Dezbinare şi violenţă: imaginea României în anul Centenarului

14 aug. 2018
Vizualizari: 921

Violențele de la mitingul diasporei din 10 august rămân încă subiect de primă pagină atât în presa din România, cât și în cea de peste hotare.

Președintele statului, Klaus Iohannis, a declarat luni că au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru violențele din Piața Victoriei.

„«Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei. În orice țară responsabilă, oamenii aflați la conducere, până la această oră, ar fi avut cel puțin o demisie. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit crearea unei tensiuni în societate? Ce se va întâmpla dacă vor recurge la înăbușirea prin violență a vocilor României? În ciuda scorului la alegerile din 2016, PSD a tulburat societatea prin măsuri controversate, o guvernare haotică, atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest PSD cu românii», a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută marți, la Palatul Cotroceni”, scrie Mediafax.

PNL a anunțat că a pregătit o nouă plângere penală.

„PNL va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, dar și pe numele altor «actori politici sau guvernamentali», care sunt responsabili de intervenția în forță a Jandarmeriei de la protestul din 10 august, a anunțat președintele formațiunii, Ludovic Orban. Tot el a spus că începând de luni, juriștii PNL le vor acorda asistență juridică oamenilor care au fost răniți la manifestație”, scrie News.ro.

Ambasada Statului Israel a anunțat luni că patru turiști israelieni au fost bătuți de forțele de ordine la mitingul din 10 august.

„«Cu privire la incidentul în care au fost implicați patru turiști israelieni, vineri seara, Ambasada Statului Israel comunică următoarele: Având în vedere dovezile pe care le avem în acest moment, se pare că turiști israelieni nevinovați s-au aflat foarte aproape de locul unde s-au petrecut incidentele violente de vineri seara, în timp ce mergeau, cu un taxi, de la hotel către un restaurant din București. Au fost opriți, trași afară din mașină și, în ciuda faptului că au arătat pașapoartele străine și au explicat că nu au nimic de a face cu evenimentele în curs, au fost bătuți de către forțele de ordine. Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil și extrem de serios. Turiștii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenției brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor», a transmis Ambasada Israelului în România”, notează Cotidianul.

„Procurorii militari au înregistrat, până în prezent, 63 de plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor care sunt acuzați că ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august, au confirmat, pentru Mediafax, reprezentanții Parchetului Militar”.

Violențele de la mitingul din România sunt comentate și de Der Standard din perspectiva preluării de către România, din ianuarie 2019, a președinției Consiliului UE.

„Eurodeputatul austriac Othmar Karas, membru al formațiunii de guvernământ Partidul Libertății (ÖVP, extremă-dreapta), a declarat că este «încă prematur» să se stabilească dacă Guvernul social-democrat de la București va face față provocării deținerii președinției Consiliului UE. Însă, dacă va continua atitudinea de susținere pentru utilizarea forței împotriva demonstranților, «am putea asista la o problemă fără precedent», a atras atenția el. La rândul său, eurodeputatul social-democrat austriac Josef Weidenholzer a insistat că «mai ales o țară care urmează să preia președinția Consiliului UE trebuie să respecte și să protejeze criteriile Copenhaga». «Există riscul ca evoluțiile politice observate în Ungaria și Polonia să se extindă în România», a subliniat el”, scrie Der Standard, citat de Mediafax.

Bărbatul suspectat că a furat pistolul femeii jandarm agresate în Piața Victoriei a fost reținut, însă arma nu a fost găsită încă.

„În baza unei informații transmise de un cetățean polițiștilor de la IPJ Ifov, a fost identificat bărbatul care apare în imaginile din momentul atacării femeii jandarm în timpul manifestațiilor din Piața Victoriei, de vineri seară. «În urma activităților desfășurate, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis ordonanță de reținere pe numele bărbatului de 32 de ani, care este acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor (în forma sustragerii unei arme) și tulburarea ordinii și liniștii publice», anunță polițiștii”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Dezbinare și violență: imaginea României în anul Centenarului was last modified: august 14th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: