Începe împărţirea prefecturilor

3 feb. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 150

Anunțul zilei este legat de redeschiderea școlilor, pe 8 februarie, și a fost făcut de Președintele țării, Klaus Iohannis. Această decizie a fost luată marți, într-o ședință, la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a anunțat care sunt scenariile în care se vor desfășura cursurile.

„În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copiii merg la școală și la grădință. În scenariul galben, copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a VIII-a și la liceu tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat. În localitățile în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online. În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă”, a explicat Președintele Iohannis, relatează Digi 24.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți seară, la Digi24, că, potrivit cifrelor epidemiologice actuale, luni se vor întoarce, fizic, la școală 2,4 milioane de elevi.

„Copiii care prezintă simptome sau care stau împreună cu bunici, de exemplu, și pot prezenta un risc pentru aceștia, au posibilitatea să învețe în continuare de acasă, dar trebuie să aducă un certificat de la medicul de familie. Și profesorii care au vulnerabilități pot să predea de acasă, însă în cazul lor este nevoie de un certificat de la un medic de medicina muncii”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, notează Digi 24.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus și ce se va întâmpla în cazul în care vor apărea cazuri de COVID-19 în școli.

„Dacă vor fi doi profesori pozitivi cu coronavirus, probabil se va suspenda activitatea școlii timp de 14 zile. În cazul elevilor, dacă sunt doi dintr-o clasă, se va suspenda activitatea doar în clasa respective, însă, dacă apar cazuri multiple în mai multe clase, se va suspenda activitatea întregii școli”, a declarat ministrul Cîmpeanu, mai arată Digi 24

„Ministrul a mai precizat că elevii vor sta câte doi în bancă și că despărțitoarele din plexiglas vor dispărea. El a spus că și alte țări s-a încercat experiența cu despărțitoare și acestea nu s-au dovedit eficiente. Cea mai bună măsură de protecție rămâne masca, mai bună chiar decât distanțarea, susține Sorin Cîmpeanu”, relatează Digi 24.

Guvernul a modificat, prin O.U.G., legislația care interzicea ca prefecții să fie membri ai partidelor politice. După intrarea în vigoare a deciziei, PNL, USR-PLUS și UDMR și-au împărțit județele, conform algoritmului stabilit, de comun acord, astfel că liberalii vor avea 23 de prefecți, USR-PLUS, 14 prefecți, iar UDMR, cinci.

„Marea câștigătoare pare a fi și de această dată UDMR, care a obținut unele dintre cele mai bogate județe ale țării – Cluj și Arad, dar s-a lepădat de Harghita, unul dintre cele mai sărace județe ale țării, deși cu populație majoritar maghiară. În afară de Cluj și Arad, UDMR a mai primit posturile din Sălaj, Satu Mare și Covasna”, relatează România Liberă.

Conform algoritmului stabilit de coaliția de la putere, USR-PLUS ar trebui să desemneze prefectul de București.

„Tot USR-PLUS va trebui să își numească oameni în Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița (USR). (…) PNL va ocupa restul de 23 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Olt, Dâmbovița,  Dolj,  Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț, Botoșani”, notează România Liberă.

Presa europeană scrie că testele COVID-19 solicitate în spațiul european, în vămi, au devenit obiectul unor afaceri murdare.

Documente false, precum rezultate negative pentru teste COVID-19, pentru evitarea restricțiilor de călătorie sunt vândute în aeroporturi, gări și pe internet”, arată Europol, citat de The Guardian, informație preluată de Digi 24.

Este vorba despre oameni sau grupări care produc și vând certificate false COVID-19, în întreaga Europă.

Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, sub formă de imprimante de înaltă calitate și diferite programe software, falsificatorii sunt capabili să producă documente contrafăcute și falsuri de bună calitate. Statele membre ar trebui să fie vigilente”, arată Europol, scrie Digi 24.

Europol avertizează că și vaccinurile ar putea fi falsificate.

Omologul global al Europol, Interpol, a avertizat de asemenea asupra grupărilor criminale care ar putea vinde vaccinuri false împotriva COVID-19 – sau care le-ar putea fura pe cele adevărate – și care inundă piețele cu măști de protecție și alte produse medicale contrafăcute”, mai scrie Digi 24.

Principalul opozant a lui Vladimir Putin ajunge la închisoare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru repetate încălcări ale eliberării condiționate”, informează BBC, citat de News.ro.

Marea Britanie, SUA, Franța și Germania cer eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi.

„«Marea Britanie solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor protestatarilor pașnici și jurnaliștilor arestați în ultimele două săptămâni», a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab. Raab consideră că decizia «perversă» a justiției ruse arată că Moscova nu își îndeplinește «cele mai elementare angajamente așteptate de la orice membru responsabil al comunității internaționale». Statele Unite și-au exprimat marți «profunda îngrijorare» după condamnarea la închisoare a lui Navalnîi, scrie Tribune de Geneve. Washington a cerut Rusiei ca acesta să fie eliberat «imediat și necondiționat»”, relatează Evenimentul Zilei, citând presa străină.

 

Seară frumoasă!

Începe împărțirea prefecturilor was last modified: februarie 3rd, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter