Noi măsuri de austeritate

9 feb. 2021
Vizualizari: 403

În timp ce opoziția aștepta, la începutul acestei săptămâni, să vadă Proiectul de buget pe anul 2021, surse guvernamentale, citate de presă, anunță că Guvernul Cîțu se pregătește de adoptarea unei Ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.

„Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu. Acesta i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. Potrivit informațiilor noastre, prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei”, relatează Digi 24.

„Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la COVID-19 acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei. Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii”, mai arată Digi 24.

Amintim că, în urmă doar cu câteva zile, premierul Florin Cîțu a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, pentru a putea beneficia în continuare de subvenții.

Studenții au reacționat imediat la noile măsuri pregătite de Guvern. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) are o serie de nemulțumiri privind atitudinea noului Guvern asupra gratuității transportului feroviar al studenților.

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri”, se arată într-un comunicat transmis de ANOSR, notează Capital.

„În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților. Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?”, se mai arată în comunicatul studenților, arată Capital.

Evenimentul Zilei scrie despre tensiunile existente în Guvern între premier și unii dintre miniștrii USR.

„Luni, în ședința cu liderii PNL, premierul Florin Cîțu a declarat că este nemulțumit de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, Claudiu Năsui, ministrul Economiei și Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au declarat surse din partid pentru jurnaliștii de la G4media. Reproșurile premierului creează tensiuni și mai mari în coaliția de guvernare, măcinată deja de dispute politice și scandaluri. În ședință, premierul Florin Cîțu a subliniat gafele de comunicare pe care le-au făcut cei trei miniștri. În ceea ce îl privește pe Vlad Voiculescu, premierul s-a declarat nemulțumit de declarațiile legate de amendarea medicilor care administrează vaccinurile rămase neconsumate la finalul zilei către persoanele care nu au programare. În cazul lui Năsui, acesta s-a arătat revoltat din cauza măsurilor de sprijin ale antreprenorilor. Iar la Ghinea l-au deranjat declarațiile despre PNRR”, relatează Evenimentul Zilei.

Dacă ieri scriam despre un nou formular pe care părinții sunt obligați să-l completeze, azi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că părinții nu sunt obligați să completeze formularul de consimțământ privind testarea copiilor care prezintă simptome specifice bolii COVID-19, dar în cazul în care părintele nu este de acord cu testarea, elevul va sta acasă 14 zile.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în fața nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…) Nimeni nu poate impune și nu și-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educației, luni seară, la Realitatea Plus, scrie News.ro.

„Ministrul a arătat că, dacă părinții sunt de acord, testarea elevului care prezintă simptome se face în școală dacă aceasta este dotată cu un cabinet medical, iar dacă nu există cabinet medical, testarea va fi făcută de DSP «pe fluxul normal”». Testarea se va face în prezența părintelui și de către personal medical calificat. În cazul în care părinții nu doresc testarea copilului, copilul nu mai revine în școală cel puțin 14 zile”, mai scrie News.ro.

Presa din Austria scrie că șirurile de autotrenuri și camioane de la granița cu Serbia sunt tot mai lungi. Începând de miercuri, 10 februarie 2021, Austria impune alte măsuri persoanelor care doresc să intre pe teritoriul național.

Austria impune noi măsuri. Măsura va fi aplicată la toate punctele de intrare în țară, inclusiv la cele dinspre Ungaria, folosite zilnic de mii de români. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii alarmante a numărului de persoane infectare cu noul coronavirus. Pentru a putea intra în Austria, persoanele în cauza trebuie în prima fază să se înregistreze online. Pasul doi se referă la instituirea unei perioade de autoizolare, la intrarea în țară. Cei care doresc să iasă mai repede din perioada de autoizolare pot face un test PCR sau cu antigen pentru COVID-19. Noile reguli cuprins și o serie de persoane exceptate de la aceste măsuri. Astfel lucrătorii transfrontalieri, cei sezonieri și cei forestieri, dar și călătorii de pe cursele internaționale pot să nu se autoizoleze. În plus, și cei care ajung în Austria pentru tratamente medicale pot să nu stea în carantină”, notează Evenimentul Zilei.

Presa mai notează și despre muncitorii români, alături de alți cetățeni est-europeni din Marea Britanie, care sunt obligați să achite noi taxe.

„Într-o scrisoare comună, ambasadorii permanenți ai României, Bulgariei, Estoniei, Lituaniei și Sloveniei pe lângă Uniunea Europeană solicită Comisiei Europene să ia atitudine în fața Marii Britanii din cauza taxelor discriminatorii la intrarea în țară pentru cetățenii români, bulgari, estoni, lituanieni și sloveni. (…) Practic, cetățenii acestor cinci state vor plăti cu 55 de lire mai mult pentru viza de muncă față de muncitorii din celelalte țări UE. Scrisoarea, transmisă vineri Comisiei, este adresată lui Maroš Šefčovič, vice-președinte al Comisiei Europene și lui Michel Barnier, consilier special al președintelui Comisiei Europene. Acesta a fost negociator șef al acordului de retragere din UE al Marii Britanii”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Noi măsuri de austeritate was last modified: februarie 9th, 2021 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: