Comisie pentru eliminarea pensiilor speciale

1 mart. 2021
Vizualizari: 764

Eliminarea pensiilor speciale rămâne pe agenda actualei coaliții de guvernare. Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, luni, că s-a stabilit o echipa de lucru care va decide forma în care ar urma să fie adoptată eliminarea pensiilor speciale.

„Noi am luat o decizie, la nivelul coaliției, în sprijinul ministrului Muncii, care lucrează, cu alte ministere, la îmbunătățirea legislației în domeniu: să formăm o echipă de reprezentanți. Chiar astăzi am hotărât. Din partea noastră, din echipa de lucru vor face parte, pe domeniul juridic: domnul deputat Ioan Cupșa – președintele Comisiei juridice a partidului și doamna senator Iulia Scântei – președintele Comisiei juridice a Senatului, iar pe parte de muncă și protecție socială: domnul deputat Dan Vîlceanu și doamna deputat Mara Calista. Trebuie făcută o analiză. (…) Această comisie va decide dacă facem o lege pentru fiecare domeniu sau facem o lege care să cuprindă toate reglementările privitoare la pensiile speciale. Personal, cred că specialiștii trebuie să decidă care este forma pe care trebuie să o adoptăm”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la Parlament, după ședința Biroului Executiv al PNL, scrie Agerpres.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că aleșii locali ai partidului vor să vină la Palatul Cotroceni să protesteze, pentru că sunt nemulțumiți de fondurile care le-au fost alocate în bugetul pe acest an.

„A venit, acum, cu o anexă la proiectul bugetului de stat, prin care s-au alocat aproximativ 380 de milioane de lei numai către cele trei formațiuni politice care creează actuala coaliție. Cu ce sunt de vină oamenii care trăiesc într-o administrație câștigată de PSD? 20 de județe să nu primească niciun ban fiindcă sunt administrații ale PSD. Asta e normalitatea pe care ne-o invoca președintele României, prin Guvernul său? Nu e președintele Iohannis și președinte la Buzău, sau la Teleorman, sau la Botoșani? Toți aleșii locali din partid – în acest moment, sunt dezbateri cu toți președinții – vor să vină la București, să își pună eșarfele. Să vină, culmea, nu vor să vină la Palatul Victoria, vor să meargă la Palatul Cotroceni fiindcă președintele ar fi trebuit să sesizeze așa ceva. Niciodată nu s-a făcut asta în România”, a spus Ciolacu, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

„Este infracțiune. (…) Nimeni nu și-a permis până acum așa ceva. Au existat negocieri între formațiunile politice, indiferent dacă erai la putere sau în opoziție, pentru trecerea anumitor amendamente, cum e Aeroportul de la Brașov. Liderii politici discutau, este un obiectiv național, trebuie să continue lucrările (…), se venea cu un amendament”, a afirmat Ciolacu, mai arată Agerpres.

Un sondaj CURS, realizat la nivel național, în perioada 22-26 februarie 2021, relevă o modificare semnificativă a intențiilor de vot ale electoratului. Sondajul arată că partidele din actuala coaliție se mențin la un nivel comparativ cu cel de la alegerile parlamentare, în timp ce PSD crește cu 5 procente.

„Printre întrebările primite de respondenți s-a numărat și întrebarea: «Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid ați vota?». Dintre respondenți, doar 67% din cei care intenționează să voteze au exprimat o opțiune, iar clasamentul partidelor arată astfel: PSD – 34%,PNL – 25%, USR-PLUS – 16%, AUR – 9%, UDMR – 4%,PPU-SL – 3%. (…) În cadrul aceluiași sondaj, respondenți au fost întrebați câtă încredere au în personalitățile politice din România, iar clasamentul arată clar că încrederea se află la un nivel extrem de scăzut. Cea mai puțină încredere au primit-o Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu – 87% dintre români spunând că au puțină încredere sau deloc în aceștia. Nici Președintele Klaus Iohannis nu stă prea bine – cu 63% neîncredere. 37% dintre români spun, însă, că au multă sau foarte multă încredere în șeful statului”, relatează România Liberă.

Un tribunal francez a decis, luni, condamnarea fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy, la 3 ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență.

„Curtea a stabilit că Sarkozy poate să ceară ispășirea pedepsei de un an la domiciliu, potrivit France24. Decizia judecătorilor poate fi atacată, însă, cu apel. În acest caz zis al «interceptărilor», Sarkozy este acuzat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, pe atunci în funcție la Curtea de Casație. Acesta i-ar fi oferit judecătorului un post în Monaco, în schimbul unor informații cu privire la o anchetă financiară. Fostul președinte a declarat instanței că «nu a comis niciodată nici cel mai mic act de corupție»”, notează Digi 24.

Comisia Europeană anunță că va prezenta, luna aceasta, o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

„Liderii UE, reuniți, joi, într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetățenii statelor membre, care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document, pentru a-și salva sezonul estival”, notează Digi 24.

Vă dorim o primăvară frumoasă!

Comisie pentru eliminarea pensiilor speciale was last modified: martie 1st, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: