Noi măsuri pentru limitarea contaminării populaţiei cu noul coronavirus (Covid-19)

18 mart. 2020
Vizualizari: 941

Cu fiecare zi, administrația se confruntă cu noi probleme, mare parte provocate de lipsurile sistemului sanitar, dar și de nerespectarea condițiilor de carantină. Guvernul anunță noi măsuri care să limiteze contaminarea populației.

Ministrul Vela anunță noi măsuri: „se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și a produselor alcoolice și nealcoolice, derulată de localuri, cafenele și alte localuri, în stațiile din interior sau exterior; suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, religoase, sportive, balneare, de îngrijire personală, realizate în spații închise; se interzice desfășurarea oricărui eveniment care presupune participare a peste 100 de persoane în spații deschise. În cazul evenimentelor care reunesc sub 100 de persoane, distanța între participanți trebuie să fie de peste un metro; se suspendă toate zborurile spre Spania și din Spania către România pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie ora 18 ora României; zborurile din Italia sunt suspendate pentru 14 zile din 23 martie”, relatează News.ro.

„Am decis cu privire la transportul de marfă că toți conducătorii autovehicule de transport marfă, cu capacitate peste 3,5 tone, au obligația ca la punctele de trecere a frontierei să poarte mijloace de protecție precum dezinfectant, mănuși, mască”, a mai anunțat ministrul Vela, scrie News.ro.

„Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți în sprijinul personalului din spitale și serviciile de urgență. Rezidenții de la Medicină de urgență, ATI, Boli Infecțioase vor întrerupe stagiile de practică în celelalte secții”, arată News.ro.

„Conducătorii de autovehicule care vin din zone roșii sau galbene și le-au tranzitat nu se supun măsurilor de carantină și izolare dacă nu au simptome de coronavirus”, mai scrie News.ro.

Adevărul scrie astăzi despre situația din transporturile internaționale de mărfuri. Potrivit ziarului Adevărul, COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România) și CONROM (Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori) cer statului român să sprijine sectorul economic și cetățenii încercați de această situație excepțională și dificilă, a cărei evoluție este incertă.

„Aceștia au solicitat: În scopul sprijinirii sectorului economic privat și în realizarea finalității Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, solicităm următoarele: Reducerea TVA la serviciile ce transport la 5% Creșterea diurnei de al 50 lei la 200-250 lei/zi Facilități fiscale pentru firmele de transport similiare celor acordate pentru agenții economici din domeniul turismului și construcțiilor Eliminarea obligațiilor fiscale ale agenților economici, insclusiv a obligației de plată a contribuțiilor și impozitelor către stat, pe toată durata stării de urgență (inclusiv a TVA-ului care trebuie achitat până la data de 25 Martie 2020); Eliminarea obligației de plată a taxelelor/tarifelor cu caracter recurent percepute pentru accesarea unor zone geografice și/sau categorii de drumuri și a căror menținere riscă să afecteze procesul de aprovizionare a populației și a operatorilor economici; Implementarea unor proceduri eficiente și usor de accesat cu privire la obținerea, de către operatorii economici a certificatelor de situație de urgență și acordarea facilităților aferente, în aplicarea prevederilor art. 11 din Anexa a la Decretul nr. 195/2020. Plafonarea prețurilor la carburanți și alte servicii de utilitate publică, strict necesare pentru desfășurarea activității economice; Suportarea integrală (prin compensare cu taxele și impozitele datorate de persoanele juridice), de către statul român, a plății salariilor angajaților care vor fi izolați la domiciliu (atât cei care sunt afectați de virus cât și cei sănătoși) în scopul limitării transmiterii virusului. Stabilirea unei dobânzi de 0% pentru persoanele juridice care vor să împrumute bani de la instituțiile de credit pe durata stării de urgență; Suspendarea plății facturilor de energie electrică, gaze, apă, credite, leasing-uri, etc. atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, pe durata stării de urgență. Suspendarea plății facturilor către furnizori sau alocarea de către stat a sumelor necesare plății acestora”, mai arată Adevărul.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță o serie de măsuri care ar putea micșora aglomerația de la ghișeele ANAF.

„Deja am anunțat câteva măsuri (…). Am prelungit termenul pentru depuneri de declarații, atât pentru impozite locale, cât și pentru declarații de venit, atribuțiile ANAF au fost oarecum diluate, controalele se pot face la distanță, nu mai punem popriri pe conturi, în ceea ce privește executarea silită la fel, suntem foarte atenți, doar acolo unde sunt hotărâri judecătorești, continuăm să returnăm TVA-ul”, a spus ministrul Cîțu, la RFI, scrie News.ro.

Ministrul Cîțu a afirmat că Executivul vizează și impozitul pe venit.

„Ne uităm și la măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit pentru persoane fizice și astăzi se va definitiva și această măsură, vedem cum va fi ea la final. Sunt mai multe variante. Există varianta să amânăm pentru două luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toată lumea, acolo unde sunt probleme. (…) Trebuie să ne gândim că nu știm cât va dura această stare și trebuie să dozăm oarecum eforturile, nu vrem să luăm toate măsurile acum și apoi să rămânem fără a avea resurse”, notează News.ro.

News.ro mai relatează că ministrul Florin Cîțu a vorbit și despre achizițiile de echipamente medicale.

„Ieri, am mai făcut o comandă de 1,1 miliarde de lei, măști, mănuși, teste, chiar și două spitale mobile. Am comandat de exemplu 36 de milioane de măști. Până acum, s-au distribuit către Ministerul Sănătății în plus față de ce aveau la buget 1,7 miliarde de lei și suntem dispuși să cheltuim mai mult în această perioadă”, a mai spus ministrul, scrie News.ro.

Presa mai scrie că Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că, pe toată durata stării de urgență instituită de Președintele României, activitatea de judecată a instanțelor nonpenale va fi limitată la cauzele de urgență deosebită.

„Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat, marți, mai multe decizii, ținând seama de necesitatea unei abordări coordonate, după instituirea stării de urgență, care să asigure adoptarea si implementarea unitară de urgență a măsurilor de prevenție la nivelul tuturor instanțelor din România. Astfel, pe toată durata stării de urgență instituite, activitatea de judecată a instanțelor în materiile nonpenale este limitată strict la cauzele de urgență deosebită”, scrie News.ro.

Vicepremierul Raluca Turcan a scris pe Facebook că Executivul a efectuat demersurile necesare pentru a fi mai multe centre de diagnosticare, în prezent funcționând opt astfel de centre.

„În ultimele zile, aud și citesc des aceeași întrebare: avem teste, aparate și medici suficient de mulți în războiul cu noul coronavirus? Una din principalele prevederi ale stării de urgență este aceea că, pentru o durată de 6 luni, spitalele și centrele medicale pot angaja medici și personal auxiliar atât de necesar în această perioadă”, scrie, pe Facebook, vicepremierul Raluca Turcan, notează Cotidianul.

„Vicepremierul mai spune că există circa 50.000 de teste care sunt distribuite către unitățile sanitare, la comandă, în această săptămână”, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Noi măsuri pentru limitarea contaminării populației cu noul coronavirus (Covid-19) was last modified: martie 18th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: