Extremism şi atentate

16 mart. 2017
Vizualizari: 1594

Alegerile din Olanda s-au încheiat, rezultatul lor fiind favorabil Europei unite. Victoria premierului Mark Rutte a fost salutată de majoritatea cancelariilor europene. Liderul populist Geert Wilders, care ar fi scos Olanda din UE, și-a recunoscut înfrângerea, dar a avertizat că va avea un rol politic influent.

„Potrivit rezultatelor parțiale, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, centru-dreapta) al premierului Mark Rutte, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Olanda cu 32 de locuri în Parlamentul de 150 de membri, urmat de Mișcarea Creștin-Democrată (CDA, centru), care ar urma să aibă 21 de locuri, și de formațiunea populistă Partidul Libertății (PVV, extremă-dreapta), a lui Geert Wilders, cu 20 de locuri. Grupul social-liberal Democrați 66 (D66) ar urma să obțină 19 locuri în Parlament, formațiunea Verzii Stânga (GL, centru-stânga) este creditată cu 16 locuri, Partidul Socialist (SP, stânga) cu 14 locuri, iar Partidul Laburist (PvdA, centru-stânga) cu nouă locuri”, scrie Mediafax.

Chiar dacă rezultatul din Olanda este favorabil ideii europene, se remarcă o ascensiune puternică a extremei drepte, tendință care probabil se va observa și în scrutinul din Franța. Acolo, nu numai extrema dreaptă a crescut îngrijorător în ultimii ani, dar și numărul incidentelor provocate de teroriști.

Azi Franța a mai cunoscut o tragedie. Un incident armat s-a produs azi dimineață într-un liceu din Grasse, în Alpii Maritimi.

„Un bărbat aflat în posesia mai multor arme a deschis focul, vizându-l îndeosebi pe directorul liceului Tocqueville. Există temeri că mai multe persoane au fost rănite, transmite BFMTV, care adaugă că o persoană a fost reținută. Potrivit unor surse polițienești, citate de Reuters, persoana reținută este un elev de 17 ani. Acesta avea asupra sa o pușcă, două pistoale și două grenade. Individul nu pare să se afle în evidențele poliției, a declarat o sursă din poliție, citată de Reuters. O a doua sursă a afirmat că doi studenți au deschis focul înspre directorul liceului, care a fost rănit. Cei doi nu par a fi militanți, potrivit acestei surse. Unul dintre cei doi a fost arestat, iar celălalt a fugit”, notează Agerpres.

Mai mult decât atât, la sediul FMI din Paris s-a produs un alt atentat. „O persoană a fost rănită în explozia produsă în momentul deschiderii unui plic la sediul Fondului Monetar Internațional (FMI) din Paris”, transmite Agerpres, citând postul BFM TV. Toate aceste atentate accentuează starea de insecuritate pe care europenii o cunosc în ultimul an odată cu deschiderea granițelor Europei pentru emigranții din Siria.

„Rămânem în actualitatea externă cu un anunț al cancelarului Germaniei. Cancelarul german, Angela Merkel, va efectua în viitorul apropiat o vizită oficială în Rusia și se va întâlni cu președintele Vladimir Putin, a anunțat miercuri Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului”, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că această dată va fi anunțată „în același timp” când va fi anunțată și la Berlin, iar pe agenda discuțiilor dintre Putin și Merkel se va afla „evident” Ucraina”, mai notează Agerpres.

Dacă Ucraina caută un drum spre Europa… prin Berlin, Republica Moldova pare să apropie din ce în ce mai mult de Rusia. Dc News scrie: „Președintele moldovean, Igor Dodon, face a doua sa vizită oficială în Federația Rusă. Vizita la Moscova are loc după ce premierul și președintele Parlamentului au acuzat Rusia de abuzuri asupra oficialilor moldoveni. Parlamentul a solicitat într-o notă ca oficialii moldoveni să evite vizitele în Rusia, lucru ignorat de președinte”.

TVR mai notează că: „Igor Dodon cere Guvernului de la Chișinău să modifice curriculumul școlar prin înlocuirea disciplinei „Istoria Românilor” cu „Istoria Moldovei”. De asemenea, șeful statului cere ca „Istoria Moldovei” să fie studiată de elevi chiar de anul școlar viitor”.

Și tot din Republica Moldova ne mai vine o știre: „Ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Eduard Grama, a fost reținut în cadrul unui dosar de corupție, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA) al republicii”, informează miercuri site-ul Anticorupție.md, citat de Agerpres.

Agerpres scrie că: „Ofițerii au descins în biroul demnitarului în dimineața zilei de miercuri. În urma perchezițiilor, oficialul a fost escortat la sediul CNA pentru a fi audiat în legătură cu tentativa de delapidare a 30 de hectare de teren agricol din comuna Stăuceni, teren care aparținea Colegiului de Vinificație și Viticultură”.

În România, fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat azi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație.

„Ion Iliescu a ajuns, joi dimineață, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, surse judiciare declarând că fostul președinte al României a venit pentru audieri în dosarul Revoluției. (…) În dosarul Revoluției au mai fost audiați, printre alții, fostul premier Petre Roman, Ion Caramitru și scriitorul Mircea Dinescu”, notează Mediafax.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, joi, ca dosarul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu să fie trimis spre competența soluționare la Curtea de Apel București”, mai anunță Agerpres.

Așa cum anunțase încă de duminică, „Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit miercuri cu Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, informează un comunicat de presă al Ministerului Justiției, citat de Agerpres.

Și tot ieri, ministrul justiției a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din penitenciare, nemulțumiți, ca și polițiștii, de condițiile de muncă și de salarizare. Agerpres mai notează: „Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare, printre temele abordate fiind drepturile salariale și condițiile de muncă”.

Agerpres scrie și despre o întâlnire la Palatul Victoria a ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, cu premierul Sorin Grindeanu, programată pentru această dimineață.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dc News scrie despre Conferința extraordinară a președinților Parlamentelor statelor Uniunii Europene, eveniment care marchează cea de-a 60-a aniversare a semnării Tratatelor fondatoare ale Comunității Europene, la care participă și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Citând un comunicat transmis de Senatul României, Agerpres notează: Călin Popescu-Tăriceanu va susține o alocuțiune referitoare la viitorul și unitatea Europei, va pleda pentru o Uniune mai puternică și mai integrată, mai aproape de cetățenii săi, mai bine pregătită pentru a face față provocărilor viitoare. El va sublinia „importanța crucială a egalității depline a statelor membre, cu implicarea necondiționată a tuturor actorilor în procesul decizional în vederea reapropierii cetățenilor de valorile europene”.

Tot Dc News scrie despre noile propuneri de modificare ale Codului Administrativ, prin care se dorește creșterea atribuțiilor prefecților, precum și transformarea funcției de prefect din înalt funcționar public, în demnitar, „Președintele Asociației Prefecților și Subprefecților din România, Gigi Petre, a declarat că vor fi discutate o serie de propuneri de modificare a Codului Administrativ, printre care și acelea ca la numirea șefilor deconcentratelor prefecții să dea un aviz obligatoriu, iar secretarii unităților administrativ-teritoriale să fie subordonați prefecților”, notează Dc News

Trăim într-o lume aflată într-o veșnică schimbare, o curată „loterie” pentru cetățeanul de rând. Din păcate, prea puține dintre schimbările anunțate de politicieni aduc binele așteptat de societate.

Seară frumoasă!

Extremism și atentate was last modified: martie 16th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: