Coronavirusul alungă anticipatele

25 feb. 2020
Vizualizari: 954

Știrea acestui început de săptămână este dată de ultima decizie a CCR, care schimbă mersul politicii românești.

„Curtea Constituțională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis. Curtea Constituțională a admis astfel sesizarea formulată de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului, potrivit unor surse din cadrul instituției. Judecătorii constituționali au decis, așadar, că este neconstituțională desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier. Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2. În aceste condiții, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier”, relatează Digi 24.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, așteaptă motivarea deciziei judecătorilor CCR.

„Să vedem comunicatul de presă și apoi motivarea, apoi o să venim cu un punct de vedere. Aștept comunicatul oficial al Curții și, nu în ultimul rând, motivarea și vom vedea. Mă bucură că democrația funcționează încă în Româniaˮ, a comentat liderul PSD, Marcel Ciolacu, scrie Digi24.

Premierul Orban susține că în cazul deciziei CCR este vorba de un „partizanat în favoarea PSD” și a susținut că va încerca să formeze o majoritate parlamentară.

„Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme, aproape orice conflict juridic de natură constituțională sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziții partizane, dându-se satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare ale PSD care au făcut sesizări, fie președinților celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituțională atât pe vremea în care Dragnea era președintele Camerei Deputaților, cât și astăzi”, a spus Orban, scrie Agerpres.

Presa mai consemnează o declarație a Președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia șansele pentru organizarea alegerilor anticipate au scăzut sub 50%.

„Tocmai au scăzut (…) sub 50%”, a spus președintele Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, notează Agerpres.

Întoarcerea la electorat este soluția democratică corectă și legitimă, însă ea nu se poate realiza doar prin voința Președintelui, ea se poate realiza atunci când întreaga conjunctură politică este de așa naturăˮ, a mai adăugat șeful statului, scrie Agerpres.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că, în contextul deciziei CCR menționate, alegerile anticipate nu ar trebui să mai fie pe agenda politicienilor.

„Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia CCR, care a decis că numirea lui Orban este neconstituțională, este neașteptată, iar situația politică din România e haotică. El susține că alegerile anticipate trebuie să iasă de pe agenda politicienilor din cauza problemei coronavirusului”, notează Cotidianul.

Așa cum era de așteptat, coronavirusul „intră” pe agenda CSAT. Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri o ședință a CSAT pentru discutarea măsurilor necesare evitării unei epidemii de coronavirus.

„Eu sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului român pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină și în care locuiesc români. Vreau să fiu foarte clar, nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ. Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și strategia de combatere a unei potențiale epidemii de coronavirus. (…) Fac un apel la calm către cetățeni și îndemn să se informeze corect, să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite senzaționalul și stirile cu impact emoțional ridicat, care pot genera și amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situație în mod oportunistˮ, a afirmat președintele Iohannis, scrie News.ro.

Autoritățile române au făcut un bilanț al persoanelor aflate în carantină în țara noastră, precum și al măsurilor dispuse pentru a asigura izolarea persoanelor care vin din zone afectate de coronavirus.

„Un număr de 17 persoane sunt în carantină în România, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus, iar alți aproximativ o mie de oameni sunt izolați la domiciliu, au anunțat, luni seară, autoritățile. (…) La nivel național sunt peste 4.000 de locuri de carantină, în 125 de locații. Până în prezent, în România nu s-a confirmat niciun caz de infecție cu coronavirus, luni seară nemaifiind în lucru alte teste”, a declarat ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, scrie News.ro.

Ministrul Vela a vorbit despre o nouă hotărâre, luată de autorități, prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creșterea capacității de intervenție în prevenirea și combatarea infecțiilor cu noul coronavirus.

„În urma discuțiilor, am decis și am votat cu unanimitate de voturi instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) și autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătății va completa lista cu zonele și localitățile care au grad de risc, actualizată fiind în funcție de situația la zi din Italia sau din alte țăriˮ, a spus ministrul Vela, menționând că DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătății, MApN vor desemna experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acțiune, în funcție de evoluția infecției, scrie Agerpres.

Marcel Vela a declarat că se vor introduce în formularele înmânate la frontieră și prevederi din Codul penal privind declarațiile false.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„În toate formularele, începând de mâine, vom introduce și rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declarații false, își asumă acest risc și trebuie să știe la ce să se aștepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus și un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetățean e responsabil și înțelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu amenințări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava și cel din Sadova, vom lua această măsură și vă garantez că vom aplica legea. (…) Cei care se joacă cu sănătatea publică (…) vor suporta rigorile legiiˮ, a spus ministrul Vela, scrie Agerpres.

Presa mai scrie despre apelul Organizației Mondiale a Sănătății ca lumea să facă mai mult pentru a se pregăti pentru „o eventuală pandemieˮ cu noul coronavirus.

„Este timpul să faci tot ce ai face ca să te pregătești pentru o eventuală pandemie. Însă, este prea devreme pentru a vorbi despre o pandemie. Încercăm să evităm această eventualitate”, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență pentru sănătate din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei conferințe de presă, la Geneva, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Coronavirusul alungă anticipatele was last modified: februarie 25th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: