Noile contracte pentru energie electrică pot fi încheiate până la 31 martie

5 ian. 2021
Vizualizari: 504

După discuțiile din mass-media din ultimele zile, pe tema liberalizării tarifelor la energie electrică, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungește, până la 31 martie 2021, perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială, potrivit unui Proiect de Ordin publicat pe site-ul instituției.

„Liberalizarea înseamnă că prețurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziționa toată cantitatea de energie de pe bursă. În acest context, cei șase milioane de consumatori care au rămas în piața reglementată au două posibilități: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte și plătesc automat prețuri numite «de serviciu universal», care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piața liberă”, relatează Adevărul.

Agerpres oferă detalii despre modul în care putem alege unul dintre distribuitorii de energie electrică.

„Consumatorii de energie din București au la dispoziție pe piața concurențială 32 de oferte cu prețuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechile contracte”, scrie Agerpres.

„Locuitorii Capitalei care până acum au plătit prețuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piața concurențială, altfel vor plăti mai mult cu 25% de la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea totală a pieței. Pe piața concurențială, scumpirile încep de la 4%. Există în total 79 de oferte pentru București, iar, în cazul a 32 dintre ele, prețurile sunt mai bune decât dacă am rămâne cu vechile contracte, în piața de serviciu universal. Schimbarea furnizorului de energie este un proces relativ simplu și nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă știm ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicație unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piață. Fiecare consumator trebuie să completeze județul în care se află, consumul din ultima factură și valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte”, explică Agerpres.

Evenimentul Zilei ne arată cum putem să ne schimbăm furnizorul de energie electrică în 6 pași simpli și unde ar fi  mai ieftin.

„Alegerea unui nou furnizor ar trebui să fie foarte ușoară, întrucât nu este limitată la o anumită zonă geografică. Mai mult decât atât, există o listă foarte lungă de furnizori ce dețin licență de furnizare pe teritoriul României, din care cetățenii (clienții finali) pot alege. Lista furnizorilor de energie electrică care activează pe piața cu amănuntul poate fi consultată la pagina de internet www.anre.ro, secțiunea Info consumatori, rubricile Operatori economici/Energie electrică/Furnizare către consumatori”, explică Evenimentul Zilei.

Vaccinarea profesorilor este o altă temă discutată în mass-media.

„Ministrul  Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni seară, că a trimis o adresă tuturor inspectoratelor școlare județene, dar și tuturor universităților, pentru a realiza o situație a angajaților dispuși să se vaccineze. Statistica trebuie finalizată până în 15 ianuarie la ora 16.00, fiind unul dintre factorii luați în calcul pentru redeschiderea școlilor. Situația vizează atât personalul didactic, cât și personalul didactic-auxiliar și personalul nedidactic”, notează News.ro

Ministrul Educației a vorbit jurnaliștilor și despre deschiderea școlilor.

„Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o deschidere în zone care înregistrează o incidență mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de școlarizare, nu excludem absolut nimic. Însă, fiind vorba despre sănătatea copiilor, elevilor, studenților și cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competență cu acest subiect”, a mai precizat ministrul Educației, scrie News.ro.

Presa scrie și despre situația din Regatul Unit, care ar urma să intre în carantină.

„Într-un discurs televizat, premierul britanic Boris Johnson a anunțat reîntoarcerea la izolare și i-a sfătuit pe oameni să rămână în case. Premierul a precizat că restricțiile, care vor intra în vigoare, cel mai probabil, miercuri, vor dura cel puțin șase săptămâni, iar școlile vor fi închise până la jumătatea lunii februarie. Boris Johnson a anunțat că Anglia va intra de miercuri în carantină națională. Oamenii trebuie să stea acasă, cu excepția unor motive întemeiate, precum cumpărături esențiale, pentru a lucra – «dacă nu puteți lucra de acasă», «pentru a solicita ajutor medical», și «ca să scăpați de abuzurile domestice», a declarat premierul, conform BBC”, relatează Libertatea.

„Anunțul premierului Boris Johnson vine în contextul în care Marea Britanie a înregistrat 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, conform datelor publicate luni. În ciuda acestui număr record de infectări, duminică, 3 ianuarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat că din 4 ianuarie e permisă reluarea zborurilor dinspre și către Marea Britanie pe toate aeroporturile din România”, mai scrie Libertatea.

Italia și Franța anunță amânarea deschiderii stațiunilor de  schi, din cauza evoluției pandemiei.

„Italia a amânat sâmbătă deschiderea stațiunilor sale de schi pentru 18 ianuarie, autoritățile regionale solicitând mai mult timp, fiind de părere că nu sunt reunite condițiile pentru deschiderea prevăzută inițial la 7 ianuarie”, notează AFP, citată de Știrile Transilvaniei.

„Franța, ca și Italia, are în vedere o posibilă repornire a instalațiilor mecanice în stațiunile montane cu începere de la 7 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal, a temperat însă miercuri speranțele sectorului în cauză, afirmând că deschiderea la data respectivă este «puțin probabilă» în contextul unei rate de contaminare ridicate”, mai notează Știrile Transilvaniei.

Criza economică determină o repoziționare a marilor producători auto. Acționarii Fiat Chrysler și cei ai Peugeot-Citroen au semnat, luni, un acord, după doi ani de discuții dramatice, vizând crearea Stellantis, care va deveni al patrulea cel mai mare producător de automobile din lume.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Această nouă entitate urmează să fie al patrulea cel mai important constructor mondial, după Volkswagen, Toyota și alianța Renault Nissan Mitsubishi. Noul gigant auto va reuni 400.000 de angajați, 14 mărci și producție totală de 8 milioane de vehicule/an. Directorii Fiat Chrysler și PSA consideră că vor spori rentabilitățile pentru a le ajunge pe cele ale Volkswagen AG și Toyota Motor Corp și vor avea resurse mai mari pentru a concura cu mașinile electrice și cu industria tehnologică”, scrie Adevărul.

 Seară frumoasă!

Noile contracte pentru energie electrică pot fi încheiate până la 31 martie was last modified: ianuarie 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: