Bugetele CSM, Inspecţiei Judiciare şi ORNISS cresc în 2019

12 feb. 2019
Vizualizari: 627

Bugetul pe 2019 a intrat de luni în dezbaterea Parlamentului și deja o parte dintre amendamente au fost discutate în comisii. Printre acestea se află și un amendament depus de președintele PSD, Liviu Dragnea, programului privind asigurarea cu vitamina D, care ar urma să fie finanțat prin diminuarea bugetului SRI cu 295.000 de lei și suplimentarea cu această sumă a bugetului Ministerului Sănătății.

„Amendamentul de finanțare a programului privind asigurarea cu vitamina D a fost aprobat luni în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului. Proiectul se va derula în 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de vitamina D pentru 3,56 milioane de asigurați”, scrie azi Mediafax.

„Potrivit amendamentului, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății la capitolul «bunuri și servicii» cu suma de 295.000 de credite bugetare și credite de angajament pentru următoarele programe: vitamina D, panorama și teste markeri tumorali”, mai arată Mediafax.

Agerpres scrie azi despre bugetul pe 2019 al CSM, Inspecției Judiciare și ORNISS. Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au dat luni raport favorabil pentru bugetele celor trei instituții.

„Bugetul CSM este de 157.255.000 de lei, în creștere cu 5,78% față de anul trecut, iar cel al Inspecției Judiciare este de 53.778.000 de lei. De asemenea, bugetul ORNISS propus de Guvern este de 11.160.000 de lei, în creștere cu 12,31% față de anul trecut. Cele trei proiecte de buget au trecut în forma adoptată de Guvern”, arată Agerpres.

În timp ce Parlamentul analizează proiectul de buget, avocații se declară nemulțumiți de onorariile avocaților din oficiu. Avocații din București și din alte 14 județe au protestat ieri pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

„Făcând remarca potrivit căreia înțelege că se apropie alegerile la avocați și că «unii au intrat în campanie», ministrul justiției, Tudorel Toader, a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondența cu ei, respectiv memoriul lor și răspunsul Ministerului, spunând că reprezentanții avocaților nu și-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziția”, relatează News.ro.

„Decanul Baroului Iași, avocatul Marius Striblea, susține că ministrul justiției, Tudorel Toader, membru al Baroului ieșean, ar putea fi cercetat disciplinar pentru ultimele sale «afronturi» la adresa avocaturii românești”, mai scrie azi News.ro.

Un alt conflict, despre care presa scrie azi, este legat de evoluția ROBOR din ultimele luni.

„Comisia economică din Senat va ancheta felul în care Consiliul Concurenței a închis în 2013 ancheta cu privire la manipularea ROBOR, adică a indicelui în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei. […]. Audierile vor începe după adoptarea bugetului”, scrie Cotidianul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că va merge la audierile din Comisia economică a Senatului. Luni BNR a ținut o conferință de presă despre care relatează azi News.ro.

„Banca Națională a României (BNR) a fost ținta unor atacuri «jalnice» în ultima perioadă, iar acuzațiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condițiile în care «s-a sărit la gâtul BNR», a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflației”, scrie News.ro.

„«Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al municipiului Tecuci, Daniel Gerhardt Țuchel, a fostului viceprimar, Petrică Dănuț Radovei, și a secretarului municipiului, Narciza Mitruț», se arată într-un comunicat transmis luni de Biroul de informare și relații publice din cadrul DNA”, notează Agerpres.

„Potrivit sursei citate, inculpatul Daniel Gerhardt Țuchel, la data faptei primar al municipiul Tecuci, județul Galați, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, Petrică Dănuț Radovei și Narciza Mitruț, la data faptelor viceprimar, respectiv secretar al municipiului Tecuci, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”, mai scrie Agerpres.

Într-un alt dosar instrumentat de DNA, ÎCCJ a decis excluderea unor probe.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni să excludă mai multe probe din dosarul în care Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă. Decizia ÎCCJ este definitivă, instanța solicitând DNA să precizeze dacă menține trimiterea în judecată a celor doi”, mai arată azi News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre declarațiile unor politicieni importanți care inflamează relațiile dintre Slovenia și Italia.

„În cursul unei ceremonii organizate duminică la Basovizza, în apropiere de frontiera slovenă, Antonio Tajani a vorbit despre «mii de victime nevinovate ucise pentru că erau italiene», autoritățile de la Ljubljana reacționând ferm”, scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Slovenia i-a acuzat luni pe ministrul italian de interne, Matteo Salvini, și pe președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că au încercat să mascheze responsabilitățile fascismului italian în Al Doilea Război Mondial, acuzând o tentativă de «revizionism», transmite AFP. Cei doi au făcut afirmații «inacceptabile» referitoare la masacrarea unor italieni de către partizani iugoslavi la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a apreciat președintele sloven, Borut Pahor, într-o scrisoare adresată omologului său italian, Sergio Mattarella”, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Bugetele CSM, Inspecției Judiciare și ORNISS cresc în 2019 was last modified: februarie 12th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: