Controalele trec, problemele rămân…

1 feb. 2021
Vizualizari: 246

Dincolo de protestele de stradă din acest weekend și de ancheta autorităților, ale cărei rezultate sunt așteptate de opinia publică, incendiul de la Institutul „Matei Balș”, ca și cel din luna noiembrie 2020, de la Piatra Neamț, au scos în evidență gravele probleme de infrastructură ale sistemului medical românesc. După incendiul de la Piatra Neamț, a fost realizat un control la unitățile ATI din România, ale cărui rezultate au fost aduse la cunoștința ministrului Nelu Tătaru. Evenimentul Zilei scrie despre acel control. Raportul preliminar, din 23 decembrie, al Inspecției sanitare de stat, făcut în urma controlului în secțiile ATI din toate spitalele publice și private din țară, confirmă existența unei serii de neajunsuri.

„Iată principalele nereguli constatate de inspectorii de stat: 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțiile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2,5 m); Doar 40% din secțiile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei gărzi; La 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului”, notează Evenimentul Zilei.

„Structura saloanelor ATI este improprie și precară”, mai arată jurnaliștii de la Evenimentul Zilei.

„De asemenea, controlul a verificat și structura saloanelor ATI din 243 unități sanitare verificate. S-au constatat următoarele: 46% nu dețin cameră de lucru asistente cuplată cu stația centrală de monitorizare; 45% nu dețin laborator pentru determinări de urgență; 36% nu dețin depozit farmaceutic;36% nu dețin vestiar filtru pentru personalul medical; 32% nu au cabinet medici ATI cu grup sanitar; 31% nu au depozit aparatură și instrumentar; 22% nu au grup de igienizare; 20% nu dețin post supraveghere (directă sau monitorizată); 20% nu dețin spațiu sanitar pentru prelucrare și igienizare”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Tema este comentată de aproape toate ziarele din România. Ziarul Libertatea arată că raportul întocmit după tragedia de la Piatra Neamț nu a vizat și secțiile normale, în care se tratau bolnavii de COVID-19.

„După incendiul din noiembrie 2020 de la Piatra-Neamț, petrecut în ATI, IGSU a controlat toate spitalele din țară, dar numai secțiile ATI. Raportul a fost întocmit de pompieri către Ministerul Sănătății pe 15 decembrie, iar astăzi MS l-a dat publicității. Acest control nu a ținut cont de faptul că oxigen se folosește și în secțiile normale, în tratarea COVID-19. Urmarea? Focul de vineri s-a aprins la Balș într-un pavilion de secție COVID-19, nu în secția ATI. Au murit șapte oameni”, comentează Libertatea.

Totuși, controale s-au făcut și în alte unități sanitare, altele decât secțiile ATI. Agerpres dă publicității un alt raport semnat de șeful DSU, Raed Arafat, și prezentat de  ministerul Sănătății duminică seară.

„Activități de control desfășurate în anul 2020 (1 ianuarie-31 octombrie). În anul 2020, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 488 unități sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.934 încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor. Pentru încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 225 amenzi în cuantum de 1.046.602 lei și 2.766 avertismente. Pentru formarea deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfășurării activităților curente, personalul angajat al unităților sanitare cu paturi a fost angrenat în 576 exerciții de alarmare/evacuare și primă intervenție în caz de incendiu. Totodată, s-au desfășurat 576 activități de informare preventivă și 488 analize cu factorii de conducere ai unităților controlate”, se arată în raportul semnat de șeful DSU, Raed Arafat, scrie Agerpres.

„Conform documentului, cu un an înainte, în 2019, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 527 unități sanitare cu paturi, cu prilejul cărora s-au constatat 3.729 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.(…) Raportul indică faptul că, pentru încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor, în 2019 au fost aplicate 2.769 de sancțiuni contravenționale, dintre care 249 amenzi în cuantum de 1.184.404 lei și 2.520 avertismente”, mai scrie Agerpres.

Evenimentul Zilei prezintă și un raport anterior, din 5 aprilie 2019,  adresat fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care relevă constatările echipelor de control ale ISU, în urma controalelor efectuate timp de un an în unitățile sanitare cu paturi de pe întreg teritoriul României.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vorbește despre necesitatea construirii spitalelor regionale.

„Până în 2024 vom avea fundațiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, și nu numai fundațiile ci vor fi… La Craiova, la Iași și la Cluj și pe lângă asta trebuie să începem spitale în București, trebuie să începem spitale la Timișoara, la Brașov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur și simplu o rușine. Dacă vă uitați la un oraș precum Clujul, e o rușine Spitalul Județean de acolo,  Brașov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcționeze”, a declarat ministrul Sănătății într-o emisiune difuzat, duminică, de Prima Tv, arată News.ro.

Vlad Voiculescu a precizat că, în anul 2016, a lucrat, împreună cu echipa sa, la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiții pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate.

„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârșitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârșitul anului 2019 o licitație pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată și asta este ceea ce trebuie să fac eu acum și grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătății, mai scrie News.ro.

Situația autorizațiilor de securitate la incendiu, de această dată pentru unitățile școlare, este analizată și de ministrul Educației.

Școlile din România, cele aproape 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate funcționează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizație la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obținere a acestei autorizații, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizație. (…) și sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizații de securitate la incendiu și nu au această autorizație”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24, citat de News.ro.

„Acesta a menționat că acest număr include căminele, cantinele și sălile de sport, pe lângă, imobilele în care se desfășoară actul didactic. Sorin Cîmpeanu a precizat că aceste clădiri școlare sunt în administrarea autorităților locale și acestea sunt responsabile de obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Controalele trec, problemele rămân… was last modified: februarie 1st, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: