Marea Britanie părăseşte Europa

31 ian. 2020
Vizualizari: 608

Azi este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ieșirea din UE.

„Marea Britanie, membră a comunității europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.). Va urma o perioadă de tranziție, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene. Irlanda de Nord va continua să aibă statut special și după perioada de tranziție, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relațiile post-Brexit.(…) Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani”, relatează Cotidianul.

Presa comentează pe larg  viitorul Guvernului Orban. După cum știm, PSD a depus joi moțiunea „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești”, după ce executivul și-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moțiunea urmează să fie prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14,00, după cum au decis Birourile permanente reunite. Pe de altă parte, PSD a anunțat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg a sesizat oficial Comisia de la Veneția pe tema modificării legii electorale.

„Europa privește cu îngrijorare modificările legislației electorale din România pe care Guvernul Orban tocmai și-a angajat astăzi răspunderea. Comisia de la Veneția a fost sesizată oficial de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg pe tema modificării legii electorale din România. Decizia privind sesizarea a fost aprobată cu 26 de voturi «pentru» și doar 3 «împotrivă». Comisia de la Veneția a afirmat clar că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de un an înainte de alegeri, așa cum face astăzi PNL”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD, notează Agerpres.

Aflată de cealaltă parte a baricadei politice, vicepremierul Raluca Turcan vorbește  despre anticipatele  la care ar putea să ajungă chiar din cauza moțiunii PSD.

„Alegerile anticipate nu sunt reglementate în detaliu. Va fi nevoie de reglementarea organizării alegerilor anticipate. Dacă ne gândim la momentul maxim, până la care am putea să suprapunem alegerile anticipate cu alegerile locale, undeva până în 28 iunie ar trebui să încheiem ambele alegeri. Nu intenționăm să le punem chiar în aceeași zi, ci la o diferență fie de o zi, fie de maximum o săptămână”, a afirmat Raluca Turcan la B1 TV, scrie Libertatea.

„Turcan a exclus posibilitatea ca parlamentarii PNL să voteze moțiunea de cenzură pe care PSD intenționează să o depună după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă această moțiune va trece și vom ajunge la situația declanșării alegerilor anticipate, care presupun respingerea în Parlament a două Guverne consecutive, PNL va susține alegerile anticipate, deci nu vom susține învestirea următoarelor două Guverne”, relatează Libertatea.

Cotidianul prezintă o declarație a europarlamentarului Rareș Bogdan în legătură cu planul PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate. Întrebat de Andreea Crețulescu despre cum va ajunge PNL la anticipate și dacă Ludovic Orban își va da demisia, europarlamentarul Rareș Bogdan a răspuns:  „Nu. Nu își va da demisia. Există un plan B. Nu sunt abilitat să vă dezvălui acest plan. O va face președintele sau premierul.

„Partidul Național Liberal își va continua planul. Ludovic Orban își va continua planul. Cei din PSD nu sunt în stare și nu au voturile necesare pentru a cădea Guvernul. Domnul Ciolacu nu controlează PSD. Așa că noi ne vom pune în aplicare planul și vom merge drept, fără opreliște. Nimic nu de va opri. (…) Ultima lună în care putem declanșa anticipatele este luna februarie. Nu am renunțat nici la anticipate”, a susținut europarlamentarul  Rareș Bogdan în direct la România TV, scrie Cotidianul.

Guvernul a decis prelungirea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale.

„S-a aprobat astăzi prorogarea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să își îndeplinească obligațiile declarative și de plată a impozitului pe venit și ale contribuțiilor sociale, a formularului declarație unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoane fizice, formularul 230. Este vorba de prorogarea termenelor de la 15 martie 2020, așa cum este în prezent, până la 25 mai 2020. Aceasta a fost o cerință pe care am avut-o de la mai multe ONG-uri, pentru a se asigura că toată lumea va depune formularele la timp”, a spus ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, notează Jurnalul.

Presa mai anunță că Dosarul Microsoft III” ar urma să fie rejudecat.

„Geanina Arghir, magistrat în dosarul Microsoft III (în care sunt judecați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu, Călin Tatomir și Claudiu Florică), urmează să se pensioneze. În aceste condiții, instanța supremă a decis reluarea de la zero a cercetării judecătorești.
Informația a fost confirmată, pentru Mediafax, de avocații din dosar, Alexandru Chiciu și Dan Chitic”,
scrie Cotidianul.

„DNA a dispus, în luna septembrie a anului 2017, trimiterea în judecată a fostului ministru Gabriel Sandu, a fostului șef al Microsoft România Călin Tatomir și a oamenilor de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu în dosarul «Microsoft III». Aceștia sunt acuzați de procurori că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro”, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Marea Britanie părăsește Europa was last modified: ianuarie 31st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: