Franței ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată”, scrie News.ro.

„Un pompier a fost grav rănit în timpul acțiunii. Focul a fost declarat «sub control» după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50). Cauza incendiului nu este clară, dar autoritățile spun că poate fi legată de lucrările de reparații care erau în desfășurare aici. Procurorii au început o investigație. Muncitorii au fost interogați de autorități. Miliardarul François-Henri Pinault, președinte și CEO al grupului Kering, care deține brandurile Gucci și Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucție, scrie AFP”, mai relatează News.ro.

Presa scrie azi și despre procesul liderului PSD Liviu Dragnea de la ICCJ.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat luni, pentru 20 mai, judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu. La acest termen, Liviu Dragnea a dat o declarație în sala de judecată, după care, în mod normal, ar fi trebuit să fie dezbateri pe fond.
Avocații lui Dragnea și ai celorlalți inculpați au solicitat însă amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituțională urmează să ia o decizie cu privire la conflictul de natură constituțională dintre Parlament și Instanța supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupție. Procurorul de ședință de la DNA nu a fost de acord cu amânarea procesului, acuzându-i pe avocați că urmăresc tergiversarea judecării dosarului”
, notează Agerpres.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni, la Timișoara, că personal nu a cercetat, nu a trimis în judecată și nu a condamnat niciun disident politic, dar și că nu putea refuza Comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Aiud.

„Eu, ca tânăr procuror, ca tânăr absolvent al Universității din Cluj, am ajuns procuror nu pe seama unor relații, cum se suspectează, ci am ajuns procuror pentru că am terminat cu o medie foarte bună. Ca tânăr procuror, cercetam infracțiunile cu violență, iar ca o sarcină suplimentară aveam și această prezență periodică la Comisia de eliberări condiționate a Penitenciarului Aiud, unde misiunea acestei comisii era de a verifica din punct de vedere tehnic, strict, îndeplinirea condițiilor tehnice pentru ca cineva să fie eliberat condiționat, să fie propus la eliberare condiționată. Ei bine, judecătorul era cel care decidea asupra mandatelor de executare. Eu nu am cercetat, nu am trimis în judecată și nu am condamnat niciun disident politic, așa cum se sugerează public. Infracțiunile contra securității statului erau toate de competența justiției militare. (…) Instanța era cea care decidea și comandantul penitenciarului era cel care efectiv punea în libertate, atunci când avea o hotărâre definitivă a instanței”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr, scrie News.ro.

Ministerul Justiției anunță că procurorul Mădălina Scarlat este propunerea ministrului Tudorel Toader pentru funcția de șef al Secției judiciare penale de la DNA.

„În urma desfășurării procedurii de selecție, care a avut loc în data de 15 aprilie, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru numirea în funcția vacantă de procurer-șef de secție al Secției judiciare penale din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este doamna procuror Scarlat Mădălina”, se precizează într-un anunț postat pe site-ul MJ, scrie Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri decretul privind eliberarea din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a Gabrielei-Victoria Bîrsan.

„Judecătoarea a fost eliberată din funcție ca urmare a pensionării pe 15 aprilie. Anul trecut, judecătoarea Gabriela Bîrsan a fost achitată definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care DNA o acuza, alături de o altă judecătoare, de mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită. În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bîrsan și Corina Corbu au fost suspendate din funcție de CSM. Gabriela Bîrsan este soția fostului judecător CEDO Corneliu Bîrsan”, arată Agerpres.

Seară  frumoasă!

„Notre Drame” was last modified: aprilie 16th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: