Desemnarea procurorului şef european se va face după negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE

28 feb. 2019
Vizualizari: 943

Deschidem Revista din această seară cu noi comentarii și acțiuni politice legate de efectele O.U.G. nr. 7/2019, în forma în care a fost adoptată de Guvern.

„Direcția Națională Anticorupție este cea mai afectată instituție de O.U.G. nr. 7/2019, care a modificat legile Justiției”, spune procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor.

„Cred că DNA este cea mai afectată instituție de O.U.G. nr. 7/2019, pentru că, de pe data de 20 martie, practic, DNA nu mai are șeful de secție. Potrivit arhitecturii DNA, șefii de secție sunt foarte importanți, pentru că verifică rechizitoriile făcute de procurorii din secții, verifică rechizitoriile făcute de șefii de servicii și, în situația în care un șef de serviciu este recuzat, practic tot șeful de secție va verifica rechizitoriul. De asemenea, soluționează plângerile la actele de urmărire penală ale procurorilor. De pe 20 martie, rămân fără funcții deoarece solicitarea noastră de prelungire a delegării a fost respinsă de Secția pentru procurori, pornind de la aplicarea O.U.G. nr. 7/2019. După data de 20 martie, la acele secții unde nu avem procurori șefi de secție vor fi probleme legate de verificarea rechizitoriilor. Cu mine nu a discutat niciodată domnul ministru al Justiției (despre O.U.G. nr. 7 – n.r.)”, a declarat procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor., miercuri, la prezentarea bilanțului activității pe 2018 a Ministerului Public, arată Agerpres.

Liberalii au cerut săptămâna trecută și Avocatului Poporului să ridice excepție de neconstituționalitate în cazul O.U.G. nr. 7/2019 privind Legile justiției. Mai mult, conducerea PNL a stabilit și textul scrisorii care va fi trimisă APCE pentru sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu cele trei O.U.G. care modifică legile justiției.

„A patra decizie pe care am luat-o este legată de adoptarea scrisorii finale care va fi trimisă în cursul zilei de astăzi către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în care solicităm APCE sesizarea Comisiei de la Veneția privitoare  la O.U.G. nr. 90, O.U.G. nr. 92 și O.U.G. nr. 7, ultima O.U.G. care a fost adoptată , care reprezintă atacuri grave ale majorității guvernamentale împotriva independenței Justiției și care instituie un cadru în care, practic, independența magistraților dispare, iar magistrații vor fi puși sub comandă politică  și sub amenințarea unui pluton de execuție care a fost înființat sub numele de Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de procurori și judecători”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, scrie News.ro.

După victoriile reputate de fostul procuror-șef DNA Codruța Kovesi în Comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European, presa scrie azi despre modul în care va fi decis viitorul procuror-șef european. Președintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a declarat miercuri seara că Parlamentul European și Consiliul UE sunt parteneri egali și că în negocierea pentru procurorul șef european nu contează diferența de voturi date pentru Jean-Francois Bohnert și Laura Codruța Kovesi.

„Votul lor (al membrilor Consiliului UE-n.r.) este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat și cu asta s-a terminat povestea. (…) În cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că statele membre candidatul francez a fost foarte mult înainte și la noi a fost foarte mică diferența dintre candidați, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferență între cum s-a votat, dar asta este democrația, așa vrem să se întâmple voturile”, a declarat la Antena 3 președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, întrebat dacă va conta faptul că în comisiile LIBE și CONT a fost un vot foarte strâns, iar în Consiliul UE a fost net în favoarea candidatului francez, scrie Cotidianul.

Cotidianul mai arată că Parchetul European, va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

„Parchetul European, care ar urma să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste. Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment”, notează Cotidianul.

CCR s-a întrunit miercuri într-o nouă ședință, în care urma să se ia în discuție și sesizare de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.

„Pe 16 ianuarie, Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra acestei legi. «Prin conținutul normativ, unele dispoziții sunt contrare prevederilor constituționale și jurisprudenței instanței de contencios constituțional», arăta șeful statului în sesizare. El susținea că articolul nou introdus privind desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care prevede că «pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referință nu se pot organiza alte tipuri de alegeri și nici referendumuri la nivel național sau local», încalcă mai multe prevederi din Constituție”, scrie Agerpres.

„Curtea Constituțională a României a amânat, miercuri, pentru 13 martie, discuțiile pe sesizarea președintelui Klaus Iohannis”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Desemnarea procurorului șef european se va face după negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE was last modified: februarie 28th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: