Ministrul Sănătăţii, Dr. Victor Costache, a demisionat

26 mart. 2020
Vizualizari: 552

Anunțul acestei zile este demisia ministrului Sănătății, Dr. Victor Costache.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că îl propune pentru funcția de ministru al Sănătății pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

„În ceea ce privește funcția de ministru al Sănătății, îi voi propune domnului președinte al României Klaus Iohannis pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la MS, a fost, este și va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus. Deja stăpânește foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găsește la Suceava, l-am sunat și l-am informat privitor la intenția mea de a-l propune ca și ministru al Sănătății, urmând să revină în București și să discutăm toate detaliile”, a declarat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Anterior anunțării demisiei, ministrul Sănătății, Victor Costache, afirma că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testați pentru coronavirus toți cetățenii din București, cu echipe mobile de testare, care vor merge din ușă în ușă.

„Pe de altă parte, primarul general Gabriela Firea spune că a discutat tot cu profesorul Streinu-Cercel, iar în câteva zile 12 mașini ecologice vor merge țintit la bucureștenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa. Costache a declarat, la Adevărul Live, că în momentul de față sunt foarte multe contracte de achiziție și săptămâna viitoare speră să avem și foarte multe teste disponibile la nivel național. Întrebat când vor ajunge kiturile din Coreea de Sud, Costache a spus că este vorba despre circa 180.000, care trebuie să ajungă în această săptămână.”, scrie News.ro.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, la Antena 3, că în câteva zile 12 mașini ecologice puse la dispoziție de Primărie vor merge la bucureștenii de peste 65 de ani și la cei cu boli cronice pentru a-i testa.

„Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecțioase și Tropicale Matei Balș, și l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureștiul este cea mai mare aglomerare urbană și aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă și în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (…) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a și pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului București. Am pus primele baze ale acestei operațiuni de sănătate publică, și anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balș 12 mașini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mișcare, astfel încât medici să meargă la bucureșteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou”, a afirmat Firea, mai arată News.ro.

Presa scrie și despre primele transporturi de echipamente medicale din Coreea care sosesc la București.

„45 de tone de echipament medical, constând în 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de statul român, au ajuns joi pe Aeroportul Otopeni, fiind transportate de la Seul. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MApN, transportul a fost asigurat cu o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic”, notează Agerpres.

Euractiv scrie astăzi despre vaccinul românesc care ar putea fi folosit împotriva coronavirusului.

„Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi începem testele!” – au scris cercetătorii de la OncoGen Timișoara pe pagina de Facebook, notează Euractiv.

„OncoGen a anunțat încă de acum câteva săptămâni că lucrează la un vaccin, printr-o metodă specifică dezvoltării imunoterapiilor în cancer, apărută de curând, și care este, «în general personalizată pentru fiecare individ în parte și am folosit-o pentru coronavirus», potrivit profesorului Virgil Păunescu, directorul Institutului de cercetări medicale OncoGen, într-un interviu pentru HotNews.ro (26 februarie). Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer, la care lucrau de doi ani, la vaccinul împotriva coronavirusului, relata HotNews.ro, scrie Euractiv.

„Prima potențială metodă de producere a unui vaccin împotriva temutului coronavirus din China a fost pusă pe hârtie de o echipă de cercetători români, la Timișoara. Țara noastră nu are în acest moment resurse să și fabrice un astfel de vaccin. Cercetătorii de la Centrul OncoGen din Timișoara au trimis însă potențiala metodă de producere a vaccinului către colegii lor din Europa și din Statele Unite, «cei care pot să ducă mai departe povestea asta, adică să producă vaccinul», a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen”, mai notează Euractiv.

Ziarele scriu azi despre metodologia de eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență.

„Metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență, stabilită printr-un ordin al ministrului Economiei, Virgil Popescu, a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta stabilind că se vor elibera două tipuri de certificate, unul albastru și unul galben.
(…) Certificatele de situație de urgență sunt solicitate și se vor elibera exclusiv electronic, prin intermediul platformei
http://prevenire.gov.ro/, notează Adevărul.

„Certificatele de situație de urgență vor fi emise în două forme: a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate; b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020”, mai scrie Adevărul.

În încheierea Revistei, scriem despre moartea scriitorului român Paul Goma, răpus de noul coronavirus.

„Paul Goma, cunoscut scriitor și disident român, a murit de coronavirus în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș. Trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris”, relatează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă doresc o seară liniștită!

Ministrul Sănătății, Dr. Victor Costache, a demisionat was last modified: martie 26th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: