Acordarea fondurilor UE ar putea fi legată de respectarea statului de drept

7 feb. 2020
Vizualizari: 585

După cum știm, consultările de la Cotroceni s-au finalizat prin desemnarea ca premier a liderului PNL Ludovic Orban.

„Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern. La finalul consultărilor cu partidele parlamentare, președintele a ținut, însă, să sublinieze că alegerile anticipate sunt prima sa opțiune, că dintre partidele cu care a discutat, unele au fost de acord cu punctul său de vedere, iar altele au cerut timp pentru consultări interne. (…) Decretul privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier a fost publicat, joi seară, în Monitorul Oficial”, relatează News.ro.

Au urmat reacțiile liderilor partidelor care au dărâmat în Parlament Guvernul Orban. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că șeful statului Klaus Iohannis a ales o variantă de criză politică prelungită prin desemnarea, din nou, ca premier a lui Ludovic Orban.

„Anunțul președintelui Iohannis nu este o surpriză pentru nimeni. Din păcate, președintele Iohannis a ales o variantă de criză politică prelungită. Presupun că, împreună cu PNL, își vor asuma și costurile acesteia. În privința reformelor invocate, președintele omite un amănunt esențial: nu poți face reforme prin încălcarea legii și a regulilor democratice. Nu poți face «reforme» în detrimentul dreptului la sănătate al românilor. «Reforma» din domeniul Sănătății este un exemplu clar: OUG, fără transparență decizională, fără consultare publică prealabilă, făcută de oameni aflați într-un vădit conflict de interese”, a scris liderul PSD Marcel Ciolacu pe Facebook, notează Agerpres.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat joi seară că desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după consultările de la Palatul Cotroceni, este „o chestiune neserioasă”.

„Propunerea cu domnul Orban nu va trece. (…) Nu îl voi vota și nimeni de la Pro România nu îl va vota pe domnul Orban. (…) Dar, dincolo de ce facem noi, cei de la Pro România, care suntem 24, înțeleg că nici cei de la PSD nu vor fi în sală, nici de la PMP, nici cei de la ALDE și nici de la minorități, au anunțat azi. PNL și USR sunt o treime, maximum, nici nu cred că sunt o treime. (…) E o chestie neserioasă să propui un premier pe care nu îl susține nimeni. (…) Aștept să văd dacă domnul Orban are voturile necesare să fie prim-ministru, dar înțeleg că nu îl votează nimeni. (…) Nu vi se pare totuși ridicol să propui un prim-ministru pe care nu îl votează nimeni? E o premieră în istoria mondială, nu doar a României”, a declarat Victor Ponta la Realitatea Plus, scrie Agerpres.

Președintele USR, Dan Barna, a spus joi seara că partidul său are ca obiectiv organizarea de alegeri anticipate și că nu va vota pentru învestirea unui nou guvern condus de Ludovic Orban.

„Obiectivul e anticipatele, noi spunem asta de doi ani de zile, n-am schimbat nimic, nu ne-am răzgândit niciun moment. (…) În egală măsură, și ieri seară președintele a spus-o, există posibilitatea reală ca anticipatele să nu se poată întâmpla. Știm foarte bine că PSD nu este un «partener» care să poată agrea lucrurile acestea, ceilalți care ar fi susținut anticipatele se sucesc, Ponta are un discurs contradictoriu de fiecare dată, și există posibilitatea reală să nu se întâmple anticipate. Ăsta este obiectivul, spre ăsta tragem. Și din această perspectivă, (…) dacă vom avea un guvern, i-am cerut președintelui ca acel guvern trebuie să aibă ca prim-obiectiv în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi, astfel încât dacă într-adevăr în Parlament se creează majoritate de blocat anticipatele și de învestit guvern, acea majoritate să-și asume primari în două tururi și în felul acesta beneficiază și românii de această criză care deocamdată pentru ei e doar un spectacol la televizor, ăsta e scenariul. Și în acest context, în care foarte clar tragem pentru anticipate, nu vom vota guvernul Orban”, a spus Dan Barna la Realitatea Plus, scrie Agerpres.

Presa relatează azi și despre vizita președintelui Iohannis la Bruxelles.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, că România este de acord să fie legată acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, însă specialiștii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii concrete”, scrie News.ro.

„Este destul de complicat de legat finanțarea pe fonduri europene de statul de drept, însă trebuie să vă spun foarte clar din capul locului: România nu se opune acestui mecanism. Deci noi suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, însă specialiștii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete, care se pot aplica. Însă noi suntem de acord, noi sprijinim această inițiativă și, dacă se ajunge la o procedură clară, noi suntem OK cu ea”, a declarat președintele Klaus Iohannis, mai arată News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este hotărât să negocieze „la sânge” pentru ca România să obțină cât mai mulți bani la fondurile pentru coeziune și politica agricolă comună din bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Ideea este de a găsi prin discuții de acest tip bilateral numitorul comun pentru bugetul multianual. (…) Avem așteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune, sunt mai multe fonduri care vin în această categorie care pentru noi sunt vitale pentru a atinge o convergență acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii și pe aceste două capitole sunt foarte hotărât să negociez la sânge ca să obținem cât mai mulți bani pentru România, dar sunt și anumite condiționalități, care pentru noi sunt importante, de exemplu flexibilitatea între fonduri ar fi foarte importantă pentru noi. Este, de asemenea, important ca de exemplu fondul de tranziție spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar. Astăzi am venit cu toate condițiile pe care ni le dorim noi. Va fi o discuție și în final se va trece la o fază de negociere, unde fiecare încearcă să obțină cât de mult se poate”, a spus președintele Iohannis înainte de întâlnirea cu președintele Consiliului European, Charles Michel, notează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

 

Acordarea fondurilor UE ar putea fi legată de respectarea statului de drept was last modified: februarie 7th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: