Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Situaţia din şcoli nu este îngrijorătoare”

15 feb. 2021
Vizualizari: 281

În ultimele zile, presa a scris despre cazurile unor copii și profesori depistați pozitiv la testele COVID-19. Mulți își pun problema dacă școlile trebuie să rămână deschise sau nu, avându-se în vedere și faptul că noua tulpină britanică a coronavirusului este mult mai prezentă în România. După o primă săptămână de școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un bilanț al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, precizând că rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul elevilor este una mică.

 „Acești 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte ușoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situația nu este îngrijorătoare”, a susținut ministrul Cîmpeanu, scrie News.ro.

O altă problemă ridicată de părinți, despre care a vorbit ministrul Cîmpeanu, este necesitatea purtării măștii la orele de sport.

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că instituția pe care o conduce a propus ca masca de protecție să fie purtată de elevi, până și de la locul unde se desfășoară orele de sport, dar în timpul orelor de educație fizică, masca să nu fie obligatorie. Această propunere va fi discutată săptămâna aceasta, alături de una care prevede prezența fizică, indiferent de scenariu în învățământul special, și o excepție de obligativitate a purtării măștii, pentru învățământul vocațional”, mai arată News.ro.

Bugetul României este o altă temă abordată de presă, la începutul acestei săptămâni. Senatorul PSD, Radu Oprea, a criticat, duminică, Proiectul de buget pentru acest an și a susținut că banii alocați ajung doar pentru 9 luni.

„Concluzia este una dramatică: banii din acest buget ajung doar pentru 9 luni. Veniturile sunt supraestimate cu cel puțin 0,5% din PIB, iar cheltuielile sunt subestimate cu minimum 0,4% din PIB. Drama este că Guvernului nici nu-i pasă să aducă vreun ban în plus la venituri. Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că, în 2022 și în 2023, veniturile, ca pondere în PIB, scad și atunci, este normal că, dacă nu-ți propui să aduci venituri, orice cheltuială să ți se pară un pericol”, a declarat Oprea, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

Senatorul PSD, Radu Oprea, a atras atenția și asupra Fondului de rezervă aflat la dispoziția Guvernului și a Ministerului de Finanțe.

„În Fondul de rezervă al Guvernului, iar au prevăzut sume mari, pentru că acolo este pușculița de partid, ne-am obișnuit cu lucrul acesta în campania electorală, și în acțiuni generale la Ministerul Finanțelor Publice, de asemenea, sunt sume care pot fi luate și repartizate”, a spus senatorul Oprea, mai arată Agerpres.

Critici vin și din partea senatorului PSD, Robert Cazanciuc. Acesta spune că modul în care este alcătuit bugetul prezentat de Guvern afectează veniturile a peste zece milioane de români.

„Sunt cifre despre care cred că trebuie să rămână în mintea și în ochii tuturor. În momentul de față, acest buget afectează zece milioane trei sute de mii de români, pensionari, studenți, angajați la stat. Bugetul acesta spune că Guvernul va continua să se împrumute 1.000 de euro pe secundă, bani care vor trebui dați înapoi de către copii noștri, care astăzi sunt într-un sistem educațional în colaps, acest buget prevăzând, în momentul de față, cea mai mică alocare pentru învățământ din ultimii 30 de ani. De unde crede, oare, domnul Câțu, că această țară va putea plăti datoria de o mie de euro pe secundă pe care o facem acum, dacă acești copii au cea mai mică alocare făcută vreodată pentru educație!?”, a afirmat senatorul Robert Cazanciuc, scrie România Liberă.

Temă de campanie electorală, tăierea pensiilor speciale rămâne, deocamdată, doar un deziderat. Despre acestea a vorbit și copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș. Precizările copreședintelui Cioloș vin după ce vicepremierul Kelemen Hunor a arătat, miercurea trecută, că UDMR dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale, nu doar pentru o categorie de salariați.

„Eu am înțeles argumentul, din punctul lui de vedere, că trebuie să scăpăm de toate pensiile speciale, dar trebuie făcute etapă cu etapă, atunci când se poate. Noi nu mai putem acum aștepta. Dacă punem acum un proiect de lege prin care eliminăm toate pensiile speciale, ne trezim că o bucățică dintre cei care, acum, au astfel de pensii atacă la CCR tot proiectul și pică tot proiectul, pentru că ei pot să găsească un argument pe care noi nu l-am analizat suficient. Asta numesc eu populism, când spui că o faci doar de dragul de a o face și de ochii lumii, dar, de fapt, tu știi că acolo pot să apară chichițe, care fac ca decizia respectivă să pice. Așadar, în ceea ce îi privește pe parlamentari și pe primari, nu există niciun argument juridic sau nimic atacabil”, a spus copreședintele Cioloș, la Prima TV, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că miniștrii vor fi evaluați. Am putea avea, în curând, o remaniere? La această întrebare poate să răspundă doar premierul Florin Cîțu, care a anunțat, sâmbătă, 13 februarie, că vrea să facă o evaluare a activității fiecărui membru al Guvernului pe care-l conduce.

„Două criterii vor fi avute în vedere, în principal, la această evaluare a activității: «performanță» și «eficiență»”, a precizat șeful Guvernului, citat de TVR, scrie Agerpres.

„Avem bugete mai mari față de anul trecut, în aproape toate ministerele. Dar acum vin și așteptările mele pentru miniștri și este vorba de performanță, eficiență, și prin aceste alocări, aș vrea să văd că există o monitorizare. Și îi anunț pe această cale că, la jumătatea anului, vom face o evaluare. Vor fi indicatori, vom folosi indicatori intermediari și la jumătatea anului vom face o evaluare în ceea ce privește execuția bugetară, pentru că eu am mai văzut acest film și în anii precedenți, că ne batem pentru un buget la începutul anului și execuția bugetară este dezastruoasă la jumătatea anului”, a explicat premierul Florin Cîțu, mai notează Agerpres.

Presa externă scrie despre o măsură, fără precedent, luată în plină pandemie de parlamentul ceh.

„Deputații cehi au votat, joi, împotriva prelungirii stării de urgență, solicitată de guvernul minoritar al prim-ministrului populist, Andrej Babis, în încercarea de a ține sub control o explozie a numărului de infecții de COVID-19”, notează AFP, citată de Agerpres.

„Votul a avut loc în timp ce Germania vecină a anunțat închiderea frontierelor sale, cu câteva excepții, cu Cehia și regiunea austriacă Tirol, care au rate de infecție ridicate cu variante extrem de contagioase ale coronavirusului”, mai scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Situația din școli nu este îngrijorătoare” was last modified: februarie 15th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: