Maratonul audierilor din Parlament

19 feb. 2020
Vizualizari: 1021

Deschidem Revista din această seară cu audierile cabinetului Orban II în Parlamentul României. Premierul Ludovic Orban a declarat, marți seară, că este mulțumit de prestația miniștrilor propuși la audierile din Parlament.

„Au arătat cunoșterea problemelor, profesionalism, soluții, au dat răspunsuri pertinente la toate întrebările și ați văzut că și aceste audieri ca și audierile din noiembrie au fost audieri maraton, în care nu a existat limită de întrebări, nicidecum simulacru de audieri care a existat la învestirea guvernelor PSD. Miniștrii noștri au răspuns la toate întrebările care li s-au pus și au arătat foarte clar că au cele mai bune soluții. Sigur că votul nu contează, acolo, parlamentarii, care au votat, au votat fără să aibă discernământ, sunt chiar destui parlamentari care au votat împotrivă, care, după aia, și-au cerut scuze miniștrilor că așa au primit ordin de la partid să voteze împotriva candidaților de miniștrii”, a spus premierul Ludovic Orban, relatează News.ro.

Orban afirmă că nu știe dacă va exista cvorum la ședința de luni, când ar trebui să se voteze învestirea Guvernului Orban II.

„Nu pot să garantez 100 la sută. Vom vedea. Sigur că dacă PSD-iștii vor chiuli de la serviciu e posibil să nu avem cvorumul. Dar orice astfel de atitudine de boicot va fi sancționată drastic de către oameni. Am văzut că sunt mulți lideri PSD care au zis că nu le e frică de alegeri anticipate, ba chiar am văzut că sunt susținători și între liderii județeni, sunt susținători ai alegerilor anticipate. Aștept să se comporte așa cum dau declarații”, a mai declarat premierul, notează News.ro.

Presa mai scrie că un ministru important al cabinetului Orban II, propus pentru portofoliul Justiției, Cătălin Predoiu, a primit un aviz negativ după audierea din comisii.

„Cătălin Predoiu a declarat, la audierea în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, că Ministerul Justiției trebuie să plătească magistraților aproximativ 390 de milioane euro, pentru drepturile salariale ale magistraților care și-au recuperat în instanță sporurile. Suma trebuie achitată în perioada 2020–2024. Potrivit lui Predoiu, Ministerul Justiției ar fi cheltuit în anii trecuți peste 250 de milioane de euro pentru astfel de decizii”, relatează Cotidianul.

Ministrul Predoiu a mai spus jurnaliștilor că nu cunoaște „calendarul” PSD pentru modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

„Eu am fost foarte clar că nu vrem să discutăm aceste acte normative mari până nu avem un nou Parlament legitimat prin vot și o majoritate care să fie favorabilă reformelor din justiției și consolidării sistemului judiciar. Aș vrea să subliniez că bunul mers al justiției nu depinde doar de legile justiției sau de codurile penale, depinde în mare măsură de condițiile logistice, în care se desfășoară actul de justiție. E nevoie de mai multe investiții în sistemul judiciar, e nevoie de ordonarea politicii salariale, de acoperirea schemelor de personal, de clarificarea tuturor aspectelor financiare, astfel încât lumea să nu mai fie preocupată în justiție decât de actul de justiție”, a mai afirmat ministrul Predoiu, scrie News.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, luni, Curții Constituționale punctul său de vedere cu privire la eliminarea pensiilor speciale.

„Ca urmare a sesizărilor formulate de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului, privind controlul constituționalității înainte de promulgare a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, la data de 17 februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Curții Constituționale a României punctul de vedere întocmit cu privire la neconstituționalitatea acestui act normativ, adoptat de Parlamentul României la data de 28.01.2020”, a transmis, luni, CSM, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

Ziarele mai scriu că Avocatul Poporului a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență prin care serviciile medicale acordate de spitalele și clinicile private vor putea fi decontate de stat, fiind permis astfel accesul pacienților la servicii medicale, indiferent dacă este spital de stat sau privat.

„Pot să vă confirm că vom trimite la Curtea Constituțională. Am și spus de multă vreme că vom trimite. E în faza în care lucrăm la ea. Cred că undeva, până la jumătatea săptămânii viitoare, e gata și o trimitem”, a declarat Renate Weber, pentru Mediafax, scrie Cotidianul.

„Săptămâna viitoare, Avocatul Poporului decide și dacă va sesiza sau nu Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate, a declarat, sâmbătă, la RFI, Renate Weber. Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că nu va face o sesizare «în bloc» a CCR, pe toate cele 25 de OUG-uri adoptate recent de Guvernul Orban”, mai notează Cotidianul.

În încheierea Revistei scriem despre o altă decizie a CCR prin care a fost respinsă, marți, cu unanimitate de voturi, Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă, după cazul de la Caracal.

„Executivul a introdus, atunci, prevederea ca vânzarea cartelelor de telefon prepay să fie posibilă doar cu buletinul, iar actualii posesori de astfel de cartele aveau timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. Sesizarea a fost depusă la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, care a reclamat că actul normativ «afectează drepturile, libertățile și îndatoririle cetățenești». Potrivit CCR, unul dintre motivele deciziei a fost că «Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art. 115 alin. (4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale»”, relatează Libertatea.


Seară frumoasă!

Maratonul audierilor din Parlament was last modified: februarie 19th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: