Avertismente de la Bruxelles pentru Guvernul român

3 apr. 2019
Vizualizari: 626

Azi la București, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a cerut CSM apărarea independenței sistemului judiciar.

„La data de 3 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenței sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerere formulată în raport de conținutul comunicatului Asociației «Inițiativa pentru Justiție» emis la data de 1 aprilie 2019 și preluat în mass media online sub diverse titluri”, anunță CSM, scrie News.ro.

Cererea a fost înaintată Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări.

La Bruxelles, Comisia Europeană a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiție corect și să se abțină de la orice măsuri care ar însemna regres în privința statului de drept.

„Aș vrea să avertizez România, aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție. Am avut mai multe convorbiri și întâlniri cu doamna prim-ministru Dăncilă în ultimele două luni pe acest subiect, am reluat discuțiile tehnice pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient, că avem nevoie de acțiuni concrete din partea României și că acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuțiile tehnice acoperă toate subiectele – recomandările din MCV, ordonanțele de urgență, transpunerea directivei PIF, transpunerea directivei privind drepturile victimelor și directiva privind prezumția de nevinovăție privind înghețarea și confiscarea activelor precum și secția specială de urmărire a magistraților, deci a judecătorilor și procurorilor”, a declarat prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans într-o conferință de presă la Bruxelles, după reuniunea săptămânală a Colegiului comisarilor, notează Agerpres.

În replică, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ca răspuns la declarațiile făcute de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, că nimeni, indiferent de natura internă sau externă, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, precizând că o asemenea ingerință este nepermisă.

„În România, CSM este garantul independenței justiției atât față de factori interni cât și față de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a respectivei anchete. În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă în activitatea de înfăptuire a justiției, dar personal îmi exprim convingerea că recomandarea este egal valabilă și pentru emitenții ei. Guvernul României respectă acest principiu, nu a interferat și nu interferează cu activitatea de urmărire penală după cum nu a interferat și nu interferează cu activitatea instanțelor de judecată”, a declarat ministrul Tudorel Toader, scrie Mediafax.

Presa mai notează că și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut azi o declarație de susținere a fostului procuror-șef DNA Laurei Codruța Kovesi.

„Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul ședinței plenare a Parlamentului European, scrie Mediafax.

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai adresează azi un mesaj dur liderilor grupurilor ALDE și PPE, Guy Verhofstadt și Manfred Weber din Parlamentul European, din cauza reacțiilor acestora la adresa sistemului judiciar  din România.

„Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO”, a scris Norica Nicolai pe Facebook, notează News.ro.

Tot azi, mai multe ambasade din România au transmis un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar din țara noastră.

„În numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia și Statele Unite, noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției”, se arată într-un mesaj public, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Avertismente de la Bruxelles pentru Guvernul român was last modified: aprilie 3rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: