De anul viitor, mai puţini elevi în clasele de liceu

22 ian. 2021
Vizualizari: 467

Vaccinarea anti-COVID-19 ține, în continuare, prima pagină a ziarelor. Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a stabilit, joi,  ca persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile să fie vaccinate în etapa a doua.

„În conformitate cu prevederile documentului emis de CNCAV, reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu care sunt dializate, imobilizate sau nedeplasabile, la domiciliu și care doresc să fie vaccinate. Listele se întocmesc împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă au) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie. Totodată, medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile vor trebui să colaboreze cu structurile de asistență socială, iar listele întocmite vor fi transmise nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), respectiv al Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI), pentru a se începe procesul de vaccinare”,  relatează Cotidianul.

Uniunea Europeană a lansat un apel la evitarea călătoriilor neesențiale între țările din blocul comunitar.

„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi seară că «toate călătoriile neesențiale»  trebuie «puternic descurajate». «Suntem tot mai îngrijorați pe tema diferitelor mutații ale coronavirusului», a spus von der Leyen. Șefa CE a avut această poziție după ce a consultat recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Von der Leyen a propus o redefinire a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, prin introducerea unei noi categorii, «roșu închis». Astfel, în cadrul UE, călătorii care provin din aceste regiuni ar putea fi obligați să facă un test înainte de plecare și să intre în carantină la sosire. Aceeași măsură a caratinei a fost impusă în SUA, după ordinul semnat joi de noul președinte american Joe Biden”, relatează Libertatea.

Pandemia schimbă regulile în învățământul românesc. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a semnat un Ordin pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu, care se va aplica începând de anul școlar viitor.

„Vor fi cel mult 24 de elevi pentru filiera tehnologică, vocațională și învățământul profesional și 26 în clasele din liceele teoretice.(…) Inspectoratele școlare vor transmite, până la data de 1 februarie, la Ministerul Educației proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat”, notează News.ro.

Anunțul privind privatizarea societăților de stat a determinat o serie de reacții ale opiniei publice. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că statul va păstra controlul asupra companiilor de interes strategic.

„Statul român trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic, iar acest obiectiv va fi îndeplinit”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un mesaj postat pe Facebook, notează România liberă.

„Ca în povestea cu Petrică și Lupul, pe diverse voci, aud că se strigă «Ne vând țara». Asta după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul vrea să abroge Legea 173/2020 care a reglementat interdicția, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la bănci și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar. Un demers legislativ pe care îl susțin și am mai anunțat asta. Însă, nu privatizăm nimic! Așa cum am spus și în cadrul ultimelor audieri, nu privatizăm nimic! Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național! Și așa va fi!”, a anunțat ministrul Popescu, în mesajul postat pe internet, mai scrie România liberă.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o discuție online cu reprezentanții conducerii Comitetului Evreiesc American (AJC), context în care a pledat pentru o prezență economică americană cât mai consistentă în România.

Potrivit unui comunicat MAE transmis Agerpres, „în cadrul discuției, ministrul Aurescu a abordat prioritățile de politică externă ale României, perspectivele Parteneriatului Strategic România – SUA, relațiile cu caracter strategic România – Israel, relațiile UE – Israel, precum și angajamentul țării noastre față de combaterea antisemitismului, xenofobiei și discriminării și pentru păstrarea memoriei Holocaustului”.

„El(n.n. ministrul Aurescu) a evidențiat importanța realizării proiectului feroviar Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaționale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar și cu implicații strategice”, relatează Agerpres.

Seară frumoasă!

De anul viitor, mai puțini elevi în clasele de liceu was last modified: ianuarie 22nd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: