Asaltul Capitoliului

7 ian. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 196

6 ianuarie va rămâne în istorie ca o zi greu de explicat în evoluția democrației americane. Pentru câteva ore, Capitoliul a fost luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump, care au produs stupefacție în întreaga lume, dar și haos pe străzile din Washington.

„Patru persoane au murit în incinta Capitoliului, la Washington, iar alte 52 de persoane au fost arestate, a anunțat poliția, după ce susținători ai lui Donald Trump au luat sediul Congresului cu asalt, cu scopul de a împiedica cerficarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Șeful Poliției din Washington, Robert Contee, a anunțat într-o conferință de presă că 47 dintre cele 52 de arestări au fost operate din cauza încălcării interdicției de circulație pe timpul nopții impuse în oraș începând miercuri de la ora locală 18.00 (joi, 1.00, ora României) de către primarul Muriel Bowser în urma tulburărilor. Robert Contee a precizat că 26 de persoane au fost arestate în incinta Capitoliului. Multe dintre arestări au fost operate din cauza purtării ilegale de arme de foc. Poliția a descoperit, de asemenea, două bombe artizanale la sediile Comitetului Național Republican (RNC) și Comitetul Național Democrat (DNC), a precizat Robert Contee”, mai arată News.ro.

Cu toată opoziția susținătorilor lui Trump, după ce forțele de ordine au securizat Capitoliul, Congresul Statelor Unite a certificat, joi, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale, ca ultima etapă înainte de învestirea democratului în funcția de șef al statului, la 20 ianuarie.

„Vicepreședintele republican Mike Pence a certificat votul celor 306 mari electori în favoarea democratului și celor 232 în favoarea lui Donald Trump, în urma unei sesiune a celor două Camere ale Congresului întreruptă de luarea cu asalt a Legislativului de către susținători ai președintelui în exercițiu, care s-a soldat cu morți și haos la Capitoliu. Congresul a respins anterior o încercare a republicanilor de a răsturna voința alegătorilor din statul Pennsylvania – punând astfel capăt unei ultime încercări a insurgenților de a transforma înfrângerea lui Donald Trump în victorie. Camera a respins cu 282 de voturi contestarea, după o dezbatere îndelungată”, mai scrie News.ro.

Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a recunoscut, joi, încheierea mandatului său și a promis o tranziție „ordonată” a puterii pe 20 ianuarie. Reacția sa survine după ce Congresul l-a validat pe Joe Biden drept cel de-al 46-lea Președinte al Statelor Unite.

„Trump a vorbit joi despre o tranziție «ordonată» a puterii. Președintele în exercițiu a admis practic încheierea mandatului său. «Chiar dacă sunt absolut în dezacord cu rezultatul alegerilor, și faptele îmi confirmă acest lucru, va exista o tranziție ordonată la 20 ianuarie», a menționat președintele în exercițiu al Statelor Unite într-o postare făcută pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dan Scavino. Mesajul a fost făcut public prin intermediul lui Dan Scavino întrucât contul @realDonaldTrump a fost blocat de Twitter, care a amenințat cu suspendarea permanentă în violențelor de la Washington izbucnite după ce Donald Trump și-a incitat susținătorii”, relatează Adevărul.

Cancelarul german, Angela Merkel, a reacționat în legătură cu luarea cu asalt a Capitoliului din Washington DC de către susținătorii lui Donald Trump.

«Regret profund că din noiembrie încoace președintele Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, și nici ieri», a spus cancelarul german în fața presei, apreciind că «îndoielile cu privire la rezultatul alegerilor din SUA au fost alimentate și au creat atmosfera care a făcut posibile evenimentele» de la Washington”, notează Adevărul.

Revenind la actualitatea românească, Avocatul Poporului cere detalii despre campania de vaccinare împotriva COVID-19, care se desfășoară în România. Solicitarea de informații este adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, directorului STS, Ionel Sorin Bălan, și președintelui Comitetului național de coordonare privind vaccinarea împotriva COVID-19, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță.

„În luna noiembrie 2020, Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu campania care va fi demarată în vederea vaccinării populației împotriva COVID-19. Ca urmare a necesității formulării unor solicitări suplimentare de informații către autoritățile implicate în campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19, astfel cum acestea sunt menționate în Anexa la H.G. nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, instituția noastră a dispus extinderea sesizării din oficiu”, se arată în comunicatul postat pe internet de instituția Avocatul Poporului, scrie România Liberă.

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea unor ample proteste. Angajații din sănătate se află în prima linie a luptei cu pandemia, iar revendicările sindicatelor privesc exact acest context.

„Federația «Solidaritatea Sanitară» a decis inițierea procedurii privind declanșarea unor proteste de amploare, în perioada imediat următoare. Programul acțiunilor de protest pe termen scurt include organizarea unor proteste (miting/pichetare) la nivel local, în fiecare județ, în fața prefecturilor, în data de 14 ianuarie, de către toate sindicatele membre ale sindicatului, culminând cu organizarea unui protest în Piața Victoriei din Capitală în data de 14 ianuarie a.c. Acțiunile de protest ale sindicaliștilor vor susține revendicări precum: adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați infectați cu SARS-CoV-2 și, mai ales, să prevină noi cazuri de decese în rândul acestora, precizează un comunicat al sindicatului”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Asaltul Capitoliului was last modified: ianuarie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter