Braşovul va avea aeroport

15 mai 2019
Vizualizari: 740

Conducerea Academiei Române a transmis ieri că Barometrul de Opinie Publică al României, lansat în această săptămână care oferă informații legat de intenția de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai și prezidențiale, nu a fost comandat de instituție, ci de un institut al acesteia.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoștință cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale «Ion I.C. Brătianu» – a dat publicității un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieții politice românești. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituția noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, transmite Biroul Prezidiului Academiei Române, notează Cotidianul.

Presa mai scrie azi despre scrisoarea europarlamentarului ALDE Norica Nicolai adresată lui Frans Timmermans. Aceasta îl întrebă pe oficialul european în ce calitate amenință România cu activarea articolului 7, cea de candidat la șefia Comisiei Europene sau de comisar european.

„Cine amenință România cu activarea articolului 7? Cu această întrebare am să deschid scrisoarea mea. În primul rând, deși regulile de integritate ale comisarilor europeni au fost modificate recent pentru ca funcția dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră din Comisie să puteți candida, un gest discutabil de altfel, aș dori, în urma lungii scrisori trimise mass-mediei și instituțiilor românești, să aflu răspunsul întrebării pe care am adresat-o mai sus cu mențiunea calității din care îmi veți răspunde: candidatul Frans Timmermans sau comisarul Frans Timmermans”, a afirmat Norica Nicolai, în scrisoarea sa postată pe Facebook, scrie Mediafax.

„Eurodeputatul ALDE îi reamintește acestuia de Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor CE la campania electorală care prevede o serie de obligații printre care și cea de a nu folosi resursele Comisiei Europene în scopuri electorale”, mai arată Mediafax.

PNL sesizează Curtea Constituțională, de această dată în legătură cu mandatul de deputat a liderului PSD, Liviu Dragnea.

„PNL sesizează Curtea Constituțională în legătură cu neconstituționalitatea hotărârii prin care a fost validat mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, având în vedere că acesta era condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni în cadrul derulării unui proces electoral, motiv de invalidare a mandatului, conform Regulamentului Camerei Deputaților. Liberalii mai afirmă că lui Dragnea i-a fost interzis prin hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă exercițiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani. Ei invocă situația lui Brândușel Nichitean, al cărui mandat de senator a fost invalidat în 2004 pentru săvârșirea unor fapte penale în cadrul procesului electoral, deși la acel moment avea doar calitatea de suspect”, scrie News.ro.

News.ro scrie azi că Ministrul Justiției din Madagascar a confirmat pentru Știrile ProTV că extrădarea lui Radu Mazăre este doar o chestiune de câteva zile, actele urmând să fie gata joi.

„El este extrădabil pentru că infracțiunea de care a fost acuzat nu este o chestiune politică, ci e una de drept comun, este corupție. Și noi, malgașii, deferim justiției, fără ezitare, pe toți cei implicați în acte de corupție. Prin urmare, noi nu mai așteptăm să-l vedem pe el cum rămâne în Madagascar pentru că atunci îi va contamina de asemenea și pe corupți de aici, tocmai acum când noi suntem într-o luptă asiduă împotriva acestui flagel”, spune Jacques Randrianasolo, ministrul justiției din Madagascar, notează News.ro.

Guvernul a adoptat  în ședința de marți măsuri pentru a scuti persoanele cu venituri sub salariul minim brut de plata contribuției la sănătate.

Scutirea se aplică pentru perioada 2015-2017, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Circa 600.000 de persoane vor beneficia de această scutire.

„Astfel, în urma adoptării acestui proiect, va fi anulată plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017. De aceleași prevederi vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 – decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare”, notează Adevărul.

La finalul Revistei, scriem despre aeroportul din Brașov unde va începe construcția terminalului de pasageri.

„Compania Construcții SA din Sibiu a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru proiectarea și construirea terminalului de pasageri al aeroportului Brașov-Ghimbav, cu o ofertă de peste 145 mil. lei (30,5 mil. euro)”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Brașov, scrie Ziarul Financiar.

„Primul obiectiv construit în cadrul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav a fost pista de decolare-aterizare (cu o lungime de 2.850 de metri și o lățime de 45 de metri), finalizată în 2014”, mai notează Ziarul Financiar.

Seară frumoasă!

Brașovul va avea aeroport was last modified: mai 15th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: