Frans Timmermans: „Sunt destul de bine informat, mai ales în privința țării dumneavoastră”.

1 mart. 2018
Vizualizari: 655

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans s-a aflat astăzi la București, într-o vizită oficială, în cursul căreia are întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român: președintele Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum și cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu ministrul justiției, Tudorel Toader.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și președintele Klaus Iohannis au discutat, despre modificarea legilor justiției din România și continuarea luptei anticorupție.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, citat de News.ro: „Klaus Iohannis a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenței sistemului judiciar și în sprijinirea luptei împotriva corupției. În ceea ce privește legile justiției, președintele a menționat că își dorește îmbunătățirea acestora, întrucât cetățenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independența justiției și să garanteze funcționarea statului de drept”.

Digi24 redă modul în care vicepreședintele Frans Timmermans vede justiția din România: „Justiția din România este independentă. Atacurile publice la adresa justiției creează o imagine negativă. Dacă creăm impresia că vorbim despre ceea ce vrem noi, pierdem, fie că suntem la Putere sau în Opoziție. Cu toții pierdem. Sunt convins că oamenii din România și din alte țări vor ca politicienii să discute despre locuri de muncă, asigurări sociale, educație, sănătate, nu doar despre reforma justiției, mai ales dacă impresia creată este că reforma justiției este făcută pentru binele propriu, nu pentru cel al societății. Sunt destul de bine informat, mai ales în privința țării dumneavoastră. Ați realizat atât de multe de când ați intrat în UE. Ochii Europei sunt asupra României și asupra acestui conflict, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ceva vreme. Oamenii se întreabă de ce există un conflict între Parlament și sistemul judiciar, de ce oamenii ies în stradă…”.

Agerpres prezintă pas cu pas vizita vicepreședintelui Timmermans: În cursul dimineții de joi, înaltul oficial european s-a întâlnit, la Parlament, cu președinții celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, dar și cu membri ai Comisiei speciale pe legile justiției”.

Vom reveni în ediția de mâine cu mai multe informații legate de vizita vicepreședintelui Timmermans.

Curtea Constituțională a admis parțial miercuri, 28 februarie, o excepție de neconstituționalitate cu privire la un articol din Legea privind securitatea națională a României, în baza căruia se eliberează mandatele de interceptare pe siguranță națională.

Conform unui comunicat de presă al CCR, citat de News.ro, „a fost admisă excepția de neconstituționalitate privind art. 3, lit. f), care prevede că reprezintă amenințări la adresa securității naționale a României «subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țării, precum și actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuințare a structurilor necesare bunei desfășurări a vieții social-economice sau apărării naționale»”.

„CCR a stabilit că sintagma «aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români» este neconstituțională”, mai scrie News.ro.

Presa scrie despre fostul europarlamentar PSD, Adrian Severin, care a fost eliberat ieri din închisoare.

„Tribunalul București a decis, miercuri, ca fostul europarlamentar, Adrian Severin, să fie eliberat condiționat din închisoare, după ce acesta a executat efectiv un an și trei luni din pedeapsa de patru ani primită pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Tribunalul a respins contestația DNA și a menținut decizia de eliberare condiționată luată de Judecătoria Sectorului 5 în data de 22 ianuarie 2018. Decizia este definitivă”, notează Agerpres.

Declarația 600 revine din nou în atenția mass-media.

„Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Guvernul pune în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede comasarea a șapte declarații fiscale, inclusiv a declarației 600, ea precizând că Executivul încurajează depunerea declarației unice în mediul on-line”, scrie azi Mediafax.

1 martie vine și cu un mărțișor pentru fermieri.

„De la 1 martie, fermierii pot accesa fonduri europene pe baza deschiderii unor angajamente în cadrul măsurilor de agro-mediu și climă (Măsura 10), agricultură ecologică (Măsura 11) și pentru zonele cu constrângeri naturale (Măsura 13), cu o valoare totală de 2,629 miliarde euro”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Frans Timmermans: „Sunt destul de bine informat, mai ales în privința țării dumneavoastră”. was last modified: martie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: