Norma didactică a profesorilor şi învăţătorilor cu peste 25 de ani vechime ar putea fi redusă

7 mai 2019
Vizualizari: 927

Sibiul va fi la sfârșitul acestei săptămâni capitala Europei.

„Municipiul Sibiu găzduiește, în 9 mai, Summitul Uniunii Europene la care sunt așteptați 28 de șefi de state și de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraș mai mulți președinți, premieri și cancelari, alături de conducerea Parlamentului European și a Comisiei Europene”, scrie News.ro.

„Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent. Pe lângă acțiuni despre care nu vorbește nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricționat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului”, mai arată News.ro

Pentru că acest Summit are loc înaintea alegerilor europarlamentare ar mai fi de amintit poziția, Fidesz din Ungaria față de candidatura lui Manfred Weber la postul de președinte al Comisiei Europene (CE).

„Partidul aflat la putere în Ungaria, Fidesz, nu mai susține candidatura lui Manfred Weber la postul de președinte al Comisiei Europene (CE), a anunțat luni premierul ungar Viktor Orban”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Principalul grup de centru-dreapta în Parlamentul European (PE), Partidul Popular European (PPE, conservatori), prezidat de Manfred Weber, i-a suspendat în martie dreptul de vot, pe o perioadă nedeterminată, în așteptarea rezultatelor unei anchete interne în PPE cu privire la presupuse încălcări ale principiilor UE și statului de drept comise de Fidesz în Ungaria. «Premierul ungar este ales de către poporul ungar», a declarat Orban într-o conferință de presă comună cu vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache. «Weber a spus că nu vrea să fie președinte al Comisiei cu voturile ungurilor», a adăugat el”, relatează News.ro.

La Sibiu se va discuta și despre viitorul UE și despre urmările Brexit-ului. Presa europeană scrie că premierul Marii Britanii, Theresa May, a purtat discuții secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană. Acest scenariu a apărut în contextul impasului privind aprobarea Acordului Brexit.

„John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stânga, opoziție), a argumentat că este «foarte posibil» ca aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor să fie condiționată de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia. «Conservatorii ar trebui să admită că, dacă va fi aprobat un acord, probabil un număr mare de parlamentari vor cere un nou vot public»”, a subliniat McDonnell, scrie Cotidianul.

„Theresa May negociază cu opoziția laburistă pentru a obține susținerea necesară aprobării Acordului Brexit în Camera Comunelor. Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu va decide ieșirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit și refuză participarea la scrutinul europarlamentar”, mai notează Cotidianul.

La București, în Senatul României, se discută de nominalizarea unui nou judecător la CCR.

„Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu – PNL, Ovidiu Daraban – USR și Gheorghe Iancu, fără susținerea vreunui grup parlamentar”, anunță News.ro.

Tribunalul București a finalizat, luni, după zece ore de dezbateri, cercetarea judecătorească în dosarul fostului edil-șef al Capitalei Sorin Oprescu și a stabilit ca soluția să fie dată în 13 mai a.c.

„Sorin Oprescu a spus în fața magistratului că, în opinia sa, DNA nu ar fi probat acuzațiile pe care i le-a adus și că prin acest dosar s-ar fi dorit eliminarea sa de pe scena politică. El a mai afirmat că are o vârstă înaintată și că în anii de carieră a gestionat bugete considerabile, supuse, de asemenea, controalelor, dar că niciodată nu au fost descoperite nereguli și că funcțiile publice deținute nu i-au adus vreodată îmbogățirea”, relatează Agerpres.

Presa mai scrie azi și despre un proiect de lege cu privire la reducerea normei didactice pentru o anumită categorie de cadre didactice, aprobat de Senat.

„Profesorii și învățătorii care au o vechime de peste 25 de ani își vor putea reduce norma cu două ore pe săptămână. Acest lucru va fi posibil fără să le fie diminuat salariului. Potrivit unui proiect legislativ aprobat de Senat, dascălii vor beneficia de această măsură indiferent de limitele bugetare aprobate. Propunere legislativă a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, dar și fostul ministru Liviu Pop. (…) Senatul a avut rol de for decizional, astfel inițiativa va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Norma didactică a profesorilor și învățătorilor cu peste 25 de ani vechime ar putea fi redusă was last modified: mai 7th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: