Guvernul Orban a fost demis

5 feb. 2020
Vizualizari: 605

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că moțiunea a fost adoptată cu 261 de voturi. Împotriva moțiunii au votat 131 de parlamentari. Guvernul Orban va funcționa ca un Guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urma consultări ale președintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului și formarea unui nou guvern”, relatează News.ro.

Demiterea guvernului Orban vine după ce ieri executivul a stabilit un record în materie de adoptare de acte normative. În ședința de marți, guvernul Orban a adoptat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență, într-o ședință care a durat mai mult de nouă ore și care s-a încheiat cu puțin timp înainte de miezul nopții.

Numărul record de ordonanțe aprobate se explică prin faptul că în cazul în care trece moțiunea de cenzură programată pentru miercuri, actualul Guvern ar fi demis și nu ar mai avea posibilitatea de a le aproba.Premierul Ludovic Orban susține că Guvernul pe care îl conduce a fost transparent în ceea ce privește ordonanțele de urgență și că nu e nicio problemă că au ajuns să fie adoptate nu mai puțin de 25 de OUG-uri. Astfel, Guvernul a adoptat OUG privind alegerile anticipate și a stabilit măsuri concrete în cazul în care se ajunge în această situație. Prin urmare, data alegerilor trebuie anunțată cu 50 de zile înainte, iar anunțul se poate face la cinci zile după dizolvarea Parlamentului. În plus, cetățenii pot vota la orice secție de votare, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați. A fost adoptat și proiectul de OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați. Pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private. Guvernul a adoptat și implementarea programului-pilot «Masa Caldă pentru Elevi», în 150 de unități de învățământ pre-universitar. Programul constă în acordarea unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi, cu titlu gratuit”, relatează Adevărul.

News.ro prezintă azi câteva dintre prevederile proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, făcut public marți de Ministerul Justiției.

Acțiunea penală față de un judecător sau procuror va putea fi declanșată cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a magistraților va putea fi făcută cu încuviințarea CSM, prevede proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, făcut public marți de Ministerul Justiției, care modifică și alte legi din domeniul Justiției”, scrie News.ro.

„Este un pas foarte mare pentru democrație, economie și mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reușit eu atât de mult cât a reușit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, așteptăm să fim chemați la Cotroceni de către președintele Românie, o să am o discuție și cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat președintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu, relatează News.ro.

Presa mai scrie că acest proiect este criticat de două dintre asociațiile magistraților din România.

„Asociația «Forumul Judecătorilor din România» și Asociația «Inițiativa pentru Justiție» au transmis, marți seară, considerente referitoare la propunerile legislative ale Ministerului Justiției, cuprinse în proiectul care vizează desființarea Secției speciale, și afirmă că acestea consolidează, contrar Constituției, un soi de «impunitate largă» pentru magistrați”, scrie News.ro.

Ministrul Justiției a răspuns azi dimineața, pe pagina sa de Facebook, criticilor la adresa proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Am luat act de reacțiile diverse, unele critice, la proiectul MJ de desființare a SIIJ. Pe fond, le privesc pe toate cu seriozitate și voi reflecta la ele, ca întotdeauna. Înțeleg interesul și pasiunea revărsate asupra subiectului. Înțeleg și motivele aparente și cele mai puțin vizibile. Însă nu înțeleg vehemența stridentă, suspiciunea, procesul de intenție, chiar jignirea, acolo unde aceste bube ale gândirii raționale și comportamentului civic se manifestă. Celor care vor să dialogheze rațional, le-am fost întotdeauna alături și i-am privit cu simpatie, indiferent cât de puternică le-a fost critica. Celor care discută în termenii procesului de intenție, ai limbajului agresiv și, uneori, jignitor, pe ton strident și țipător le spun că îmi vorbesc o limbă străină, nu îi pricep, să fiu iertat!”, scrie pe Facebook ministrul Predoiu, notează Cotidianul.

Universul Juridic publică ordinea de zi a ședinței Secției pentru judecători din cadrul CSM,  programată pe data de 6 februarie a.c.

În finalul Revistei, scriem despre discuțiile în legătură divergențele existente între președintele și premierul din Bulgaria pe tema luptei anticorupție.

„Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a acuzat marți guvernul de centru-dreapta condus de premierul Boiko Borisov că pune în pericol supraviețuirea statului din cauza eșecului de a combate corupția endemică, șeful guvernului punând această intervenție pe seama problemelor penale pe care însuși șeful statului le-ar avea”, relatează agenția Reuters, citată de Adevărul.

Seară frumoasă!

Guvernul Orban a fost demis was last modified: februarie 11th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: