Inţiativa „Fără penali în funcţii publice” în dezbaterea CCR

19 feb. 2019
Vizualizari: 599

Ințiativa USR „Fără penali în funcții publice” va ajunge în dezbaterea Curții Constituționale a României.

„Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să dezbată pe 26 martie inițiativa USR care dorește ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcții publice”, scrie Adevărul.

„Judecătorii CCR vor verifica atunci dacă demersul „Fără penali în funcții publice” respectă limitele revizuirii Legii fundamentale și dacă inițiatorii au adunat corect numărul de semnături necesare. Pe 21 septembrie anul trecut, USR depunea la Parlament a doua tranșă de semnături, reușind să depășească numărul minim de 500.000, adunate în 21 de județe. Săptămâna trecută, partidul anunța că semnăturile au ajuns la CCR, judecătorii având 60 de zile pentru a se pronunța asupra constituționalității textului propus”, mai notează Adevărul.

Dacă USR vrea revizuirea Constituției pentru a îngrădi accesul persoanelor condamnate sau cercetate la funcțiile publice, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a sugerat, într-o emisiune de la Antena 3, că și funcționarii din bănci ar trebui să depună o declarație pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea.

„Dacă o să vă uitați în următoarele zile o să vedeți câteva propuneri de modificare, și o să mă țin și de chestia asta, a modului în care, această zonă bancară este altfel decât noi, ăștialalți. Adică, inclusiv în ceea ce înseamnă, să spunem, nu știu, acea obligație ca pe o funcție publică să prezinți, să dai o declarație, că nu ai avut legături cu trecutul înainte de ’89. Știți că, pentru tipul acesta de funcții, din această zonă, se exceptează? Dar cum, sunt, altfel, decât noi? De ce?”, a susținut ministrul Teodorovici, scrie Adevărul.

Modalitatea de alcătuire a completurilor de trei judecători revine azi în atenția presei.

„Avocatul Poporului solicită ÎCCJ și CSM să comunice punctul de vedere cu privire la modalitatea de alcătuire a completurilor de trei judecători, a celor «specializate» și a celor penale, civile și de contencios administrativ de la instanța supremă și de la celelalte instanțe și opinia privind constituționalitatea reglementărilor în materie”, scrie News.ro.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara la finalul lunii ianuarie că, în cazul completurilor de trei magistrați de la ÎCCJ, «prin analogie, lucrurile sunt identice» cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens. El spunea că Avocatul Poporului sau părțile din proces pot sesiza Curtea Constituțională cu privire la constituirea completurilor care judecă pe fond procesele la instanța supremă”, mai arată News.ro.

Presa notează azi că procurorul general Augustin Lazăr a respins luni cererea depusă de Laura Codruța Kovesi privind recuzarea șefului Secției de investigare a magistraților, Gheorghe Stan.

„Prin ordonanța din data de 18 februarie 2019, procurorul general al PÎCCJ a dispus respingerea cererii de recuzare formulată de persoana la care faceți referire (Laura Kovesi – n.r.), în calitate de suspect într-un dosar instrumentat de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, întrucât în art. 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării”, se arată într-un răspuns al Parchetului General transmis Agerpres.

Și pentru că scriem despre Secția de investigare a magistraților, Mediafax notează azi că: „Ministerul Justiției pregătește o O.U.G. pentru legile justiției care prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă”.

„Documentul prevede modificări privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, dar și la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sau 317/2004 privind CSM. O.U.G. pe Legile justiției, pregătită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, conține și o modificare care privește numirea în funcție a procurorilor de rang înalt”, mai arată Mediafax.

Mai semnalăm azi o scrisoare a liderului European al ALDE, Guy Verhofstadt, transmisă președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, în legătură cu asigurarea integrității procesului de selecție pentru desemnarea șefului Parchetului European.

Potrivit Cotidianul, în scrisoarea către președintele Parlamentului European Guy Verhofstadt spune: „Suntem consternați de atacurile autorităților române împotriva unuia dintre candidații selectați și suntem îngrijorați că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecție. A fost șocant să aflu că o citație emisă împotriva dnei Kovesi după ce a fost inclusă pe lista scurtă ar putea s-o împiedice să participe la audieri în Parlamentul European. Este de datoria PE să nu anticipeze rezultatul audierilor care vor avea loc la sfârșitul lui februarie și să garanteze un proces corect pentru toți cei trei candidați. De aceea, vă solicităm să interveniți în apărarea procesului de selecție și să cereți autorităților române să garanteze că dna Kovesi poate participa pe deplin la audieri și poate apărea în fața PE. Atâta timp cât nu a fost acuzată de nimic, ca să nu mai vorbim de condamnare, nu poate fi lipsită de drepturile ei”.

La finalul Revistei, scriem despre un medicament Eurespal, (atât sirop cât și tablete) care, potrivit ziarului Cotidianul, a fost retras de către producător de pe piață.

„Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop Autoritatea de reglementare și control al medicamentului din Franța a declanșat o procedură de urgență la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în saptămâna 11-14 februarie a.c. În acest context, Deținătorul autorizației de punere pe piață pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea de pe piață a acestor medicamente în toate țările în care sunt comercializate, inclusiv în România”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Ințiativa „Fără penali în funcții publice” în dezbaterea CCR was last modified: februarie 19th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: