CCR a decis că modificările aduse Legii salarizării sunt neconstituționale

25 nov. 2020
Vizualizari: 1171

Cu toate măsurile luate de Guvern, numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus se menține la un nivel ridicat. Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 9.739 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19.

„Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 440.344 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 313.885 de pacienți au fost declarați vindecați. De la începutul pandemiei, 10.541 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.402. Dintre acestea, 1.205 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.974.996 de teste. Dintre acestea, 35.575 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.524 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.051 la cerere”, relatează Știrile Transilvaniei.

Altex a anunțat, miercuri, 25 noiembrie 2020, că va dota integral, cu aparatură de ultima generație, Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, afectată de incendiu pe data de 14 noiembrie.

„Astfel, au fost achiziționate și livrate către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamâ: ventilatoare mecanice VG70, monitoare Comen cu module pentru terapie intensivă, monitoare de transport, infuziomate, injectomate, tărgi si videolaringoscop. Valoarea aparaturii se ridică la peste 200.000 de euro”, se mai arată în comunicatulul Altex, citat de Cotidianul.

Un alt anunț vine de la ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care a scris pe Facebook că a autorizat o plată externă către Comisia Europeană, în valoare de 12.058.345 euro, reprezentând avansul pentru vaccinul COVID-19.

„Prin rectificarea bugetară aprobată ieri (luni – n.r.), Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuției la Comisia Europeană și, foarte important, prefinanțarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus. Astfel, România se asigură că va avea între primele țări acces la acest vaccin în perioada următoare”, a afirmat Cîțu, marți, pe Facebook, scrie News.ro.

Presa mai scrie că șomajul tehnic ar putea fi prelungit cu 6 luni pentru angajați din HoReCa.

„Premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanții HoReCa, Orban declarându-se favorabil prelungirii cu șase luni a aplicării șomajului tehnic pentru angajații a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare. Totodată, Guvernul va discuta în primă lectură, cel târziu săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care prevede acordarea de granturi firmelor din industria ospitalității și agențiilor de turism pentru compensarea pierderilor înregistrate în contextul pandemiei. Premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat, miercuri, cu reprezentanții HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare”, notează Adevărul.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este prilejuită în fiecare an, pe 30 noiembrie, iar ÎPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate, preoți și diaconi, la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, din apropierea localității Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane. Anul acesta manifestarea este pusă sub semnul întrebării.

„Arhiepiscopia Tomisului a depus, în 18 noiembrie, la Tribunalul Constanța o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul”, relatează News.ro.

Miercuri a venit și decizia Tribunalului Constanța.

„Tribunalul Constanța a respins, miercuri, cererea depusă de Arhiepiscopia Tomisului de anulare a deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care interzice pelerinajele religioase, considerând-o neîntemeiată. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs”, mai scrie News.ro.

Subiect de campanie electorală, majorarea pensiilor așteapă o decizie a CCR care probabil va fi luată în luna ianuarie 2021.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Judecătorii de la CCR au dezbătut textul Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetară, care a fost modificat de Parlament pentru o majorare a pensiilor cu 40%, în locul celor 14% acordate de Executiv. Judecătorii au amânat decizia pentru data de 13 ianuarie, invocând nevoia de lămuriri suplimentare”, notează Evenimentul Zilei.

Și tot judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, că modificările aduse Legii salarizării sunt neconstituționale, pentru că „încalcă principiul bicameralismului și sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat fără să stabilească și sursa de finanțare”, după cum scrie Cotidianul.

„CCR a admis cu unanimitate de voturi obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituțională, în ansamblul său. Pentru pronunțarea acestei soluții, CCR a reținut, în esență, că legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

CCR a decis că modificările aduse Legii salarizării sunt neconstituționale was last modified: noiembrie 25th, 2020 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: