Medicul Adrian Streinu-Cercel recomandă persoanelor în vârstă 10 săptămâni de izolare

23 mart. 2020
Vizualizari: 1054

Sâmbătă, 21 martie a.c., Guvernul a luat o serie de noi măsuri pentru a preveni pandemia de COVID-19. În acest sens, a fost publicată în Monitorul  Oficial nr. 232 din data de 21 martie 2020 Ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, dispozițiile relevante din conținutul acestui document fiind prezentate de portalul Universul Juridic.

Grupul de Comunicare Strategică  a transmis duminică Modelul declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei și Modelul adeverinței de la angajator, în conformitate cu Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020. Despre conținutul acestor documente, precum și despre condițiile în care este necesară utilizarea lor scrie Digi 24.

Persoanele care nu respectă restricțiile impuse de autorități prin Ordonanța militară nr. 2 din 21 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 riscă amenzi cuprinse între 100 lei și 5.000 lei, în funcție de gravitate. Adevărul oferă astăzi detalii cu privire la cuantumul acestor amenzi.

Presa scrie și despre un interviu acordat de medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din capitală, care a cerut românilor să ia în serios izolarea și să nu se aventureze, în următoarele 10 săptămâni, decât dacă este imperios.

„Minimum șase săptămâni, opt săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, la Antena 3, arată Digi FM.

„Să nu ne imaginăm că în astea două luni de zile nu se va întâmpla absolut nimic, să nu ne imaginăm că nu se vor îmbolnăvi oameni, să nu ne imaginăm că nu vor fi urgențe medico-chirurgicale, dar la momentul de față, noi trebuie să depășim situația, să reducem activitatea în spitale tocmai pentru a face loc potențialilor pacienți care vor veni infectați cu noul coronavirus, în detrimentul altora care au nevoie de servicii medicale. E cazul celor cu diabet, pacienți oncologici și așa mai departe, adică lucrurile sunt foarte complicate, nu sunt așa de ici, de colo”, a declarat medicul Streinu-Cercel, într-un interviu acordat Antena 3, notează Digi FM.

„Cum se traduce povestea asta în viața de zi cu zi? Trebuie să ținem cont că avem copii, adulți tineri și mai puțin tineri și avem persoane în vârstă. Acest virus ne-a spus că nu se atinge prea mult de copii și oamenii tineri, dar are o problemă cu cei în vârstă. Trebuie să-i protejăm pe cei în vârstă. Trebuie să limităm circulația celor tineri. Tinerii nu trebuie să-și viziteze părinții, bunicii, străbunicii. Dacă vor să-i ajute, le cumpără cele necesare și le lasă bagajele la ușă”, a recomandat medicul Streinu-Cercel, mai scrie Digi FM.

CFR Călători anunță că suspendă temporar circulația unor trenuri de noapte și garniturile conexe acestora, în trafic intern, începând de luni, 23 martie, până pe 17 aprilie, existând, totodată, posibilitatea prelungirii.

„Astfel, va fi suspendată circulația pentru 15 trenuri, respectiv 1757 București Nord – Suceava, 1756 Suceava – București Nord, 1821 București Nord – Arad, 1592 Craiova – București Nord, 5581 Verești – Botoșani, 5584 Botoșani – Verești, 5481 Bacău – Bicaz, 5482 Bicaz – Bacău, 5566 Suceava Nord – Botoșani, 9301 Videle – Roșiori Nord, 9385 Roșiori Nord – Craiova, 9008 Craiova – București Nord, 9004 – Roșiori Nord – București Nord, 8397 Constanța – Mangalia și 8380 Mangalia – Constanța”, scrie Agerpres.

„CFR Călători precizează că relația București – Arad se menține prin trenul R 2603 (Timișoara – Arad) care preia vagoanele de la trenul IR 1695 (București – Timișoara), iar trenul 9004 Roșiori Nord – București Nord va circula doar în zilele de duminică. Modificarea graficului de circulație este și va fi făcută în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și a autorităților abilitate”, mai notează Agerpres.

Guvernul a luat o serie de măsuri economice, menite să sprijine mediul de afaceri și pe angajații firmelor aflate în dificultate financiară, măsuri concretizate deja prin două Ordonanțe de Urgență, publicate în Monitorul Oficial.

„Astfel, potrivit OUG privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, liniile de credit și împrumuturile pentru investiții vor fi garantate în proporție de maximum 80%, față de 50% anterior. Valoarea maximă a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, în timp ce pentru creditele de investiții valoarea maxima a finanțării este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garanția urcă la 90% din finanțare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei în cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei în cazul celor mici. Dobânzile pentru ambele categorii de credite vor fi subvenționate 100% de MFP, din momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021, măsură care poate fi prelungită și pentru anul 2022, dacă CNSP estimează o creștere economică pentru 2021 și 2022 mai mică decât cea înregistrată în acest an. Obligațiile fiscale restanțe și alte creanțe bugetare se vor achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordate în cadrul programului. Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiții a fost menținută perioada de 120 de luni”, scrie Adevărul.

„Ordonanța prevede și amânarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie, la 30 iunie 2020. De asemenea, plata ratelor și dobânzilor aferente împrumuturilor din venituri rezultate din privatizare acordate de Ministerul Finanțelor Publice unităților administrative-teritoriale se poate amâna, la cererea acestora, pe o perioadă de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, mai notează Adevărul.

Ziarele scriu despre o initiațivă legislativă a PSD, care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente.

„Potrivit PSD, măsura este valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020. Durata contractuală se va prelungi corelativ, menționează sursa citată. Potrivit PSD, măsurile anunțate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor și populației”, relatează News.ro.

Compania Unifarm SA vine cu o veste bună pentru români. Unifarm SA a încheiat un contract-cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția unui număr de două milioane de teste de diagnostic molecular.

„În prezent, Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția unui număr de 2 000 000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR). Săptămâna care urmează va fi livrată în depozitele companiei prima tranșă de 200 000 de teste”, anunță Ministerul Sănătății.  În această perioadă, Compania Unifarm SA face în permanență demersuri de a achiziționa, de la producători autorizați din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar și medicamente necesare  pentru limitarea răspândirii COVID 19, pe care le distribuie unităților sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă, precizează MS”, scrie News.ro.

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat un ghid special, intitulat „Ghid pentru cumpărături”, despre care scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Medicul Adrian Streinu-Cercel recomandă persoanelor în vârstă 10 săptămâni de izolare was last modified: martie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: