CSM cere abrogarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 7/2019

25 feb. 2019
Vizualizari: 1058

După o serie de proteste care au avut loc în acest weekend în capitală și în mai multe orașe din țară, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis azi să transmită Guvernului o solicitare de abrogare a dispozițiilor din O.U.G. nr. 7/2019 prin care au fost aduse modificări legilor Justiției, cu excepția celor propuse de Consiliu.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii. (majoritate: 12 voturi DA, 3 voturi NU, 1 vot NUL)”, se arată în minuta deciziei plenului, scrie Agerpres.

În replica la cerererile magistraților, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că nu se va renunța la O.U.G. nr. 7/2019 care a schimbat legile justiției, deși unele lucruri care au creat nemulțumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate.

„Ceea ce vreau să subliniez este că nu vom renunța la ordonanță (O.U.G. nr. 7/2019 – n.r). Am văzut ieșiri în spațiul public care solicitau să renunțăm la această ordonanță în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm și la lucrurile bune din dorința unora de a face acest lucru. Mai vreau să spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemulțumesc, argumentate, ele pot fi schimbate și cred că dialogul este foarte important”, a declarat, azi premierul Viorica Dăncilă, notează News.ro.

Presa mai scrie că premierul Dăncilă a cerut magistraților să aibă un dialog pe marginea acestei ordonanțe.

„Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuții privind legile justiției. Asociația «Forumul Judecătorilor din România», Asociația «Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor» și Asociația «Inițiativa pentru Justiție» au precizat că independența justiției nu se negociază și că orice dialog referitor la adoptarea O.U.G. nr. 7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză. Cele trei asociații au făcut apel la CSM să nu trimită reprezentanți la discuția propusă de către premierul Viorica Dăncilă”,  mai arată News.ro.

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat în cursul dimineții Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la O.U.G. nr. 7/2019, care a modificat legile Justiției.

„În ziua de 25 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepția de neconstituționalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile Justiției. Solicitarea anterior menționată a fost transmisă, pentru informare, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și prim-ministrului României”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis Agerpres.

În semn de protest față de O.U.G. nr. 7/2019, DIICOT anunță proteste.

„DIICOT își suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019, în semn de protest față de O.U.G. nr. 7/2019. În acest interval vor fi soluționate doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații operative ce nu suportă amânare. Ei spun că O.U.G. afectează stabilitatea sistemului de justiție, fiind a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a «legilor justiției»”, scrie News.ro.

Instanța supremă a dat, luni, o a doua decizie de desființare a unei sentințe definitive de condamnare la închisoare, ca urmare a hotărârii Curții Constituționale privind completele de 5.

„Condamnarea fostului ministru Constantin Niță a fost anulată luni, iar procesul se va rejudeca în apel. Instanța a decis astfel admiterea contestației în anulare formulate de Niță contra deciziei pronunțate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Apelul declarat de Constantin Niță contra deciziei de condamnare se va rejudeca începând cu 15 aprilie 2019, dată la care a fost citat și fostul ministru.(…) Este a doua decizie de desființare a unei sentințe definitive de condamnare la închisoare, prima fiind în cazul lui Dan Șova”, scrie Cotidianul.

Cotidianul mai scrie azi că Bulgaria a votat împotriva candidaturii fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Bulgaria a votat împotriva candidaturii magistratei române Laura Codruța Kovesi la postul de procuror-șef al Biroului Procurorului European (EPPO), potrivit cotidianului bulgat Sega, citat de site-ul Euractiv. (…) Premierul bulgar Boiko Borisov ar fi foarte nemulțumit de declarații pe care Kovesi le-a făcut în cursul unei vizite în Bulgaria, în martie 2017, la invitația Înaltei Curți de Casație”, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

CSM cere abrogarea dispozițiilor O.U.G. nr. 7/2019 was last modified: februarie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: