Instanţa supremă a ales cei 5 judecători care vor face parte din BEC pentru europarlamentare

1 mart. 2019
Vizualizari: 682

În deschiderea Revistei din această seară doresc cititoarelor acestei rubrici și ale Portalului Universul Juridic o primăvară frumoasă plină de clipe minunate, de realizări și bucurii.

Revenind la ce ne propune presa azi, joi seară, românii au putut urmări pe micile ecrane o conferință de presă a Secției pentru investigarea magistraților, recent înființată, eveniment despre care relatează azi majoritatea publicațiilor din România.

„Șeful Secției pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan, a declarat joi seară că alegațiile privind scoaterea secției de sub controlul procurorul general sunt lipsite de orice fundament. El a afirmat că O.U.G. nr. 7/ 2019 a fost necesară pentru punerea în acord a unor prevederi legale și a făcut referire la «piedici» pe care le-a pus procurorul general în operaționalizarea Secției speciale”, notează News.ro.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, a respins joi seara acuzațiile șefului Secției de investigare a magistraților, Gheorghe Stan […]. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public se precizează că Augustin Lazăr respinge aceste acuzații, susținând că a manifestat deschidere la dialog și sprijin pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare funcționării acestei secții”, arată Agerpres.

„«Procurorul general al PÎCCJ respinge acuzațiile nefondate ale lui Gheorghe Stan, procuror-șef al SIIJ, conform cărora ar fi creat obstacole în asigurarea bazei logistice, în elaborarea organigramei sau în privința modului de interpretare a principiilor care guvernează activitatea Ministerului Public. În relația cu secția nou înființată a manifestat întotdeauna deschidere la dialog și sprijin pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare funcționării acestei secții asigurându-i-se, uneori prin eforturi deosebite și în detrimentul altor compartimente, condițiile necesare înființării și funcționării. Astfel, au fost efectuate din timp demersurile pentru asigurarea cadrului legal și administrativ de funcționare a secției, respectiv pentru adoptarea statului de funcții și personal și a regulamentului», se arată în postarea Ministerului Public”, scrie Agerpres.

„Potrivit lui Augustin Lazăr, operaționalizarea SIIJ nu a beneficiat de alocarea de resurse financiare și umane în mod suplimentar, susținerea necesităților acesteia realizându-se prin diminuarea corespunzătoare a resurselor celorlalte secții”, mai scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că procurorii CSM s-au întrunit azi într-o ședință de urgență, pentru a adopta o poziție privind modul de comunicare al șefului Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, în contextul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații publice. Procurorii CSM vor ca Inspecția Judiciară să efectueze controale la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

„«Pornind de la aceste declarații de ieri ale șefului structurii specializate, având în vedere că în mod repetat, chiar ultima dată, în cursul acestei dimineți, am văzut în presă, pe una dintre publicații că au apărut tot felul de informații, chiar denunțul în formă copiată dintr-un dosar penal, faptul că în ultimele săptămâni și luni, în mod repetat, apar scurgeri de informații, apar declarații ale unor părți în presă, apar declarații ale unor martori în presă, apreciez, stimați colegi, că se impune efectuarea unor verificări de Inspecția Judiciară la PÎCCJ cu privire la modul prin care se comunică, modul de comunicare publică de către Secția specială și modul de gestionare a acestor scurgeri de informații», a declarat Cristian Ban, procuror CSM, la ședința de vineri”, scrie Mediafax.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va prezenta azi premierului proiectul de ordonanță pentru modificarea O.U.G. nr. 7/2019 vizând legile justiției, cu schimbările convenite cu președintele CSM și asociațiile, respectiv abrogarea articolului 54”, scrie Mediafax.

„«Mâine (vineri – n.r.) voi fi în țară, voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanță de urgență pe care îl voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii pentru consultare și pentru a emite aviz consultativ. Apoi problemele de oportunitate a legiferării se discută la nivelul alianței de guvernare», a declarat Tudorel Toader la Antena 3”, arată Mediafax.

„Ministrul justiției a anunțat că proiectul de ordonanță pentru modificarea Ordonanței de urgență nr. 7/2019 pe legile justiției va conține schimbările convenite luni, la întâlnirea avută de premierul Viorica Dăncilă cu reprezentanții CSM și membrii asociațiilor de magistrați, respectiv abrogarea articolului 54”, mai scrie Mediafax.

Cu toate acestea, magistrații de la mai multe instanțe din țară au protestat și azi nemulțumiți de O.U.G. nr. 7/2019.

„În București, magistrații s-au strâns într-un protest mut pe treptele Palatului de Justiție. La Constanța, protestul a avut loc pe treptele Judecătoriei, iar la Cluj-Napoca aproape două sute de procurori, judecători, avocați și profesori de drept s-au strâns în fața Palatului de Justiție. În municipiul Sibiu, magistrații au fost susținuți de comunitatea «Vă vedem din Sibiu», care a aplaudat minute în șir, strigând «Cinste lor, cinste magistraților»”, relatează News.ro.

Cum alegerile europarlamentare bat la ușă, instanța supremă a desemnat azi, prin tragere la sorți, cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare.

„În urma tragerii la sorți efectuate în ședință publică de Cristina Tarcea, președintele instanței supreme, au fost aleși membri ai BEC judecătorii: Geanina Cristina Arghir, Georgeta Carmen Negrilă, Mirela Vișan, Alina Macavei și Anca Mădălina Alexandrescu. În perioada următoare, cei cinci judecători își vor alege, dintre ei, persoana care va îndeplini funcția de președinte al Biroului Electoral Central. La tragerea la sorți au fost folosite bile cu numele a 91 de judecători de la instanța supremă”, scrie Cotidianul.

În încheierea Revistei semnalăm un succes al unui grup de alpiniști români: Zsolt Torok, Teofil Vlad și Romeo Popa, performanță despre care puteți citi în paginile ziarului Adevărul.

„Zsolt Torok, Teofil Vlad și Romeo Popa sunt trei români care au reușit o performanță unică. Sunt autorii unei premiere în alpinismul mondial, reușind să abordeze un traseu în Himalaya pe care nimeni nu l-a mai parcurs până acum cu succes. Este vorba despre o ascensiune în Peretele Sudic al muntelui Pumori, care are o altitudine maximă de 7.165 m. Despre aventura lor extremă au vorbit publicații de specialitate din întreaga lume, iar evenimentul este consemnat pe Explorersweb.com, unul dintre cele mai importante site-uri de profil, drept o excepție, o ciudățenie. Pumori este considerat unul dintre cele mai neprietenoase vârfuri montane”, notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Instanța supremă a ales cei 5 judecători care vor face parte din BEC pentru europarlamentare was last modified: martie 1st, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: