Liberalii vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale, de la 10% şi până la 95%

1 apr. 2020
Vizualizari: 782

Deschidem Revista din această seară cu o veste, care nu poate decât să ne îngrijoreze.

„Un număr de 24 de cadre medicale de la Spitalul Militar București au fost confirmate pozitiv ca fiind infectate cu noul coronavirus”, a anunțat comandantul unității medicale, Florentina Ioniță-Radu, scrie azi Adevărul.
„Aș vrea să punctez niște lucruri. Pornind de la faptul că această boală estte comunitară, pornind de la faptul că la acceastă oră în România capacitatea de testare PCR este limitată și nu este correct să testăm doar cadrele medicale (să facem screening și să testăm, în detrimental pacienților) și pornind de la ideea că acest PCR este relativ – în sensul că astăzi poți să fii negativ, dar mâine sau poimâine poți deveni pozitiv – în Spitalul Militar am făcut o strategie pemtru că suntem convinși că vor mai fi cadre medicale care se vor infecta și atunci ei trebuie să știe ce au de făcut. Și mesajul meu este acesta: oamenii trebuie să știe că fiind boală comunitară, indiferent de măsurile de precauție pe care le iau este posibil să se infecteze, dar important este să știe ce au de făcut”, a mai declarat comandantul Florentina Ioniță-Radu, mai notează Adevărul.

Președintele SRM, reputatul medic Alexandru Rafila, a vorbit la Digi 24 despre momentul în care vom atinge vârful epidemiei în România.

„Vârful epidemiei va fi cam la o săptămână după finalul sărbătorilor de Paște. O să vedeți, într-un fel sau altul o să se adune familiile. Atunci o să nimerească din cele câteva mii de persoane asimptomatice sau cu simptome minore de care vorbeam și o să transmită membrilor de familie sau persoanelor apropiate boala, așa că s-ar putea să avem un număr mai mare de cazuri în jur de 1 mai”, a explicat dr. Alexandru Rafila, scrie Capital, citând declarațiile de la Digi 24.

„S-a vorbit de două vârfuri, în sensul că după ce se va produce numărul acesta de îmbolnăviri, probabil în această primăvară – în mod normal, vara va scădea – și, în toamnă, sigură că ne așteptăm la o nouă creștere. E ca la gripă. Vedeți, gripa afectează sezonier populația. Diferența între gripă și noul coronavirus este că față de virusul gripal avem o anumită stare de imunitate, iar față de noul coronavirus nu avem niciun fel de imunitate fiindcă nu l-am mai întâlnit niciodată”, a mai spus dr. Rafila, notează Capital.

Guvernanții îi asigură pe pensionari și pe bugetari că își vor primi pensiile, respectiv salariile, la timp.

„Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că plata pensiilor și a salariilor nu este în pericol în această perioadă de criză provocată de coronavirus și că s-a împrumutat de pe piața locală două miliarde de lei, banii necesari pentru plata pensiilor, salariilor, ajutoarelor sociale”, relatează News.ro.

Presa mai scrie astăzi despre un proiect de lege propus de liberali prin care se prevede impozitarea pensiilor speciale. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat, miercuri, că, împreună cu liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a depus un amendament la O.U.G. nr. 29/2020, prin care solicită impozitarea progresivă a pensiilor speciale, de la 10% și până la 95%.

„Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus”, a spus Roman, scrie News.ro.

„Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, fie că vorbim de medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulanțieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici”, a mai spus parlamentarul liberal Florin Roman, scrie News.ro.

„Potrivit acestuia (n.n Florin Roman), propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4.000 de lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4.001-7.000 de lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7.000 de lei”, notează News.ro.

Presa mai scrie astăzi că acționarii băncilor sunt chemați de Banca Națională a României (BNR) să suporte șocul prefigurat pentru economie al epidemiei de coronavirus.

„Recomandarea este să nu distribuie dividende și să capitalizeze profiturile pentru anul 2019, în sensul unei strategii promovate și de la nivelul Băncii Centrale Europene. BRD, ING și Raiffeisen Bank au anunțat deja că nu vor acorda dividende și este de urmărit în ce măsură Banca Transilvania va reveni asupra propunerii inițiale de distribuire a unor dividende însumate de 600 milioane lei.(…) Banca Centrală Europeană a cerut vineri băncilor din zona euro să nu acorde dividente cât timp durează pandemia de Covid-19, relatează AFP”, scrie Adevărul.

Ziarele scriu și despre avalanșa de proiecte adoptate de Senat, care vin în sprijinul cetățenilor și al firmelor, în perioada instituirii stării de urgență.

„Senatul a adoptat online un proiect de lege prin care se plafonează prețurile la medicamente, dezinfectanți și materiale de protecție. Adaosul comercial nu poate fi mai mare de 10% față de costul cerut de producător. (…) Propunerea legislativă aparține PSD și prevede că la costul de producție poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din prețul de vânzare al producătorului. Deputații vor avea decizia finală, urmând ca apoi legea să fie transmisă pentru promulgare.”, relatează Cotidianul.

Senatul a adoptat, marți, și proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, care prevede o serie de facilități fiscale, amânare și reeșalonare de plăți, acordate companiilor și angajaților acestora.

„Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plății la utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice și pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eșalonate pe o perioadă de 12 luni. Cererea de amânare a plății trebuie să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze cazul/motivul imposibilității de plată, sub sancțiunea răspunderii penale privind falsul în declarații. De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere”, mai notează Cotidianul.

Presa mai scrie că senatorii au dat vot favorabil, marți, într-o ședință de plen susținută online, propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesioniști și autoritățile publice și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență sunt scutiți de la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru. Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiți de plata obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele locale aferente chiriilor neîncasate. Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracția rămasă din luna în care încetează starea de urgență, precum și pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgență. Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată. Contractele de închiriere la care se referă dispozițiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile”, relatează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Liberalii vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale, de la 10% și până la 95% was last modified: aprilie 1st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: