Ce ne aşteaptă după 15 mai?

23 apr. 2020
Vizualizari: 958

Ziarele și Agențiile de Știri scriu despre ce se va întâmpla în România după data de 15 mai.

„Președintele Iohannis a anunțat miercuri că după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate.Cu toate acestea, populația va fi obligată să poarte pe termen nelimitat măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Cât privește revenirea elevilor la școală, Klaus Iohannis a subliniat că programul este în curs de analiză, alături de Ministerul Educației”, notează Radio Europa Liberă.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că, deocamdată, după data de 15 mai este sigur că vor fi ridicate restricțiile de circulație impuse persoanelor, dar, a adăugat el, în anumite condiții.

„Deocamdată, e sigur că se va întâmpla ceea ce a anunțat președintele Klaus Iohannis, și anume vor fi ridicate restricțiile de circulație. Adică, românii nu vor mai trebui să dea declarație pe proprie răspundere, nu vor mai fi obligați să iasă din case numai pentru motivele care au fost în ordonanțele militare, vor putea să se deplaseze, sigur, respectând regulile de a nu crea mulțimi. Adică, în spațiul public să nu fie mai mult de 3 persoane care să se adune, astfel încât să evite cât mai mult contactul fizic”, a afirmat premierul Orban, arată Agerpres.

Deocamdată, premierul Ludovic Orban spune că Guvernul va asigura resursele financiare pentru plata pensiilor și a salariilor, precum și pentru susținerea investițiilor.

„Cu siguranță avem ca priorități plata pensiilor și vom asigura resursele financiare pentru plata pensiilor și plata salariilor, pentru susținerea investițiilor, pentru toate aceste lucruri vom asigura resursele financiar”, a afirmat Ludovic Orban, joi, mai notează Agepres.

News.ro scrie astăzi că premierul Orban a fost întrebat joi, într-o conferință de presă, ce se întâmplă cu programul IMM Invest. 

„Va fi operațional cât de curând posibil. Au fost probleme la aplicația care a fost utilizată. În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată, care să fie 100% funcțională, că va fi vineri, că va fi luni, că va fi marți, nu pot să vă spun acum, acest lucru îl va anunța ministrul Finanțelor când va fi 100% convins și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, când va fi 100 % convins că platforma e funcțională”, a susținut premierul, arată News.ro.

Ludovic Orban a mai spus că în cadrul acestei platforme nu se merge pe principiul primul venit, primul servit și că fiecare aplicație a fiecărei firme este analizată și procesată.

„Am văzut foarte multe informații greșite. Nu se merge pe principiul primul venit, primul servit, cum a fost, de exemplu, pe ajutorul de minimis. Este o înscriere în aplicație, Fondul de Garantare analizează, procesează fiecare aplicație a fiecărei firme, urmând ca ulterior băncile care sunt implicate în acest proiect, să ia deciziile legate de acordarea creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiții”, a explicat prim-ministrul, mai notează News.ro.

Presa mai scrie astăzi și despre anunțul ministrului Marcel Vela, care a spus că are în analiză o relaxare a restricțiilor pentru persoanele peste 65 de ani.

„Avem în analiză o relaxare a programului persoanelor de peste 65 de ani. A venit și căldura și probabil intervalul orar 11,00 -13,00 nu este cel mai nimerit. Va fi mutat mai în prima parte a zilei coroborat și cu faptul că la magazine, în prima parte a zilei, beneficiați de condiții mult mai propice pentru a fi protejați în sensul în care supermarketurile sunt igienizate, dezinfectate la primele ore”, a spus Vela într-un videoclip pe Facebook în care a răspuns întrebărilor puse de cetățeni, arată Agerpres.

O altă întrebare la care presa caută un răspuns este legată de deschiderea școlilor: în luna mai sau în iunie? Autoritățile discută reînceperea cursurilor după 15 mai, când expiră starea de urgență. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că va fi imposibil ca elevii din clasele mici să poarte tot timpul măști de protecție și, fiind foarte activi, nu vor putea să respecte cu strictețe regulile.

 „Copii cu masca de protecție la școală mi se pare o imagine dureroasă. Sfâșietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerăbdători, aleargă, se mișcă… e normal! De aceea sunt copii! (…) Una este ca un copil să poarte o oră-două masca de protecție, supravegheat de părinți, pentru a se putea deplasa în siguranță și este cu totul diferit să fie nevoit să o poarte 4-5 ore, chiar mai mult, la cursuri. (…) Sub nicio formă nu aș fi de acord cu reînceperea cursurilor!”, a scris primarul Firea pe pagina sa de Facebook, scrie Libertatea.

Ce va aduce sfârșitul pandemiei? Un oficial al Organizației Națiunilor Unite vorbește despre o criză alimentară.

„Omenirea se va confrunta cu o «foamete de proporții biblice» în doar câteva luni, din cauza pandemiei de COVID-19, anunță Organizația Națiunilor Unite. Alte 130 de milioane de oameni vor ajunge în pragul înfometării ca efect al pandemiei de COVID-19, conform spuselor lui David Beasley, Directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial, parte a ONU. În cel mai pesimist scenariu, foametea ar putea pune stăpânire peste mai mult de 30 de țări”, notează GSP.ro.

În finalul Revistei aflăm și o informație așteptată de milioane de români.

„Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat într-un comunicat că a intensificat controalele din pădure, de pe drumurile forestiere sau din șantierele de exploatare, iar joi va fi votată în Parlament o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buștean”, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Ce ne așteaptă după 15 mai? was last modified: aprilie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: