Austria vrea să producă vaccinurile Sputnik şi Sinopharm

8 feb. 2021
Vizualizari: 269

Redeschiderea școlilor ține prima pagină a ziarelor de astăzi. Și asta pentru că, duminică seară, a mai apărut un formular pe care părinții ar trebui să-l completeze.

„Ministerele Educației și Sănătății au prezentat duminică seară, cu câteva ore înaintea de începerea semestrului doi, când majoritatea elevilor urmează să fie prezenți fizic la cursuri, un nou formular de exprimare a consimțământului părinților pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19, precum și situațiile exceptate de la purtarea măștii”, scrie News.ro.

„Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de  către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”, este formularea din documentul referitor la consimțământul părinților pentru testarea copiilor, pe care News.ro îl prezintă integral.

Și tot duminică seară, șeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat de ziariștii de la Antena 3 dacă ia în calcul o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 după deschiderea școlilor. Răspunsul acestuia a fost: „Este posibil”.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă crește, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea. Suntem la baza unei situații, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum și la terapie intensivă – crește, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI suntem în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai crește din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a declarat Raed Arafat la Antena 3, scrie News.ro.

În condițiile în care producătorii de vaccin agreați de Comisia Europeană întârzie livrările, țările din UE nu reușesc să-și atingă obiectivele din campania de vaccinare. Tot mai multe state europene își îndreaptă acum atenția către vaccinurile din China și Rusia.

„Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, s-a arătat deschis ca vaccinul rusesc Sputnik V și cel chinez contra Covid-19 să fie produse în Austria, dacă obțin autorizație de la Uniunea Europeană”, scrie AFP, citată de Adevărul.

„Dacă producătorii de vaccinuri rusești și chineze obțin undă verde în Europa, Austria va încerca cu siguranță să pună la dispoziție capacități de producție în companiile naționale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, a afirmat liderul conservator într-un interviu pentru publicația Welt am Sonntag, mai scrie Adevărul.

„Exact ca pentru fabricanții din alte țări”, a insistat el. „Este vorba de a obține un vaccin sigur pe cât de repede posibil, nu contează de cine e fabricat”, a continuat el.

Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat și ea deschisă pentru folosirea Sputnik V în UE, subiect controversat, după publicarea rezultatelor științifice pozitive privind eficiența sa de o prestigioasă revistă medicală. Ea a întredeschis și ușa pentru vaccinul chinez, subliniind că o țară precum «Serbia vaccinează mai repede» decât restul Europei «cu vaccinul chinez»”, mai arată Adevărul.

UE a autorizat, până în prezent, trei vaccinuri contra COVID-19: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Cu toate acestea, în ianuarie, Budapesta a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a semnat contracte de livrare pentru vaccinul Sinopharm (cinci milioane de doze), dar și pentru vaccinul Sputnik (două milioane de doze), dezvoltat în Rusia.

„Livrările din China sunt suficiente pentru 2,5 milioane de persoane, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în fața jurnaliștilor la Budapesta. Orban a declarat anterior că va alege pentru el însuși vaccinul chinezesc și a spus vineri că acesta este «pe drum». Dar a adăugat că autoritățile ungare vor trebui să facă teste suplimentare. Primul lot de vaccinuri rusești ar putea fi administrat ungurilor «probabil săptămâna viitoare», până atunci fiind așteptată aprobarea finală de la autoritatea locală de sănătate publică, a detaliat Orban. Oficialii ungari au criticat lentoarea aprobării și achiziționării de vaccinuri occidentale de către autoritățile europene”, relatează România Liberă.

O altă temă din presa de azi este legată de modul cum va arăta viitorul. Premierul Florin Cîțu a spus, sâmbătă, că în alcătuirea bugetului pe 2021 va ține seama de oprirea „hemoragiei banului public” și a anunțat restructurări la companiile de stat, unele dintre ele fiind în pericol să nu supraviețuiască.

Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie să spunem stop. Am spus: stop, ajunge, aici oprim această hemoragie a banului public și bătaia de joc asupra banului public; cheltuielile cu subvențiile s-au dublat și acestea în perioada 2016-2020, dar nu am văzut o performanță mai bună a acestor companii. Din contră, am văzut adâncirea pierderilor. Așa că aceste companii de stat, care au pierderi, trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie susținute”, a declarat premierul  Florin Cîțu, notează Digi 24.

„Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenții de la buget trebuie să vină cu un program de reformă, de restructurare, care să arate că pot să meargă, să fie pe profit în câțiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvențiile și vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”, a arătat șeful Executivului, scrie Digi 24.

Această nouă declarație vine după ce premierul Florin Cîțu anunțase miercuri, după ședința de Guvern, că are în vedere tăierea unor  sporuri ale bugetarilor.

„Am descoperit sporuri despre care nu știam ca exista. Cea mai importantă modificare este să faci legătura între performanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul Cîțu, arată Digi 24.

„Condițiile vătămătoare sunt lucruri pe care noi le facem zi de zi… să scrii la calculator. Vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limitare și de anul viitor vom așeza lucrurile. Sporurile sunt bune, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanțe. (…) Cheltuielile de personal s-au dublat. Trebuie să reașezăm economia României”, a declarat  premierul Cîțu, mai scrie Digi 24.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Austria vrea să producă vaccinurile Sputnik și Sinopharm was last modified: februarie 8th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: