O profesie nobilă – Avocatura!

24 iun. 2017
Vizualizari: 4347

Despre

  • „studenții aleg mai degrabă avocatura”
  • cea mai numeroasă profesie juridică liberală
  • structura și exigența examenului de admitere în profesia de avocat
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Discutând anul acesta cu un Domn Decan din Hexagon, am reținut că „la noi la facultate studenții aleg mai degrabă avocatura” ca și profesie către care se îndreaptă după finalizarea studiilor juridice. M-a contrariat această afirmație și am solicitat explicații suplimentare… Am înțeles, așadar, că avocatura reprezintă pentru mulți studenți oportunitatea unei dezvoltări profesionale, cu nimic inferioare sau ca plasă de siguranță după un eventual eșec la admiterea în magistratură, ci reală și bine întemeiată.

Cea mai numeroasă profesie juridică liberală a reușit în ultimii ani să-și fundamenteze o percepție la nivelul mentalului colectiv care face cinste nu numai vechimii ei care se identifică cu istoria modernă a României și personalităților care i-au făcut cinste profesând-o, dar mai ales câtorva decizii salutare.

Astfel, structura și exigența examenului de admitere în profesia de avocat au făcut ca încrederea în corectitudinea acestuia să crească foarte mult în ultimii ani. Intră cine știe carte și cine respectă și pregătește cu simț de răspundere acest examen. Și asta face bine profesiei, care asigură astfel o bază solidă viitoarelor generații de avocați.

Atingerea și recâștigarea de către aceasta a prestigiului și respectului din perioada de glorie interbelică de care să se bucure nu numai din partea mediului juridic, dar mai ales a celui social, se face cu eforturi, cu decizii și cu asumarea răspunderii. Lucrurile durabile nu se fac și nici nu se obțin ușor!

Preocuparea pentru pregătirea inițială și continuă a evoluat și evoluează permanent. Profesia are lectori cu temeinică pregătire și experiență, iar INPPA a devenit o instituție apreciată și luată drept model în interiorul mediului juridic. Seria de conferințe naționale și interacțiunea directă între colegii avocați cu ocazia acestora definește o viziune care arată un fundament bine structurat. Profesia se ridică la nivelul și exigența membrilor săi. Dar, mai ales, răspunde din ce în ce mai mult și mai bine nevoilor acestora.

Abordarea neemoțională a unor probleme stringente și „fierbinți” vorbește despre o experiență nu numai profesională, dar mai ales de viață. Și este în beneficiul profesiei!

Nu este ușor să fii avocat, din contră, poate! Provocările sunt zilnice și diverse. România se îndreaptă însă spre un final de tranziție necesar, din care inclusiv profesia de avocat va ieși întărită și cu baze solide pentru viitor!

La mulți ani!

UJmag sărbătorește Ziua Avocatului! Cadouri pentru tot mediul juridic!


* Editorial dedicat zilei Avocatului din România, sărbătorită în mod tradițional pe data de 24 iunie, dar și unei profesii cu o tradiție și cu un prestigiu câștigate în 150 de ani de existență instituțională.
O profesie nobilă – Avocatura! was last modified: iunie 24th, 2022 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: