ALEXANDRESCO

5 oct. 2017
Vizualizari: 8478
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Deși n-a beneficiat (încă!) de preluarea numelui său pentru a acredita diverse proiecte sau instituții, așa cum alți doctrinari au făcut-o, Dimitrie Alexandresco rămâne principalul autor care a scris și a aprofundat Codul civil de la 1864, de inspirație napoleoniană.

Sigur că perioada de peste 100 de ani trecută de la apariția primelor sale volume și până astăzi, dar, mai ales, cei aproape 50 de ani de perdea comunistă trasă peste operele fundamentale, inclusiv din domeniul juridic, și, de asemenea, peste autorii respectivi ar fi trebuit să facă ca numele său să fie trecut nu neapărat în uitare, ci într-o penumbră programată și, mai ales, deloc naturală. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat dovedește, o dată în plus, viabilitatea acestei opere fundamentale pentru doctrina românească.

Toate acestea ne îndreptățesc să afirmăm că cele 14 volume ale seriei de „Explicații teoretice și practice ale dreptului civil român” au fost și rămân opera de căpătâi în ceea ce privește vechiul nostru Cod civil. Reeditarea anastatică a acestei opere, realizată în condiții deosebite de către Editura Universul Juridic, este un demers mai vechi care se subsumează proiectului „Cultura Juridică”, prin care ne propunem să reeditam în următorii ani majoritatea operelor de valoare din domeniul juridic. Vom publica, așadar, operele importante din perioada interbelică și antebelică. Am considerat oportun să începem cu Dimitrie Alexandresco – opera reprezentativă a perioadei respective. În acest context al existenței unui plan editorial pe termen mediu și lung, toate lucrările vor fi numerotate începând cu numărul 1 până la numărul 100 sau câte lucrări vor fi reeditate în final.

Desigur că textele de lege s-au modificat, dar asta nu face operele mai puțin însemnate. Acești autori, marea majoritate cu doctorate și studii postdoctorale la Paris, Berlin sau Viena, corespondenți și colaboratori ai revistelor pariziene, în special, au beneficiat de acumulări importante, astfel încât, întorși în România sau chiar peste hotare fiind, atunci când au scris operele lor, au făcut-o pe baza unor pregătiri și studii serioase. Credem că este necesar, mai ales acum, când ne apropiem de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, ca inclusiv membrii comunității noastre juridice să beneficieze de accesul nemijlocit la aceste opere, care rămân, prin principii, prin logica lor juridică, prin profunzime ori argumentație, opere fundamentale încă pentru doctrina juridică românească.

Revenind la Dimitrie Alexandresco, sunt câteva lucruri care ar merita spuse în legătură cu inițiativa acestui proiect. În anul 2004, înainte de vacanța de Paște, profesorul Bogdan Dumitrache a făcut o „vizită de lucru” la redacția Universul Juridic. Eram atunci într-o frumoasă vilă din Cotroceni, și, după ce am terminat lucrurile pentru care ne văzuserăm, în drum spre stația de metrou de la Eroilor, Domnia Sa mi-a transmis că, dacă Universul Juridic l-ar reedita pe Alexandresco, am rămâne în istoria publicisticii românești. Sigur că nu neapărat orgoliul de a fi în această istorie reprezintă resortul pentru care un asemenea proiect a meritat inițiat și concretizat. Cu mult mai importante sunt, mai ales, cele expuse mai sus și faptul că Dimitrie Alexandresco rămâne principalul autor al vechiului nostru Cod civil. Fără doar și poate, ideea acestui proiect i se datorează domnului Bogdan Dumitrache, căruia, în mod natural, i se cuvine și setul cu numărul „001”. Firesc, setul cu numărul „002” aparține coordonatorului Mircea Dan Bob.

Din 2004 și până astăzi sunt peste 13 ani în care proiectul s-a găsit în diverse etape. Într-o primă etapă, am încercat să realizăm o paralelă între legislația citată în opera lui Dimitrie Alexandresco și cea de astăzi. Cred că avem câteva sute de pagini lucrate de către domnul prof. Mircea Dan Bob, coordonatorul Colecției „Cultura Juridică”. Ne-am dat însă seama că este aproape imposibil să putem finaliza acest demers. Se lucra extrem de greu, era extrem de complicat, cu toate că ar fi fost, probabil, de mare ajutor juriștilor noștri de astăzi.

Ca o paranteză, în anul 2010, Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai l-a omagiat pe profesorul Traian Pop. Cu această ocazie am reeditat un număr de volume pentru festivitatea respectivă. În timpul ceremoniei, răsfoind volumul I al lui Traian Pop, am realizat că, continuând demersul nostru de reeditare, chiar și cu comentarii și cu această comparație între textele de atunci și textele de acum, am face o mare greșeală, pentru că, în toată doctrina românească, atât Traian Pop, cât și Dimitrie Alexandresco sunt citați cu un anumit număr de pagină, astfel încât celui care va dori să consulte textul originar nu i-ar fi utilă această reeditare făcută cu texte care s-ar afla la alte numere de pagină decât cele din ediția princeps. În acest context, am decis că reeditarea anastatică este soluția și, începând cu anii 2011-2012, am scanat și introdus în calculator cele 14 volume. Munca cea mai importantă a venit însă de acum înainte. Fiecare pagină a fost scalată de câteva zeci de ori, iar defectele de tipar, literele sparte ori alte impurități sau defecțiuni constatate pe fiecare pagină au fost reparate manual. La fiecare volum s-a lucrat între 4 și 6 luni, astfel încât cu unii dintre colaboratorii noștri chiar am ajuns în impas. După 6 luni de muncă titanică, este foarte greu să mai poți convinge pe cineva să continue și cu următoarele volume…

Suntem astăzi într-un moment fericit, în care această ultimă etapă a fost încheiată și am putut să gândim și partea finală a acestui proces, respectiv tipărirea/forma grafică în care se va înfățișa lucrarea cititorilor săi. Lucrăm și aici de aproape 2 ani, am făcut diverse prototipuri ale lucrării; unele în ținută normală – cusut, cartonat, semn de carte –, altele într-o formă grafică de legătorie manuală care nu există în acest moment pe piață. Am decis că proiectul merită să apară pe piață în forma lui cea mai elegantă, beneficiind în acest sens de ajutorul unor colaboratori care au făcut posibil acest demers.

O particularitate importantă a proiectului este aceea că fiecare volum va fi numerotat și personalizat cu numele cumpărătorului. Vom perpetua pentru toate titlurile publicate în colecția „Cultura Juridică” această inițiativă!

Am fost de la început conștienți de faptul că este imposibil să putem finaliza de unii singuri acest demers de readucere la viață a operei lui Dimitrie Alexandresco. Este motivul pentru care am apelat la ajutorul uniunilor profesionale, răspunzându-ni-se cu o mare deschidere din partea acestora. Este un prilej de a mulțumi, iată, astăzi, tuturor: UNNPR și domnului Președinte Viorel Mănescu pentru generoasa susținere a acestui proiect; de asemenea, UNBR și domnului Președinte Gheorghe Florea; UNPIR și domnului Președinte Nic Bălan; UNEJ și domnului Președinte Marius Morari. Proiectul apare sub egida Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, a Asociației „Henri Capitant” a prietenilor culturii juridice franceze, bucurându-se de sprijinul Uniunii Juriștilor din România. Această inițiativă a trezit interesul și al altor parteneri, cabinete de avocatură și nu numai, astfel încât suntem fericiți să fim într-o companie care ne onorează, împreună cu partenerii acestui proiect, enumerați pe pagina a doua a fiecărui volum.

Având în vedere toate acestea, Dimitrie Alexandresco se va vinde exclusiv la set; nu se vor putea vinde independent volumele tocmai pentru a păstra o unitate a numerotării acestora.

Îi mulțumesc în încheiere domnului Profesor Mircea Dan Bob pentru paciența și susținerea de care a dat dovadă în cei peste 10 ani de existență în diverse stadii ale acestui proiect. În egală măsură, domnului Bogdan Dumitrache pentru încurajarea constantă în sensul finalizării acestui demers. Suntem siguri că forma grafică sub care ne vom înfățișa cititorilor a meritat această așteptare și că va ridica standardele în ceea ce privește operele importante care se publică în domeniul juridic.

 

Descoperă colecția pe UJmag.ro!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

 

ALEXANDRESCO was last modified: octombrie 5th, 2017 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: