Mii de români – izolaţi… de participarea la vot

24 sept. 2020
Vizualizari: 458

Acum, când au rămas doar două zile până la alegeri, numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 se menține în jurul pragului de 1.600.

„Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi 1.639 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19.Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 118.054 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 94.877 de pacienți au fost declarați vindecați. De la începutul pandemiei, 4.591 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în România. În intervalul 23.09.2020 (10:00) – 24.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (25 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București”, relatează Știrile Transilvaniei.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat că este important ca această creștere să fie rezonabilă în perioada următoare, undeva între 10 și 20%, pentru a nu fi pus în pericol sistemul de sănătate.

„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută. Este clar că impactul reluării activității de la începutul lunii septembrie a existat. A fost o creștere cu circa 20% a numărului de cazuri, raportat la perioada anterioară. Acum așteptăm să vedem ce se va întâmpla, dacă va exista un impact în ceea ce privește deschiderea școlilor.  Chestiunea cu valurile este următoarea: țările din Estul Europei cu siguranță sunt valul doi și se observă creșteri importante ale numărului de cazuri, după o perioadă de acalmie destul de lungă, din timpul verii. Diferența față de noi e legată de faptul că noi în cursul verii am avut destul de multe cazuri, mult mai multe decât au avut ei în aceeași perioadă și sigur unii vin cu teoria primului val care e continuat. Nu e o problemă legată de numărul valului, dacă este primul val sau al doilea val, este vorba de studiul unei evoluții. La noi, de la începutul lunii iunie, a fost o evoluție constat crescătoare care, din păcate, nu s-a oprit nici în momentul de față și avem o a doua săptămână cu o medie de 1.400 – 1.500 de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, joi la Digi 24, scrie News.ro.

Presa mai scrie că Guvernul Orban este obligat să mărească alocațiile copiilor.

„Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului în legătură cu respingerea ordonanței de urgență care prevede creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii”, au precizat surse pentru News.ro.

„La începutul lunii, Executivul a sesizat CCR asupra Legii privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii. Guvernul a motivat că nu a fost întrunit cvorumul legal al ședințelor Senatului și Camerei Deputaților în care a fost adoptată respingerea ordonanței de urgență. Pe 19 august, Camera Deputaților a adoptat decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanței de urgență privind creșterea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prin decizia Parlamentului, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocațiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei”, mai scrie News.ro.

ONG-ul Expert Forum atrage atenția că până joi după-amiază autoritățile electorale și cele din domeniul sănătații nu au publicat instrucțiuni despre cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar care nu dețin documente justificative.

„Legea electorală specifică faptul că pot solicita urna specială alegătorii bolnavi sau netransportabili care depun o cerere la secția de votare și care atașează documente justificative. Întrucât există alegători care nu au documente justificative, întrucât sunt informați telefonic de către direcțiile de sănătate publică despre faptul că trebuie să stea în izolare, considerăm că aceștia nu vor putea vota. Mai mult, vor avea dificultăți să voteze și persoanele care nu vor putea părăsi locul de muncă pentru a se deplasa la secția de votare, cum ar fi personalul din sistemul de sănătate, care nu pot solicita urna specială.  Având în vedere că mai sunt două zile și jumătate până când se depun cererile pentru solicitarea urnei speciale, considerăm că este nevoie de o măsură urgentă și de organizarea unei campanii de informare intense în perioada rămasă. Mai mult, având în vedere că data alegerilor a fost anunțată din luna iulie, ni se pare inadmisibil faptul că până în acest moment Biroul Electoral Central și celelalte instituții implicate în organizarea alegerilor nu au luat o decizie”, arată Expert Forum într-un comunicat, scrie Cotidianul.

Pandemia afectează un număr impresionant de salariați care lucrează în turism. Eurodeputații Comitetului pentru turism s-au întâlnit, miercuri dimineață, cu reprezentanți ai industriei turismului pentru a face un bilanț al situației critice în care se găsește acest sector economic.

„Au trecut mai mult de șase luni în această situație de urgență, totuși încă nu există criterii comune în UE cu privire la modul de a trata și a trăi cu această pandemie: nu există protocoale universale de igienă și sănătate, nu există reguli comune pentru testare sau cu privire la modul de evaluare a riscuri, fără a adera la principiul liberei circulații. Chiar și atunci când călătoria este parțial posibilă, gama largă de reguli o face extrem de dificilă. Oamenii sunt confuzi și nu au nicio garanție că călătoriile planificate pot și vor continua”, au transmis, într-un comunicat de presă, deputații din Task Force pentru Turism, notează România liberă.

Seară frumoasă!

Mii de români – izolați… de participarea la vot was last modified: septembrie 24th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: