Legea majorării pensiilor este constituţională

14 ian. 2021
Vizualizari: 465

Cea mai puternică democrație a lumii oferă lumii noi surprize. Donald Trump devine primul Președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare, de două ori, în timpul mandatului.

„Camera Reprezentanților a decis, miercuri, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de «incitare la insurecție» pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020”, relatează Digi 24

Presa americană consemnează și reacțiile celor doi președinți: Trump și Biden.

„Președintele ales Joe Biden a transmis un comunicat, la aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanților, exprimându-și speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei”, menționează Digi 24.

 „Președintele Donald Trump a dat publicității un mesaj video în care condamnă violențele de la Capitoliu și spune că «adevărații» săi susținători n-ar fi făcut așa ceva. În schimb, nu pomenește nimic despre votul istoric din Camera Reprezentanților prin care este învinovățit el însuși pentru aceste violențe”, mai scrie Digi 24, citând surse americane. 

La București, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, și-a încheiat mandatul în fruntea Ambasadei SUA. Cu acest prilej ambasadorul Zuckerman a fost decorat de Președintele României.

„Administrația prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 ianuarie, decretul de decorare a Excelenței Sale Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București. Zuckerman a primit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Mare Cruce”, relatează Cotidianul.

La CCR, magistrații au luat o decizie istorică în privința majorării pensiilor.

„Magistrații CCR au decis, miercuri, 13 ianuarie 2021, că legea care majorează pensiile cu 40 la sută este constituțională. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat, miercuri, după anunțarea deciziei CCR, că o asemenea majorare ar impune «un efort bugetar de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce ar fi greu de suportat de către bugetul statului». Raluca Turcan a sugerat ca Parlamentul să indice Guvernului Cîțu care să fie sursa de finanțare pentru această majorare, cu 40 la sută, a pensiilor”, relatează România Liberă.

România Liberă titrează: „În schimbul fragilei majorități parlamentare, UDMR cere autonomie regională pentru Ținutul Secuiesc”

„Liderul UDMR, Kelemen Hunor, devenit vicepremier în Guvernul Cîțu, a declarat că autonomia «Ținutului Secuiesc» nu contravine în niciun fel legilor din România”, notează România Liberă.

Liderul UDMR a susținut că în România există deja alte forme de autonomie: regii autonome, autonomie universitară etc.

„Trebuie o abordare extrem de echilibrată și cu argumente și de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată. Când discutăm serios și cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială și unitatea națională”, a declarat Kelemen Hunor, marți seară, la postul Antena 3, mai arată România Liberă.

„Oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universitățile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viața ta. În ceea ce privește această idee a subsidiarității, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a țării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunități etnice, intervine o altă chestiune: competența lingvistică”, a argumentat liderul UDMR, mai scrie România liberă, citând Antena 3.

Libertatea scrie despre posibilele reacții adverse ale noului vaccin produs de Moderna, care a fost trimis și în România.

„Autoritățile au publicat prospectul vaccinului anti-COVID de la Moderna, în contextul în care în România a ajuns, marți seară, prima tranșă de 14.000 de doze de ser. Potrivit documentului, sunt posibile reacții adverse comune, precum durere de cap, greață sau oboseală, dar și alte mai grave, însă foarte rare. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, care poate fi administrat persoanelor de peste 16 ani, vaccinul de la Moderna nu este recomandat tinerilor sub 18 ani”, arată Libertatea.

Mai mulți cercetători din Belgia lucrează la un nou vaccin împotriva coronavirusului, care ar oferi imunitate pe viață.

„Oamenii de știință de la Institutul Rega al renumitei Universități Catolice din Leuven susțin că vaccinul produs de ei va fi o alternativă viabilă la celelalte de până acum. Vaccinul oamenilor de știință din Belgia se află în prezent în faza de testare și ar urma să fie distribuit în această toamnă. (…) Vaccinul Institutului Rega din Belgia poate fi transportat la – 8 grade Celsius și păstrat în frigidere obișnuite, spre deosebire de cele de la Pfizer, la – 70 de grade Celsius sau Moderna, la – 20 de garde Celsius”, relatează Digi 24.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Legea majorării pensiilor este constituțională was last modified: ianuarie 14th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: