Ministrul Dezvoltării a suspendat de la plată cereri de decontare de peste 500 de milioane de lei

11 feb. 2020
Vizualizari: 626

Cele 25 de ordonanțe votate în ultima zi de mandat de către guvernul Orban vor ajunge și în Monitorul Oficial.

„Trimitem la Monitorul Oficial toate ordonanțele de urgență. Din punctul nostru de vedere, ordonanțele de Urgență îndeplinesc condițiile pentru a fi valide și pentru a intra în vigoare”, a declarat Orban, luni, într-o conferință de presă, scrie News.ro.

News.ro scrie că declarația premierului Orban a fost comentată de liderul PSD Marcel Ciolacu.

„La cât de mult a încălcat legea în ultimul timp nici nu mă așteptam să facă altceva. Îi urez succes. O să scriu o scrisoare Avocatului Poporului, atâta pot, sper ca și alți lideri politici să facă acest lucru”, a susținut luni, după ședința CEx, Marcel Ciolacu, mai notează News.ro.

Orban i-a răspuns lui Ciolacu: Avocatul Poporului are dreptul constituțional să sesizeze Curtea Constituțională, nu mă tem de nimic, am adoptat ordonanțe de urgență extrem de importante, indispensabile cele mai multe dintre ele, ordonanțe de urgență care produc efecte benefice pentru administrație, pentru economie, pentru absorbția fondurilor europene și pentru soluționarea diferitelor situații critice”, mai arată News.ro.

Senatul a respins, luni, prima ordonanță dată de Guvernul Orban în acest an, pentru a repara prevederile Ordonanței 114. Pentru respingerea ordonanței au votat 69 de senatori, în timp ce 42 au votat pentru aprobare, iar 3 s-au abținut. Camerei Deputaților este for decizional în acest caz.

„Prevederile OUG 1/2020 au intrat deja în vigoare, după ce ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, în Ianuarie. Prin acest act normativ s-au eliminat o serie de prevederi cheie introduse de Ordonanța 114, în ajunul Crăciunului din 2018. Una dintre măsurile pe care le-a eliminat OUG 1/2020 este taxa pe activele bancare. Totodată, au fost eliminate prevederile referitoare la Pilonul II de pensii, prin care administratorii de fonduri de pensii private erau obligați să își majoreze capitalul social. De asemenea, a fost eliminată și posibilitatea încetării contribuției la Pilonul II de pensii, pentru ca banii să meargă integral la sistemul public de pensii. Mai mult, au fost eliminate suprataxa de 2% impusă companiilor din energie și a fost introdus un calendar de liberalizare a prețurilor la energie electrică și gaze, pentru a se renunța treptat la prețurile plafonate prin OUG 114. Ordonanța a desființat și Fondul de Dezvoltare și Investiții”, potrivit Adevărul.ro 

Presa scrie că programele PNDL 1 și PNDL 2 intră la control.

„Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, acuză că lucrările de investiții efectuate prin programele PNDL 1 și PNDL 2 nu au fost niciodată verificate în ceea ce privește realitatea în teren. Ștefan anunță că a oprit de la plată lucrări în valoare de 500 de milioane de lei pentru care fuseseră emise cereri de decontare în condițiile în care investițiile erau fie complet neefectuate, fie realizate doar parțial”, notează News.ro.

„Raportul de audit financiar făcut de Curtea de Conturi la Ministerul Dezvoltării arată că ministerul nu a verificat exactitatea și realitatea situației din teren cu privire la lucrările efectuate «motivând existența unui număr redus de personal și volum mare de muncă»ˮ, a declarat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, luni seară, la Digi 24, mai scrie News.ro.

„Acesta a susținut că în urma verificărilor au fost descoperite lucrări neexecutate sau executate doar parțial care au fost trimise spre decontare. Ministrul a spus că a suspendat de la plată astfel de lucrări, valoarea lor fiind de peste 500 de milioane de lei. Ion Ștefan a mai spus că ministerul a decontat lucrări executate în valoare de trei miliarde de lei, toate acestea fiind verificate înainte de a fi plătite”, relatează News.ro.

„DNA-ul a venit și astăzi și am predat anumite documente pentru anumite lucrări”, a spus ministrul Ion Ștefan, arată News.ro.

Universul Juridic publică azi ordinea de zi a ședinței CSM din data de 13 februarie a.c. Un punct important de pe ordinea de zi este: „Calendarul estimativ al concursurilor și examenelor previzionate a se desfășura în cursul anului 2020.”

Revenim la viața politică dâmbovițeană și scriem despre ultimele decizii ale PSD în legătură cu nominalizarea lui Ludovic Orban – premier al României.

„PSD a stabilit depunerea sesizării la CCR de către președinții celor două Camere ale Parlamentului pe conflictul juridic legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, a anunțat luni președintele partidului, Marcel Ciolacu. Conform textului sesizării conflictul de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor președintelui”, relatează News.ro.

Liderul PNL Ludovic Orban pare decis să meargă pe „cartea anticipatelor”.

„Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că obiectivul principal al PNL este declanșarea alegerilor anticipate, așa cum a anunțat încă din septembrie 2019, și va face orice demers și orice efort pentru atingerea acestui obiectiv. «Cei care își imaginează că își pot salva scaunul și pensia specială și leafa nemeritată până la finalul mandatului își fac un calcul greșit», susține Orban, preciznd că PSD «fuge ca dracu de tămâie de anticipate»”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ministrul Dezvoltării a suspendat de la plată cereri de decontare de peste 500 de milioane de lei was last modified: februarie 11th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: