Într-o piesă veche de mobilier s-a descoperit Inventarul tezaurului României de la Moscova

8 mart. 2019
Vizualizari: 1030

Deschidem Revista din această seară nu înainte de a transmite cititoarelor noastre: La mulți ani fericiți!

Cea mai spectaculoasă informație din presa de azi o găsim în paginile ziarului Libertatea. Nu numai iubitorii de istorie, dar și opinia publică are ocazia să vadă un document excepțional care poate face lumină în cazul tezaurului României din Rusia.

„Bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au descoperit, în mai 2018, într-o piesă de mobilă restaurată, un dosar întocmit în 1941 de autoritățile române la cererea lui Ion Antonescu. Acest dosar conține felul în care Guvernul României reinventaria Tezaurul României transportat în 1916 și 1917 la Moscova și sechestrat apoi de sovietici. De la «Moscova 1» la «Moscova 2» BNR a denumit toate datele din 1916-1917 și cele ulterioare, din anii 30, dosarul «Moscova 1». «Moscova 1» a stat la baza revendicării, fără succes, a tezaurului național. Dosarul întocmit în 1941 și descoperit acum e, în sine, o noutate absolută, trezită la viață după 80 de ani.(…) Ajuns la Banca Națională în august 2018, biblioraftul găsit la Brașov a primit numele de «Moscova 2» și a intrat într-un proces de studiere. Experții au certificat că documentele sunt autentice și de mare valoare istorică”, relatează Libertatea.

Rămâne să vedem ce va face guvernul pentru recuperarea tezaurului, acum când se cunoaște exact conținutul acestuia.

Tensiunile din justiție continuă.

„O delegație formată din 30 de judecători și procurori, de la toate instanțele, de toate nivelurile din întreaga țară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraților români”, a anunțat azi judecătorul Cristian Danileț, scrie Agerpres.

Acesta a ieșit, vineri, din palatul de Justiție din Cluj-Napoca, alături de alți colegi magistrați, purtând banderole albe pe braț în semn de protest față de prevederile O.U.G. nr. 7/2019.

Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însușit de cele mai active instanțe și parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins și la societatea civilă – actori, studenți, profesori, văd aici studenți la Drept care au venit astăzi la palatul de Justiție. Este important că societatea civilă ne sprijină și trebuie să se înțeleagă clar că independența Justiției nu este un privilegiu al magistratului ci este un drept al cetățeanului. Și cetățeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului și procurorului. În momentul în care vom avea magistrați a căror carieră este controlată politic sau influențată de către politicieni în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine”, a spus judecătorul Danileț, notează Agerpres.

Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, judecătorul român la CEDO, Iulia Antonella Motoc și grefierul șef al CEDO, Roderick Liddell au efectuat azi o vizită de lucru la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Tema centrală a intervenției domnului președinte Guido Raimondi a fost independența justiției, în acest context fiind subliniată importanța dialogului între instanțele naționale și Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudența sa, consacră și susține acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil. În cadrul dialogului ce a avut loc, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independența justiției și a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însușirea și aprofundarea valorilor și principiilor consacrate prin jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, a transmis, azi ICCJ, notează News.ro.

Curtea de Apel Ploiești a admis ieri contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță și a decis revocarea măsurii arestării preventive emisă pe numele acestuia.

„Prin Încheierea din data de 7 martie pronunțată în dosarul 687/105/2019, Curtea de Apel Ploiești – Secția Penală și pentru cauze cu minori și de familie, a dispus următoarele: (…) admite contestația formulată de Ghiță Sebastian Aurelian împotriva încheierii 74 din 4 martie pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Prahova pe care o desființează în totalitate și rejudecând cererea inculpatului: (…) admite cererea și dispune revocarea măsurii arestării preventive a inculpatului, luată prin încheierea 98 din 15 martie 2017 a Tribunalului Prahova și devenită definitivă prin încheierea din 3 aprilie 2017 a Curții de apel Ploiești și în baza cărora a fost emis mandatul de arestare preventivă 2/UP/14 aprilie 2017 emis de Curtea de Apel Ploiești. (…). Definitivă”, se arată în minuta deciziei, scrie Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre cele mai poluate orașe din România.

„Clasamentul celor mai poluate orașe din lume în 2018 scoate la iveală lucruri neașteptate pentru România. Iașul este cel mai poluat oraș din România, urmat îndeaproape de Cluj și Brașov, o clasare neașteptată. 22 de orașe de la noi au ajuns în acest studiu, iar surpriza este că Bucureștiul nu este în top, 3. (…) La polul opus se situează Constanța, cu un nivel mediu de 12,4 micrograme pe metru cub, urmată de Brăila, Galați și Văleni”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Într-o piesă veche de mobilier s-a descoperit Inventarul tezaurului României de la Moscova was last modified: martie 8th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: