Când va atinge epidemia de COVID-19 apogeul în România, cât va dura pandemia?

19 mart. 2020
20.634 views

Peste 8.000 de persoane au murit în întreaga lume de la apariția virusului în decembrie, în China, coronavirusul dovedindu-se a fi un inamic mult mai puternic decât au anticipat inițial liderii Uniunii Europene. În România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, îndeamnă la instaurarea în viața publică a domniei legii și ordinii.

„Haideți să considerăm că, în mijlocul acestui rău imens, am câștigat în comunicare, în dialog și în omenie. Văd zilnic români care se duc să hrănească alți români, care împart hrană și măști, care duc vitamine pentru întărirea imunității organismului, care au grijă de animalele de companie rămase singure. Aceștia trebuie prețuiți și încurajați. Văd și români nepăsători, egoiști, sperjuri sau cinici, iresponsabili sau răi. Aceștia trebuie veștejiți și pedepsiți. Legile curente și cele excepționale, regulile de viețuire și de conviețuire nu se discută, ci se aplică. Nu este acum momentul să fim originali, să ne exhibăm orgoliile și inițiativele, să încercăm să ne «descurcăm». E drept că «românul s-a născut poet», dar acum, în viața publică, trebuie să domnească legea și ordinea, nu «poezia»”, a scris, miercuri, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.

„Ne socotim adesea mai proști decât alții, mai necivilizați, mai inculți. Dăm buzna în magazine, ne aprovizionăm peste măsură, dăm din coate și zbierăm, mințim că nu suntem infectați și că nu am fost în zone de risc, ne purtăm iresponsabil. Dar oare alții – puși în fața acestei situații-limită – cum fac? Oare sunt mult mai buni, mai umani, mai solidari? Nu sunt astfel întotdeauna și nu toți! Am văzut cozi imense la Londra sau la Los Angeles, am văzut îmbrânceli, insolențe și prefăcătorii la Paris ori la Madrid. Oamenii sunt oameni peste tot, cu bune și cu rele. (…) Nu este momentul să ne lamentăm, ci trebuie să ne adaptăm cât mai bine împrejurărilor și să mergem înainte!”, a mai scris președintele Academiei Române pe Facebook, notează Agerpres.

Adevărul reia o declarație a medicului Alexandru Rafila în legătură cu evoluția pandemiei de coronavirus în România.

„Epidemia de COVID-19 va atinge apogeul în România în perioada sărbătorilor pascale, în jurul datei de 20-30 aprilie. Cel puțin, asta susține medicul Alexandru Rafila, care a făcut o serie de precizări privind situația noului coronavirus, într-un interviu în exclusivitate pentru Adevărul LIVE”, relatează Adevărul.

„Apoi, în timpul verii, numărul de cazuri noi se poate stabiliza sau scădea iar atunci ar trebui ca activitățile economice să se reia, pentru a se evita un colaps economic. Referitor la durata situației actuale, se așteaptă ca pandemia cu noul coronavirus să dureze circa doi ani. «Îmi bazez această opinie pe faptul că discutăm despre o infecție care se transmite foarte ușor, atât în emisfera nordică și cea sudică și deși poate fi influențată într-o oarecare măsură de temperaturile mediului ambient, nu va fi oprită transmiterea până nu vom avea un vaccin produs și folosit la scară largă. Altfel nu vom putea rupe lanțul de transmitere total», a mai explicat medicul, care consideră că este de preferat ca numărul de îmbolnăviri să fie ținut sub control de către sistemele medicale, cu colaborarea cetățenilor, care trebuie să respecte măsurile de siguranță impuse de către stat”, mai notează Adevărul.

Sunt pregătiți românii să treacă peste vârful calendaristic al pandemiei? Un sondaj realizat de Best Jobs, efectuat în perioada 9-16 martie, pe un eșantion de peste 1.200 de utilizatori de internet și pe un eșantion de 244 de companii din România, scoate în evidență modul în care poate afecta pandemia viețile a milioane de români.

„20% dintre cei chestionați spun că au bani cât să le ajungă să-și acopere cheltuielile de întreținere pentru cel mult trei luni, iar aproape 10% au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au economii care să le permită să trăiască liniștiți până la șase luni. Doar 7,4% dintre români au bani puși deoparte pentru cel puțin un an. În același context, 30% dintre cei angajați se tem că ar putea contacta noul coronavirus, în timp ce aproximativ 11% previzionează că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare. Mai mult de 45% dintre cei chestionați cred că și-ar găsi greu de lucru dacă ar fi concediați, iar 20%, chiar foarte greu”, notează Evenimentul Zilei.

Presa scrie că unii dintre comercianți au mărit nejustificat prețurile la produsele alimentare de bază. PSD cere Guvernului să plafoneze prețurile la alimentele de bază, precizând că partidul are pregătit un proiect de lege, care va fi adoptat în regim de urgență, în cazul în care Guvernul nu ia măsurile ce se impun.

„Prețurile au luat-o razna! Și asta s-a întâmplat pentru că, odată cu decretul privind instaurarea stării de urgență, nu a fost adoptat și actul normativ care ar fi plafonat prețurile. Speculanții au fost lăsați să profite de criză și să-și umple buzunarele pe spatele suferinței oamenilor. Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții. Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni”, a scris Alfred Simonis, miercuri, pe Facebook, notează Cotidianul.

„Și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege, în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri”, mai notează Cotidianul.

În încheierea Revistei, scriem despre măsurile economice luate de Ungaria pentru a diminua impactul COVID-19 asupra vieții cetățenilor săi.

În Ungaria, „toate ratele de credit au fost suspendate până la sfârșitul anului, a anunțat premierul Ungariei Viktor Orbán pe Facebook alături de alte măsuri economice menite să atenueze impactul pandemiei de coronavirus”, relatează Index.hu, notează Adevărul.

„În afara aspectelor epidemiologice și sanitare ale pandemiei le mai avem și pe cele economice «a venit vremea să luăm acum decizii în această privință» a spus premierul (n.n. Viktor Orban), care a anunțat apoi următoarele măsuri: Rambursarea împrumuturilor se suspendă pînă la sfârșitul anului pentru persoanele fizice și firmele care au luat credite anterior zilei de azi; Termenele împrumuturilor pe termen scurt pentru firme se prelungesc până pe 30 iulie; Începând de joi, rata dobânzii pentru creditele de consum va fi limitată la o dobândă de bază a Băncii Centrale plus cinci procente; Sectoarele afectate sever de pandemie (turismul, restaurantele, spațiile de divertisment, sporturile, serviciile culturale, transportul) vor fi exceptate de la plata contribuților sociale; Reglementările cu privire la angajare vor fi flexibilizate pentru a facilita acordurile între angajatori și angajați în situația prezentă”, mai arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Când va atinge epidemia de COVID-19 apogeul în România, cât va dura pandemia? was last modified: mai 5th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: