Incendiu de proporții la Institutul „Matei Balș”

29 ian. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 238

Fără îndoială, evenimentul acestei zile este incendiul de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în care și-au pierdut viața 5 pacienți. Acest incendiu s-a produs la doar câteva luni după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț, unde 15 persoane au murit în urma incendiului declanșat pe data de 14 noiembrie 2020.

„Un incendiu de proporții s-a produs la Institutul «Matei Balș» din Capitală în această dimineață, unitate medicală unde se aflau bolnavi de Covid-19. Cinci oameni au murit, iar mai mulți sunt răniți, însă niciunul nu este în stare critică în acest moment. DSU a anunțat că au fost înființate două linii telefonice, unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde pacienți sunt internați, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora. Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt  021.2069398 și 021.2648515. Dintre cele 102 persoane care erau internate la Matei Balș, 53 au fost transferate la alte unități medicale”, notează Știrile ProTv.

„Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineața. De incendiu au fost informați de la prima oră a dimineții premierul Florin Cîțu, precum și miniștrii Sănătății și de Interne. Pompierii de la ISU București au anunțat că incendiul a fost sub control încă de la ora 06.00. Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, colonelul Cătălin Șchiopu, a declarat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la fața locului la ora 5,13, adică după 8 minute”, relatează Știrile ProTv.

„Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de circa 100-120 de metri pătrați. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum și cu posibilități reale de extindere la etajele unu pe fațadă. Am intervenit atât din exterior, cât și din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare și lichidare a incendiului, a precizat colonelul Șchiopu, notează Știrile ProTv.

„Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat că avizele Institutului «Matei Balș» «sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie». (…) «Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 și refăcută *din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen*» «Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie», a spus Streinu Cercel”, mai arată Știrile ProTV.

Premierul Florin Cîțu a scris pe Facebook despre incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București.

„În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid. În același timp au fost identifcate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă. Despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile”, a scris premierul Cîțu, notează G4media.

Președintele Klaus Iohannis a mers vineri la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, după incendiu.

„Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică”, a spus Președintele Iohannis, scrie Antena 3.

„Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție în permanență cu cei care au condus intervenția și am primit toate datele care sunt certe. A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. S-a reacționat extrem de rapid, în foarte puține minute. Din păcate, pentru câțiva a fost prea târziu”, a mai spus Președintele, felicitând forțele de intervenție pentru efortul depus, mai notează Antena 3.

Antena 3 relatează și despre demisia cerută de senatoarea AUR, Diana Șoșoacă.

„Senatoarea AUR, Diana Șoșoacă, a făcut scandal, vineri, în fața Institutului Matei Balș si a cerut explicații pentru incendiu. Mai mult, a vrut să intre în spital, dar Jandarmii nu i-au permis acest lucru. Aceasta i-a chemat pe Parlamentari la fața locului, iar românilor le transmite să iasă în stradă să protesteze”, scrie Antena 3.

„Este obligatoriu să existe cel puțin o demisie. Și demisia principala este a domnului Raed Arafat”, a afirmat senatoarea Diana Șoșoacă, notează Antena 3.

„Trebuie numiți alți oameni pentru că toți cei care au fost până acum nu au fost în stare să rezolve problemele sistemului medical din România. Sunt atâția profesioniști care pot deține aceste funcții, oameni care profesează. Situația în acest moment este foarte gravă. Avem 5 morți. Trei sunt carbonizați și cu arsuri interne. Cum au ajuns să fie carbonzați? Ce se întâmplă cu oxigenul în exces din acele saloane?”, a mai afirmat Diana Șoșoacă, scrie Antena 3.

Presa mai notează un anunț surprinzător, care vine din Germania: Comisia germană de vaccinare a anunțat, joi, că recomandă vaccinul Astra Zeneca împotriva COVID-19 numai persoanelor în vârstă de până în 65 de ani, după cum relatează AFP.

„Vaccinul (împotriva) COVID-19 al Astra Zeneca este recomandat în prezent numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani”, scrie Comisia germană de vaccinare (STIKO), într-un document pe care AFP precizează că l-a putut consulta, notează News.ro.

„«Datele disponibile în prezent sunt insuficiente în vederea unei evaluări a eficienței vaccinului (AstraZeneca) la persoane (în vârstă) de peste 65 de ani», se arată în acest aviz”, mai scrie News.ro.

Creșterea numărului de infectări cu COVID-19 determină Portugalia să impună restricții privind plecările în afara țării, pentru toți cetățenii săi, timp de 15 zile.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Joi, Portugalia, care are 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat un nou record zilnic de 303 morți și 16.432 de noi infectări”, relatează Digi 24.

„Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetățenilor naționali în următoarele 15 zile. Cu unele excepții, vor fi limitate plecările cetățenilor naționali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat, în parlament, ministrul Administrației Interne, Eduardo Cabrita, citat de agenția EFE, notează Digi 24.

Seară frumoasă!

 

Incendiu de proporții la Institutul „Matei Balș” was last modified: ianuarie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter