Inspectorii OLAF, la Primăria Iaşi

10 ian. 2019
Vizualizari: 798

Schimbările din justiție continuă să țină prima pagină a ziarelor din România.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis ieri o scrisoare ministrului justiției, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a Adinei Florea.

„«Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale», a transmis președintele”, scrie News.ro.

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit despre plângerea sa de la CEDO.

„«Pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcții de conducere. Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o, nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv», a declarat Laura Codruța Kovesi, miercuri, întrebată despre plângerea sa de la CEDO”, scrie News.ro.

„«Mi s-a aplicat o sancțiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuție de revocare sau de sancționare a procurorilor cu funcții de conducere nu este prevăzută. Deci, este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, este o decizie care a fost definitivă, ea nu poate fi atacată. […] Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public», a mai spus Kovesi, mai arată News.ro.

Mediafax scrie azi despre cazul înregistrărilor din interiorul DNA Oradea și despre audierea de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a procurorului Ciprian Man.

„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. În cursul zilei de miercuri, au fost audiați mai mulți procurori de la DNA Oradea”, notează Mediafax.

Mediafax consemnează și o declarație a procurorului Man.

„«În numele colectivului DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor onești, de bună-credință din România, care s-au simțit jigniți de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului», a declarat procurorul Ciprian Man, la ieșirea din sediul PÎCCJ”, scrie Mediafax.

Presa consemnează astăzi și o declarație a procurorului general Augustin Lazăr în legătură cu soluționarea unor cauze în care era vizat președintele Iohannis.

„Procurorul general Augustin Lazăr respinge «afirmațiile false» privind existența unei relații în afara cadrului instituțional cu Președintele României. Raportul Inspecției Judiciare privind verificările la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, referitoare la soluționarea unor cauze în care era vizat Iohannis, nu identifică niciun aspect care să fie imputat lui Augustin Lazăr, pe atunci conducătorul parchetului menționat, sau vreunui alt procuror, arată Parchetul General. În acea calitate, Lazăr a repartizat dosarele conform specializării și a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții”, scrie News.ro.

„Mai mulți angajați din Primăria Iași au fost audiați de inspectorii OLAF, la sfârșitul anului trecut, în legătură cu derularea unor proiecte, primarul Mihai Chirica recunoscând că a purtat și el discuții cu inspectorii anti-fraudă. Surse din cadrul primăriei ieșene susțin că ancheta ar viza modul cum au fost înlocuite unele linii de tramvai în municipiu și că inspectorii OLAF ar fi solicitat documente. Aceleași surse au precizat că ar fi fost interogați cel puțin opt angajați ai primăriei. Pe de altă parte, unele dintre proiectele europene derulate de Primăria Iași în perioada 2010-2015 se află în atenția DNA, cercetările procurorilor anti-corupție fiind încă în desfășurare”, mai scrie azi News.ro despre o nouă investigație OLAF.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale transmite populației o nouă alertă.

„Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, produsul «Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă și propolis» conține substanțe active medicamentoase”, scrie Mediafax.

La final, scriem despre credite destinate femeilor antreprenor.

„Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat Garanti Bank România un împrumut de 22,3 milioane de euro pentru a sprijini firmele mici și mijlocii din România, a anunțat miercuri banca. Din valoarea împrumutului, 5 milioane de euro vor fi alocați femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti Bank”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Inspectorii OLAF, la Primăria Iași was last modified: ianuarie 10th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: