Cum va fi 2021

29 dec. 2020
Vizualizari: 451

Premierul Florin Cîțu a vorbit, luni, despre bugetul pe anul 2021. Potrivit acestuia, vom avea un deficit în jur de 7% din PIB, care nu va frână economia.

„Trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân și cum se vor prelungi.  Pentru bugetul pentru anul viitor rămânem la ceea ce am spus și până acum: adepții unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit în jur de 7% din PIB, ceea ce arată pe de o parte angajamentul  nostru ferm pentru consolidare fiscală, în același timp este un deficit bugetar care în contextul economic actual nu pune o frână economiei”, a declarat premierul după ședința de Guvern, scrie News.ro.

Premierului Cîțu a făcut și o serie de precizări în legătură cu viitorul salariaților din administrație și HORECA.

„Angajații în muncă flexibilă vor primi în continuare cei 41%. Cred că munca flexibilă se va permanentiza în România. Domeniul HoReCa va beneficia de o schemă de 500 de milioane de euro Voucherele de vacanță de 1450 lei se vor acorda și în 2021 Până în martie, impozitul specific rămâne scutit pentru HoReCa Nu tăiem salariile bugetarilor, dar le înghețăm la nivelul veniturilor din decembrie 2020 până vom avea o analiză”, a arătat premierul Cîțu, scrie Adevărul.

Premierul Cîțu s-a referit și la situația persoanelor care nu reușesc să-și achite ratele la creditele bancare din cauza declinului economiei. Măsurile proactive ar urma să fie prelungite până la finalul lunii iunie.

„Am găsit o soluție prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper că în zilele următoare să avem detaliile. Vom veni și cu această ordonanță public. Ne apropiem de o soluție care să permită celor afectați să beneficieze în continuare de această facilitate. Detaliile le vom prezența zilele următoare”, a afirmat premierul, scrie Adevărul.

Liberalizarea prețului la energie, după 1 ianuarie 2021,  ar trebui să aducă reducerea facturilor. Mulți sunt îngrijorați că liberalizarea prețului la energie ar putea provoca mărirea facturilor, care ar aduce o serie de scumpiri în lanț.

„Energia electrică va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piața liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piața liberă dacă vor prețuri mai mici”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, scrie Adevărul.

„Aceasta în contextul în care, de la 1 ianuarie 2021, piața de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% și 26% pe piața pentru serviciul universal (fosta piață reglementată). Întrebat de ce prețurile cresc atât de mult, reprezentantul ANRE a arătat că piața pentru serviciul universal este un fel de plasă de siguranță pentru cei care rămân fără furnizor, astfel că este normal ca prețurile aici să fie mai mari decât în piața liberă”, relatează Adevărul.

Noul an nu se anunță a fi unul mai bun decât 2020. Deși avem un vaccin, noul coronavirus evoluează și ne așteptam la noi tulpini mult mai periculoase.

„Apărute deja în alte state, noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 își vor face apariția negreșit și în România. Specialiștii apreciază că ele se vor transmite mult mai agresiv în comunitate”, scrie Evenimentul Zilei.

„Gândiți-vă că noile tulpini sunt deja în Australia, Europa și noi, ca țară, avem cel mai mare flux migrațional din Europa. Deci, este foarte clar că valul 3 va veni și peste noi, ne este foarte clar că vor fi tulpini noi, cu o mai mare agresivitate de transmitere intracomunitar, tocmai de aceasta mergem pe insistența pe vaccinare, pentru că este singura armă eficientă în a mai domoli acest val și, de ce nu, să-l și oprim”, a declarat medicul Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara pentru Digi24, notează Evenimentul Zilei.

Cadrele medicale se pot înscrie, începând de luni, pentru a primi documentul pe baza căruia se primește accesul la o platforma informatică pregătită pentru programarea online a vaccinării împotriva Covid-19.

„Programarea persoanelor pentru vaccinarea anti-Covid-19 se poate face accesând https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Conform strategiei naționale de vaccinare, în acest moment se pot planifica la vaccinare persoanele încadrate în etapa I. Este vorba de lucrătorii din domeniile sănătate și social, cei desemnați să beneficieze de dozele de vaccin înaintea populației cu grad de risc ori a celor sănătoși”, relatează România liberă.

Seară frumoasă!

Cum va fi 2021 was last modified: decembrie 29th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: