Eliminarea pensiilor speciale – la vot în Parlament, pe data de 28 ianuarie

21 ian. 2020
Vizualizari: 1140

Nominalizările ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru șefia parchetelor deschid Revista din această seară.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a făcut publice nominalizările: Procuror General al României – procurorul Gabriela Scutea, Procuror-șef al DNA – procurorul Crin Bologa, Procuror-șef DIICOT – procurorul Giorgiana Hosu”, notează azi Evenimentul Zilei. 

Și tot Evenimentul Zilei consemnează o primă declarație a ministrului Predoiu în legătură cu modul în care va decurge în continuare procedura de numire a magistraților nominalizați pentru conducerea parchetelor.

„Voi înainta propunerile către CSM, secția procurori, în vederea avizării în termenul anunțat inițial de Ministerul Justiției, respectiv mâine, 22 ianuarie”, a spus ministrului Justiției, scrie Evenimentul Zilei.

Rămânem în lumea justiției  pentru a afla ce cred magistrații că ar trebui să se întâmple cu Secția Specială.

„Ministerul Justiției a publicat, luni seară, rezultatul consultării magistraților pe mai multe teme de interes, respectiv pensionarea anticipată, completurile de apel, durata școlarizării și Secția specială. Potrivit rezultatelor, 85,47% dintre procurori și 72,22% dintre judecători cer desființarea Secției speciale”, scrie News.ro.

 Magistrații au fost consultați de minister și pe tema pensionării anticipate.

 „Dintr-un număr de 1.957 de procurori respondenți (reprezentând 79,13% din numărul total al procurorilor, schema de procurori fiind ocupată, în prezent, în procent de 83,18%): un număr de 890 procurori au opinat pentru menținerea dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților (45,47%); un număr de 501 procurori au opinat pentru prorogarea dispozițiilor legale în discuție (25,6%); un număr de 566 procurori au opinat pentru abrogarea prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților (28,92%)”, mai notează News.ro. 

Patru asociații ale magistraților solicită președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să reconsidere” punctul de vedere trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind Secția Specială.

„Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR) au solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, «să reconsidere» punctul de vedere trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind SIIJ, «având în vedere faptul că poziția Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale și justificată pe pseudo argumente ce au făcut parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire la înființarea SIIJ”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de cele patru asociații, scrie News.ro.

Eliminarea pensiilor speciale  rămâne  subiect de dispută politică. Proiectul de eliminare a pensiilor speciale va fi supus votului final al Camerei Deputaților pe 28 ianuarie. Președintele forului legislativ, Marcel Ciolacu, a explicat că va fi scos amendamentul prin care sunt eliminate indemnizațiile speciale pentru sportivi și personalități.

„La Camera Deputaților am hotărât ziua de 28 ianuarie plen pentru votarea proiectului de pe ordinea de zi privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PSD să facă o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate. Proiectul de lege nu mai trebuie dezbătut. Va veni în plen la vot și vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii și personalitățile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 va fi dezbatere, scoțând acel amendament, plus vot final”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament, după ședința Birourilor Permanente Reunite, scrie Cotidianul.

„Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc pentru ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL. Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici cu statul special, funcționari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic și consular al României, membrilor Curții Constituționale și a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor”, mai arată Cotidianul.

Presa scrie azi că fondurile destinate plății salariilor funcționarilor publici și a celorlalți angajați la stat nu pot face obiectul executărilor silite sau a popririlor pentru plata unor datorii, potrivit unei decizii a ICCJ.

„Potrivit unui comunicat publicat pe Portalul ICCJ, completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii – care funcționează la nivelul ICCJ – a admis recursul în interesul legii și a decis că sumele destinate plății drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire”, scrie Evenimentul Zilei.

Presa anunță azi că o bancă destul de apreciată din România va fi vândută.

„OTP negociază de ceva timp cu Garanti BBVA achiziția sucursalei sale din România (Garanti Bank), au declarat pentru Profit.ro mai multe surse din piața bancară. O fuziune prin absorbție ar duce OTP la o cotă de piață de aproape 5%, pe locul 8 după active, în spatele CEC Bank. OTP Bank, locul 9 în topul băncilor după active, a început procesul de due diligence cu Garanti, locul 10 în sistem, anul trecut, au arătat sursele Profit.ro. Garanti România este controlată de Garanti BBVA Turcia printr-o companie din Olanda. Banca din Turcia este deținută în proporție de 49,85% de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină”, comentează Adevărul.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

 

 

Eliminarea pensiilor speciale – la vot în Parlament, pe data de 28 ianuarie was last modified: ianuarie 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: