Fin-796H, o nouă tulpină a coronavirusului, cu un cod genetic complet diferit

19 feb. 2021
Vizualizari: 475

Probabil cea mai importantă știre, pentru personalul medical care se luptă cu pandemia, vine din Finlanda: la un pacient a fost descoperită o nouă tulpină a coronavirusului, care are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV-2 cunoscute.

„Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au descoperit o nouă tulpină de SARS-CoV-2. Noua variantă a coronavirusului  prezintă mutații similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud, însă este considerată «unică» de oamenii de știință, potrivit presei din Finlanda. Conform noilor cercetări, varianta Fin-796H este diferită de toate tulpinile găsite anterior în Africa de Sud și Regatul Unit. Descoperirea a fost făcută în laboratoarele din Helsinki, iar cercetătorii spun că este puțin probabil să aibă originea în această țară, care a înregistrat o rată redusă de infectare cu coronavirus”, relatează Libertatea.

„«Nu aș fi încă îngrijorat, deoarece nu avem informații clare că această nouă tulpină ar fi mai ușor de transmis sau că ar afecta imunitatea cauzată de faptul că am avut deja virusul sau că am primit vaccinul», a explicat acesta. Noua tulpină are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de SARS-CoV-2 descoperite până în prezent, au mai spus specialiștii. Cercetătorii consideră că descoperirea noii variante este semnificativă, deoarece este posibil să nu apară în testele PCR pentru coronavirus, care caută anumite secvențe genetice în ARN-ul virusului”, susține Ilkka Julkunen, profesor de virologie la Universitatea din Turku, scrie Libertatea.

Adevărul ne propune un articol foarte interesant semnat de jurnalistul Cristian Unteanu: Rușii anunță că au deschis una dintre porțile iadului: Paleovirusurile, studiate pentru prima oară în laborator!”.

„Ce este cu adevărat înspăimântător este că, exact în acest moment, în plină pandemie, plină încă de necunoscutele legate de evoluțiile imprevizibile ale tulpinilor «mutante», rușii de la celebrul laborator VEKTOR, din Siberia (în epoca sovietică, constituia avangarda cercetărilor în domeniul armelor bacteriologice), în colaborare cu Universitatea din Iakuțk, au lansat un program de cercetare în domeniul virusurilor preistorice, analizând rămășițele unor animale care au ieșit la suprafață în urma procesului rapid de dezghețare a permafrostului”, notează editorialistul de la Adevărul, care prezintă și rezultatele altor studii realizate pe aceeași temă, anterior, de cercetători din întreaga lume.

Evenimentul Zilei notează o declarație a Dr. Fauci: „Noile tulpini Covid-19 ar putea crea o altă pandemie! Să nu lăsăm garda jos!”.

„Printre cele mai periculoase tulpini se numără varianta extrem de contagioasă B.1.1.7, identificată pentru prima dată în Marea Britanie. Experții au avertizat, deja, de ceva vreme, că aceasta ar putea deveni dominantă în martie. Până acum, autoritățile au raportat peste 1.270 de cazuri ale noii tulpini britanice, în 41 state federale și Washington, DC”, relatează Evenimentul Zilei.

Revenind la București, dincolo de lupta cu pandemia, Guvernul are ca temă reformarea sistemului bugetar. Potrivit premierului, funcționarii ar trebui să treacă la alt departament, prin rotație, după două mandate.

„Voi propune, luni, în coaliție, ca, în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct – să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla în toate țările dezvoltate, în administrația publică. De exemplu, dacă ești secretar general într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru, să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă”, a spus premierul Cîțu, scrie Digi 24.

Mai mult, aș dori să facem și o rotație: după două mandate, trebuie să te muți în alt departament. Lucrurile trebuie să se miște în această direcție, trebuie să avem un aparat de funcționari publici performanți, evaluați transparent și remunerați în funcție de performanță. Este sistemul pe care vrem să-l implementăm și luni voi face o propunere, în coaliție, colegilor mei”, a spus Florin Cîțu, mai arată Digi 24.

Ar mai fi de spus faptul că soluția de eficientizare a activității din administrație, la care face referire premierul, nu este una nouă. Cei care au trăit în epoca Ceaușescu, probabil, își amintesc că o măsură similară a fost luată în anii ’80 și de către Nicolae Ceaușescu, pentru a reduce corupția din sistem, inventând „rotația cadrelor”.

Temă în campania electorală, pentru partidele aflate acum la guvernare, desființarea SIIJ este la un pas de concretizare. Guvernul a aprobat, joi, Proiectul Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Premierul Florin Cîțu a precizat că este nu doar o promisiune făcută de coaliția de guvernare, dar și o recomandare a instituțiilor europene.

„A fost aprobat un proiect de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Este clar, aici, este o promisiune a coaliției de guvernare, dar este și o recomandare pentru respectarea MCV-ului. Sunt mai multe aspecte pe care le-am luat în calcul. Trebuie să ne aducem aminte că CSM a dat aviz negativ când SIIJ a fost înființată”, a anunțat Florin Cîțu, joi, în conferința de presă de la Palatul Victoria, scrie Libertatea.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, amintește că „înființarea SIIJ a fost considerată un regres, de către toate organismele europene”.

„Desființarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câțiva corifei ai justiției, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înființarea acestei Secții. (…) Justiția nu începe și nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene: GRECO, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, au spus, la unison, ca înființarea acestei Secții speciale reprezintă un regres”, a precizat ministrul Justiției, mai notează Libertatea.

Evident, apar și reacții de la PSD.

„Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat, miercuri, că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituțională legea de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților, dacă actul normativ va fi adoptat de Parlament”, mai scrie Libertatea.

În finalul Revistei ne oprim asupra unei chestiuni delicate pentru jumătate de milion de români, ale căror locuri de muncă au fost afectate de pandemie: ratele.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„În 2020, mulți români cu credite au beneficiat de amânarea creditelor timp de 3-9 luni. Senatorul Daniel Zamfir avertizează că cei care au depășit perioada de grație și nu pot relua plata creditului riscă o executare silită”, scrie Evenimentul Zilei.

„Peste jumătate de milion de români și-au amânat ratele în anul pandemiei, din cauza crizei economice. Efectele acestei păsuiri a băncilor încep, de abia acum, să se resimtă, avertizează experții. Senatorul Daniel Zamfir a anunțat că urmează executări silite din partea băncilor. «E vorba, în mod categoric, de sute de mii de oameni. Amânarea ratelor la bancă vine la pachet cu perceperea dobânzii la dobândă pentru perioada în care ratele au fost amânate»”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Fin-796H, o nouă tulpină a coronavirusului, cu un cod genetic complet diferit was last modified: februarie 19th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: