Au prioritate la vaccinarea anti-coronavirus: persoanele peste 65 de ani şi cele cu boli cronice

24 nov. 2020
Vizualizari: 641

În timp ce companiile farmaceutice anunță că vaccinul anti-COVID ar putea fi disponibil încă de la sfârșitul acestui an, în România, autoritățile stabilesc modul în care vaccinul va fi depozitat și transportat. Ministerul Apărării Naționale a transmis, luni seară, că depozitul principal o să fie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța vor fi centre regionale.

„În cadrul ședinței de luni, 23 noiembrie, cu tema „Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate națională” desfășurată la Palatul Cotroceni și condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, a fost subliniat că Ministerul Apărării Naționale are un rol foarte important de sprijin al efortului interinstituțional în campania de vaccinare anti-COVID-19, revenindu-i responsabilități de asigurare, prin structurile de specialitate, a logisticii necesare desfășurării acestei campanii la nivel național. Astfel, au fost identificate centrele de depozitare în condiții speciale a dozelor de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar șase spitale militare de urgență (de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare”, a transmis MApN, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

O parte din vaccinul alocat de Uniunea Europeană României ar putea ajunge în Republica Moldova. Președintele Comisiei pentru românii din afara țării, din Senat, Viorel Badea, a anunțat că România va dona Republicii Moldova o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pe care România urmează să le primească de la Uniunea Europeană.

„Așa cum am anunțat zilele trecute, în drumul spre Basarabia i-am făcut o vizită și bunului meu prieten, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Discutând despre proiectele comune din domeniul sănătății care vor lega cele două maluri ale Prutului, dl. ministru m-a rugat să transmit basarabenilor o veste bună. Așa cum știți, Uniunea Europeană a contractat o primă tranșă de 30 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, România urmând sa beneficieze de 4% din totalul acestor doze. Din cantitatea care revine țării noastre, guvernul liberal a decis să doneze o parte Basarabiei. Numai împreună, uniți, putem trece peste această provocare”, a scris Viorel Badea pe pagina sa de Facebook, relateazăAdevărul.

News.ro scrie și care vor fi persoanele care avea prioritate la vaccinarea anti-COVID. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit, luni seară, la Antena 3, despre categoriile care vor beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID-19.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare”, a afirmat, luni seară, la Antena 3, medicul Valeriu Gheorghiță, arată News.ro.

Presa mai consemnează un răspuns al șefului DSU în legătură cu vaccinarea anunțată de autorități. Întrebat cum funcționează vaccinul anti-Covid, șeful DSU, dr. Raed Arafat, a explicat că, pentru a întrerupe rata de răspândire, e nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată și că va exista, cel mai probabil, o perioadă în care se va merge în paralel cu măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

„După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri.  Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a arătat dr. Raed Arafat, scrie Cotidianul.

După carantinarea mai multor localități din jurul Bucureștiului, mulți se întreabă dacă va fi carantinată și Capitala. Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu se dorește carantinarea Capitalei, adăugând că există o metodologie pentru luarea unei astfel de decizii.

„Nu ne dorim acest lucru (carantinarea Capitalei – n.r.), în mod evident. Pe de altă parte, există o metodologie care este stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică pe baza practicilor la nivel mondial. Direcțiile de sănătate publică trebuie să evalueze în fiecare localitate toți indicatorii în baza cărora să poată lua această decizie și ați văzut că s-au luat aceste decizii de carantinare, la propunerea DSP-urilor, cu aprobarea Comitetelor pentru situații de urgență”, a precizat premierul Orban, scrie Agerpres.

Cetățenii români care călătoresc în Spania se confruntă, începând de ieri, cu noi restricții.

Românii care doresc să intre pe teritoriul țării trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie făcut cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. La sosirea în Regatul Spaniei, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză”, scrie Evenimentul Zilei.

O altă temă din presă este legată de pensiile speciale pentru parlamentarii români. Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că toți senatorii și deputații USR vor demisiona, în cursul zilei de marți, pentru a nu beneficia de pensie specială.

„Mâine dimineață, deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.  Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă”, a scris, luni seară, pe Facebook, Dan Barna, scrie News.ro.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.

Un anunț similar au făcut și doi dintre liderii PSD.

„Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, au anunțat luni că vor demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială.Marcel Ciolacu a arătat că singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei este «cât contribui, atât primești»”, scrie Agerpres.

News.ro scrie despre reacția premierului Orban în legătură cu acest anunț al președintelui PSD.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Premierul Ludovic Orban a comentat, luni seară, anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu, că va demisiona înainte de finalizarea mandatului, pentru a nu beneficia de pensie specială: «O minciună mai gogonată, mai rar mi-a fost dat să aud». Orban susține că parlamentarii beneficiază de pensia specială și dacă nu duc la îndeplinire mandatul, iar Marcel Ciolacu are deja un mandat întreg, în perioada 2012- 2016. În replică, Marcel Ciolacu i-a cerut liderului PNL să nu mai mintă în spațiul public, afirmând că și la finalul primului mandat a demisionat înainte de finalizarea acestuia”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Au prioritate la vaccinarea anti-coronavirus: persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice was last modified: noiembrie 24th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: