Ministrul Toader invită avocaţii la negocieri

13 feb. 2019
Vizualizari: 822

Deschidem Revista din această seară cu greva avocaților care pare să își fi atins scopul.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, și-a arătat marți disponibilitatea de a discuta cu avocații pe tema onorariilor din oficiu, el precizând că le-a cerut să vină cu justificări pentru o reactualizare a acestora, deoarece «orice cheltuială bugetară trebuie justificată»”, notează Agerpres.

„«Nu e vorba de plângeri (ale avocaților – n.r.), e vorba despre un memoriu prin care dânșii solicită reactualizarea onorariilor din oficiu. Este o procedură care a fost inițiată în 2017, după știința mea. Eu, la rândul meu, sunt avocat suspendat, îi înțeleg și tot timpul am la mine documentele. Am arătat disponibilitatea. Știți că orice cheltuială bugetară trebuie justificată. I-am rugat să justifice cheltuiala să putem prinde în protocol, să luăm avizele necesare. Am purtat o repetată corespondență, prin care i-am invitat și îi invitam să vină să justifice. Chiar și azi dimineață am revenit cu invitația de a finaliza protocolul. Sper că-l vom finaliza în scurt timp», a spus ministrul justiției, Tudorel Toader, prezent la Comisia pentru abuzuri din Senat”, scrie Agerpres.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, spune că statul român a plătit, în ultimii zece ani, aproape 89 de milioane de euro avocaților desemnați din oficiu și arată că remarcă un «trend descrescător» de la an la an privind implicarea apărătorilor plătiți de stat în procese”, mai scrie News.ro, pe aceeași temă.

„«Am mai observat că asistența juridică gratuită – nu am explicația – are, așa să mă exprim, un trend ușor descrescător: 0,18%, 0,15%, 0,13% ca pondere în totalul serviciilor avocațiale care sunt prestate la organele judiciare», a mai arătat ministrul justiției”, mai scrie News.ro.

În legătură cu majorarea onorariilor avocaților din oficiu s-au pronunțat și APADOR-CH.

„Reprezentanții APADOR-CH susțin că, în loc de majorarea bugetelor numeroaselor servicii de informații de la noi, mult mai util pentru societate ar fi realocarea unor sume din aceste bugete pentru asigurarea unor onorarii decente avocaților din oficiu. «Ministerul Justiției are un cuvânt de spus în acest sens și ar fi trebuit să solicite sume suplimentare pentru onorariile avocaților din oficiu, atunci când s-a discutat proiectul de buget în Guvern. Nici acum n-ar fi prea târziu (…)», spun aceștia”, mai scrie News.ro.

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este o altă temă din presa de azi.

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat marți seară, vorbind despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), că în acest caz ar trebui ca oficialii Comisiei Europene să comunice direct cu autoritățile române”, scrie News.ro.

„«Din punctul nostru de vedere, principala problemă pe care o avem este faptul că, dacă pe verificare avem, într-adevăr, un mecanism destul de bine pus la punct de către Comisia Europeană, în ceea ce privește celălalt element, care se numește cooperare, avem o problemă legată de faptul că acest dialog trebuie să aibă loc între Comisie, domnul Timmermans și echipa dânsului, și autoritățile din România. Nu poți să îți culegi informații numai din presă, din diverse alte surse. Trebuie să fie cu adevărat o cooperare reală și deschisă, pe care noi întotdeauna am încurajat-o și vrem să o ducem în continuare în acest registru în relațiile cu Uniunea Europeană», a declarat ministrul Meleșcanu marți seară, la Antena 3, vorbind despre MCV”, notează News.ro.

„Catrinel Brumar a fost înlocuită cu Viorel Mocanu în funcția de agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin decizia prim-ministrului, publicată marți în Monitorul Oficial. Înlocuirea lui Catrinel Brumar cu Viorel Mocanu a fost făcută ca urmare a propunerii ministrului de externe, printr-un memorandum din 12 februarie, cu avizul ministrului justiției”, mai scrie News.ro.

Ziarele scriu astăzi și despre faptul că ministrul Toader și-a informat oficial omologii din țările UE în legătură cu poziția sa față de candidatura la postul de procuror-șef al Parchetului european, a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare către miniștrii justiției din țările Uniunii Europene, referitoare la Laura Codruța Kovesi, în contextul candidaturii sale la funcția de procuror-șef al Parchetului european, potrivit unui document apărut miercuri dimineață în publicația Q Magazine. În scrisoarea sa, Toader face referire la decizia CCR de demitere a lui Kovesi din fruntea DNA, dar și la protocoale”, notează Cotidianul.

Rusia surprinde din nou printr-o lege care privește securizarea internetului rusesc votată de Duma de Stat marți, 12 februarie, care ar putea izola această țară de rețeaua informatică globală.

Legea votată în Duma prevede ca datele generate de companii și persoane private din Rusia să rămână stocate în interiorul țării, în loc să fie distribuite la nivel global, relatează corespondentul Euronews la Moscova. (…). Propunerea legislativă avertizează în privința unei presupuse «naturi violente a Stategiei Naționale de Cybersecuritate adoptată în septembrie 2018 în Statele Unite ale Americii», în care Rusia este acuzată «fără dovezi» de atacuri informatice. Acuzații privind atacurile informatice lansate de Rusia în lume sunt făcute cu regularitate în ultimii ani și din țări ale Europei sau de către diverse instituții internaționale”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Ministrul Toader invită avocații la negocieri was last modified: februarie 13th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: