Am venit, am crezut, am reusit

20 nov. 2010
2.719 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Parafrazând un dicton latin, veni, vidi, vici, v-aș împărtăși câteva dintre experiențele minunate și atât de rare în spațiul public juridic contemporan pe care un proiect special al Editurii Universul Juridic despre care am mai scris și în trecut, și anume REVISTA ROMÂNÃ DE DREPT PRIVAT, le generează prin festivitatea anuală de acordare a premiilor aflată în acest an la cea de-a treia ediție.

Proiect demarat din dorința de a reașeza cercetarea științifică în domeniul dreptului privat într-o matcă bine definită și dătătoare de speranță pentru mediul științific, RRDP ar fi actualmente, după unii autori, cea mai buna revistă juridică din România. Nu știu dacă este așa sau nu – despre asta ar trebui să vorbească în principal paginile revistei și activitățile din jurul acesteia – cum ar fi, spre exemplu, PREMIILE RRDP, acordate în parteneriat cu asociațiile profesionale ale avocaților (UNBR), practicienilor în insolvență (UNPIR) și executorilor judecătorești (UNEJ), care au crezut în acest proiect.

Este evenimentul nostru principal de pe parcursul unui an. Prin acordarea acestor premii, revista încearcă să recompenseze activitatea științifică de înaltă clasă (cum spune profesorul Marian Nicolae, directorul revistei, în declarația de intenție publicată în nr. 1/2007). Deși este un proiect aparținând Editurii Universul Juridic, revista se dorește independentă în acest demers, cauză pentru care, la prima ediție, Universul Juridic nu a obținut niciun premiu. La cea de-a doua ediție a obținut un premiu, iar la această ediție a fost marele câștigător obținând două premii (unul dintre ele prin asociere cu premiul obținut de profesorul Stanciu D. Cărpenaru) . Cred că această evoluție exprimă exact dezvoltarea editurii din ultimii ani și aceste premii vin să încununeze o activitate redacțională a cărei creștere cantitativă și, sper, calitativă este vizibilă în ultimii 2-3 ani.

Festivitatea, de o încărcătură emoțională cum rar îmi este dat să văd în spațiul public, constă în acordarea a patru premii, și anume (în ordinea crescătoare a importanței lor): premiul „Octavian Căpățână” pentru cel mai bun articol publicat în Revista română de drept privat, câștigat anul acesta de Ionuț Florin Popa pentru articolul Conformitatea lucrului vândut – între rigiditate tradițională și funcționalism, publicat în numerele 1 si 2/2009; premiul „Henri Capitant” pentru cea mai bună monografie sau teza de doctorat în materia dreptului privat, câștigat de dna Juanita Goicovici pentru lucrarea Formarea progresivă a contractului, Editura Wolters Kluwer, București, 2009 (acordat în parteneriat cu Asociația Henri Capitant România și UNPIR); premiul „Traian Ionașcu” pentru cea mai buna carte a anului pe teme de drept privat, câștigat de profesorul Liviu Pop pentru lucrarea Tratat de drept civil. Obligațiile, volumul II, Contractul, Editura Universul Juridic, București, 2009 (acordat în parteneriat cu UNEJ). Premiul cel mai important este premiul „Matei B. Cantacuzino” acordat în parteneriat cu UNBR pentru întreaga activitate – OPERA OMNIA. A fost acordat în acest an profesorului Stanciu D. Cărpenaru.

Într-o atmosferă de societate secretă, elitistă și, în același timp, exclusivistă, festivitatea de acordare a premiilor RRDP pentru anul 2009, alături de precedentele două ediții, a beneficiat, alături de prezența dlui Cătălin Predoiu, ministrul justiției, și de prezența a numeroase personalități ale vieții juridice românești – profesori, magistrați, avocați, notari, executori judecătorești etc. –, sau, mai bine zis, prieteni ai Editurii UNIVERSUL JURIDIC, veniți să se alăture acestui demers generos de recompensare a activității științifice de înaltă ținută în domeniul dreptului privat.

Este destul de greu de exprimat în cuvinte emoția care caracterizează un astfel de moment și am decis să publicăm varianta video și fotografiile de la aceste 3 ediții. Va fi un DVD gratuit (sau mai multe) pe care vi-l vom pune la dispoziție în viitorul apropiat.

Discursurile laureaților, elogiile prietenilor și ale colegilor și, de ce nu, lacrimile care se „întrezăreau” printre cuvintele rostite uneori cu pauze dese, însoțite de aplauzele încurajatoare ale participanților, mulțumirile adresate persoanelor importante, rememorarea activității de câteva zeci de ani și a personalității celor care au contribuit la evoluția didactică și științifică a laureaților, au făcut și din această ediție un moment înălțător și dătător de speranță, în sensul că acest demers al nostru era necesar pentru elogierea activității științifice a marilor noștri profesori și, totodată, a mai tinerilor colaboratori și autori din domeniul dreptului privat.

Nu putem aștepta să vină cineva din afara spațiului juridic să ne elogieze profesorii, ci trebuie să o facem noi, cei care beneficiem de opera domniilor lor, de stăruința și devotamentul cu care zeci de ani s-au dedicat acestui domeniu. Sunt aceia dintre noi, juriștii, care își consacră cu o generozitate și o modestie demne de cele mai înalte cauze o parte importantă a existenței lor scrisului și cercetării științifice de calitate.

Iată de ce cred că am venit cu acest proiect în atenția dumneavoastră, am crezut în el și am reușit să-l facem un reper al spațiului juridic actual. Era nevoie de așa ceva…

Nicolae Cîrstea


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC – PRO UNIVERSITARIA – EDITURA NEVERLAND, acum și al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2001.

Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuție al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În prezent este director general al acestor companii.

Am venit, am crezut, am reusit was last modified: septembrie 4th, 2020 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: