Magistraţii europeni din MEDEL, îngrijoraţi de situaţia din justiţia din România

11 mart. 2019
Vizualizari: 584

Modificările aduse legilor justiției continuă să determine o serie de reacții, atât în țară, cât și în străinătate.

„Asociația Magistraților Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) a transmis sâmbătă o declarație despre situația sistemului judiciar din România, cerând transparență în adoptarea legilor, asigurarea independenței magistraților și respectarea statului de drept. Emiterea O.U.G. nr. 7/2019 este văzută de magistrații europeni ca «un nou episod care dezvăluie calea îngrijorătoare spre degradarea statului de drept»”, scrie News.ro.

„Magistrații europeni fac referire la datele prezentate de conducerea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, potrivit cărora, multe dintre cauzele care vizează magistrați au pornit de la sesizări din oficiu. «Ridică îngrijorări serioase nu dacă, ci cât de grav a fost afectată de o asemenea practică independența judecătorilor din România», mai spun magistrații europeni, care catalogheză ca «inacceptabilă» amenințarea judecătorilor cu ancheta penală, în cazul unor hotărâri pe care le-au pronunțat”, notează News.ro.

La București, CSM și-a manifestat vineri îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiției, prin cinci ordonanțe de urgență adoptate într-un interval de câteva luni.

„«În urma centralizării punctelor de vedere exprimate în cadrul adunărilor generale ale procurorilor convocate prin Hotărârea nr. 95/20.02.2019, Secția pentru procurori informează opinia publică și corpul magistraților că toate adunările generale au susținut punctul de vedere al secției, în sensul abrogării tuturor prevederilor din O.U.G. nr. 7/2019 referitoare la Ministerul Public. În acest context, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiției, prin 5 ordonanțe de urgență adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraților și a instituțiilor din sistemul judiciar», au transmis vineri reprezentanții CSM. Secția pentru procurori își exprimă «dezaprobarea cu privire la împrejurarea publicării în Monitorul Oficial a unor acte normative emise de Guvern diferite în conținut față de cele înaintate Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare»”, notează News.ro.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, solicită Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale în vederea soluționării unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, Parlament și CSM pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care executivul a modificat legile justiției”, mai scrie Agerpres.

Comisia Europeană și Guvernul României au stabilit discutarea problemelor din justiției într-o comisie: Comisia mixtă de experți. PNL solicită să aibă un reprezentant în această Comisie.

„«Considerăm că regresele înregistrate de România în ultimii doi ani de zile încă pot fi corectate, cel puțin în privința legislației, dacă este agreat, alături de experții internaționali și partidele de opoziție, un calendar clar pentru implementarea reală și completă a recomandărilor cuprinse în rapoartele MCV, în rapoartele GRECO și ale Comisiei de la Veneția. Partidul Național Liberal are ca obiectiv ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană», se arată într-un comunicat transmis de PNL”, scrie News.ro.

În timp ce la București, clasa politică este din ce în ce mai dezbinată, pornind și de la problemele din justiție, la Târgu-Mureș duminică 2.000 de cetățeni români de etnie maghiară au cerut autonomia Ținutului Secuiesc.

„Cele peste 2.000 de persoane adunate duminică la Monumentul Secuilor din Târgu-Mureș, pentru a marca Ziua Libertății Secuilor, au solicitat autonomia teritorială pentru Ținutul Secuiesc și eliberarea din închisoare a lui Beke István și a lui Szőcs Zoltán, membri ai grupării «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» (HVIM) din Transilvania, condamnați pentru acte de terorism de către Înalta Curte de Casație și Justiție la câte 5 ani de închisoare”, notează DC News.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare, urmând a ocupa prima poziție a listei pe care o va prezenta alianța PRM+PRU.

„«Voi candida în fața românilor, primul pe lista alianței PRM+PRU, indiferent de vehiculul politic cu care ne vom prezenta la alegeri. Cine vreți să vorbească despre viitorul României, străinii? Voi candida pentru că o voce românească trebuie să se audă tare și răspicat», a declarat duminică, la România TV, Sebastian Ghiță”, notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Magistrații europeni din MEDEL, îngrijorați de situația din justiția din România was last modified: martie 11th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: